Новите квартали на Копенхаген : дървета, канали, велосипеди

Вече съм разказвал за новите квартали в Копенхаген. Това беше през 2012 г. Реших да се върна в същите тези квартали след 7 години и да видя какво се е променило там.

01. Кварталът продължава да се развива, строят се нови жилищни блокове, като се наблюдава завиден прогрес. В Копенхаген подхождат радикално към новите квартали – строят ги на границата с града, а точно до жилищата има недокосната природа. Така че пред Вас са буквално последните сгради на столицата!

02. Трябва да се учим от датчаните, какво е това разнообразна архитектура. Тук трудно могат да се намерят две еднакви сгради.

03. Всяка сграда си има собствен паркинг за велосипеди, а прозорците и балконите са част от дворчетата. Между другото, в Копенхаген, дори през лятото, има пронизващ хладен вятър, но хората за сега се държат и не остъкляват балконите!

04. А това е детска градина в съседната сграда.

05. Сградата в ляво може да Ви напомни с пъстрите си цветове за български квартали, които не харесвам. Но ако в България оформят по този начин десетки сгради на една улица, то тук е само една.

06. Ето и дворът на тази сграда. Това е добър пример за това, как трябва да се работи с цветовете в архитектурата. От една страна имаме ярко петно в квартала. От друга страна, сградата не дразни и цветовете й са подбрани много грамотно.

07. Тук на първите етажи има технически помещения.

08. А за тази сграда вече ви разказвах. Знаменита постройка! Сграда-осморка!
.

Ще попитате защо точно осморка? Ето как изглежда от високо! Официалното име на жилищният комплекс е 8 HOUSE. Построен е преди повече от 10 години, има 11 етажа и 475 апартамента

09. Това е малкият двор. Когато бях тук преди няколко години, се опасявах, че тревните хълмове, с времето ще пропаднат. Радвам се да видя, че съм грешал!

10. А това е големият двор, тук ландшафтът е малко по-различен. Двата двора са свързани с арка. А минаващата в ляво алея го обикаля целия и стига чак до последните етажи, позволявайки на живущите да пренебрегнат стълбите и асансьорите, а да стигнат до жилищата си на велосипед.

11. Мнозина оставят велосипедите си не на терасите, а на големия паркинг за велосипеди.

12. Покривът също е специален – на него расте мъх!

13. Вместо традиционния двор има ето такава площадка с изглед към извънградския пейзаж.

14. А ние ще се качим до върха! Обърнете внимание, че в някои от жилищата може да се попадне направо от тази рампа. А над тях има балкони.

15. Искате ли да живеете така? Дори няма да питам, знам, че бихте искали!

16. Зад сградите има детска площадка във формата на кораб.

17. Но стига за старите неща, нека да видим какво ново са построили в Копенхаген.

18. Не се виждат високи сгради – средната етажност е около 5 етажа. Във всяка посока има по една лента за автомобили и една за велосипедисти.

19. Новото строителство е много разнообразно. Това са съвсем обикновени жилища.

20. В дворовете засаждат дървета, като с тяхна помощ се успокоява трафика, създавайки изкуствено изкривяване на някои участъци от пътя.

21. Вакуумна система за събиране на боклука – и няма боклук на двора. Вече съм Ви разказвал как работи това във Финландия. Целият боклук се движи по тръбите и попада в специално сметохранилище на края на квартала, от там го извозват камиони. Подобна система спомага за това, да се поддържа двора чист, а камионите за боклук не се движат из жилищните райони и не пречат на хората.

22. Вижте как е решен тук проблема с оттичането на водата. Направен е канал от павета, а от горе е сложен метален мост.

23. Вместо балкон

24. Срещат се и дворове, напълно заети от велосипеди. Като цяло и това не е толкова хубаво – представете си, че във вашия квартал, вместо куп автомобили са се появили куп велосипеди – което съвсем не е добре. Мястото на велосипеда е на велопаркинга, не трябва да стои просто така под прозореца. И не се учудвайте на камиона, той е за доставки и скоро ще си тръгне.

25. Прохода между два двора и тротоара са обединени. Тук няма бордюри, а шофьорите карат внимателно, защото разбират, че на пътя може изневиделица да се появи пешеходец или дори дете. В дясно има вариант на тераса – на нивото на пътя. В добрият квартал трябва да има различни типове недвижима собственост. Има и блокове с много апартаменти, както и жилища от типа на градски къщи.

26. Вход към градска къща – всеки си има собствен навес.

27. Площад между кварталите. За сега каналът е пресъхнал, но скоро ще се напълни с вода.

28. По неговото протежение са засадени дървета, а на бъдещата водна повърхност са поставени мостове.

29. Нека да видим и местното училище. Всичко това е покрит велопаркинг. Представете си, че децата идват на училище не само самостоятелно, но и използвайки собствен транспорт.

30. А това е детска площадка

31. Пързалка. Тук също има посадени дървета, но за да ги защитят е сложена мрежа – в бъдеще ще я махнат.

32. Ще пуснете ли детето си в училище с такава площадка? Да, те сигурно и в часовете няма да влизат, а ще се катерят по това чудо.

33. Тук има някакви саксии.

34. Сграда скоро ще бъде пуснатата в експлоатация. Входове са направени като по учебник – остъклени, осветени и на нивото на улицата.

35. У нас с всички сили се борят с растителността – и с тревата, и с короните на дърветата. А датчаните само й се радват – расте и всичко е добре.

36. Само едни храсти! А на върха вместо балкони има тераси на покривите на съседни апартаменти.

37. А ето ги и местните многоетажни блокове.

38. Вече видяхме как може да се експериментира с нискоетажните постройки. Но и с много етажните е същото – редуват се цветове и етажи като се запазва общия архитектурен стил. Същото е и при проектирането на улиците – успокоение на трафика и оглеждане на растения.

39. А до тях – отново градски къщи

40. Балконът е малко по-нависоко от нивото на земята? Няма проблем ако има стълба. А при желание може да се излиза от апартамента през индивидуален вход, както е при обикновените тераси. А улеят пред жилището минава през целия двор и извежда водата в канала.

41. А ето го и каналът, разположен между редица къщи. През него минават пешеходни и автомобилни мостове.

42. Може би забелязахте, че основните цветове на новите квартали са черен, бял, керемидено червен и техните оттенъци. А зелено присъства в естествения си вид чрез дърветата, храстите и тревата.

43. В жилищната зона практически няма автомобили – до тук просто не стигат.

44. По протежение на канала е изградена крайбрежна улица покрита с гранитни плочки.

45. На теория, до тук може да се стигне с автомобил, но пътя не предразполага към бързо шофиране.

46. Още един стар познат. С балкони-корабчета.

47. А под тях-детска площадка с паркинг за велосипеди!

48.

49. Кварталът още се достроява, на каналът остава неизменно.

50. А тези бетонни камъни, издигащи се над повърхността представляват своеобразен дренаж. Според замисълът, водата трябва да се оттича в канализацията и да няма локви наоколо.

51. Хълмчета, камъни, трева.. все едно не сме в двор.

52. От една страна, датчаните са много строги в разсаждането на растителността.

53. …а от друга страна се срещат елементи на „дивата“ природа.

54. А този квартал е вече на 15 години. Можете ли да повярвате?

55. По този начин, тук ограждат терасите – с помощта на малки килери.

56. И къде отидоха велосипедите? А, ето ги! В дворовете може да има и покрити велопаркинги, не един или два етажа. А детските площадки са съвсем опростени – големи площадки се поставят по границите на квартала.

57. Знам, че очаквахте това повече от някакви си многоетажни блокове. Барбекю… истинско, скандинавско! Среща се и по терасите, но има и в дворовете.

58. Такава красота не може да се нарече просто двор.

59. Въпреки, че Дания е велосипедна държава, тук се грижат и са шофьорите. Ето с такива паркинги.

60. Още един вариант на дизайна – „ръждиви“ решетки, керамични плочки и растения.

61. Или перфориран метал, в който отдалече можеш да видиш картина.

62. А това е паркингът на „планинската“ къща.
За нея съм ви разказвал подробно. Сега парцелите около нея са застроени, но преди това ландшафтът изглеждаше така.

63. Във вътрешната част има многоетажен паркинг, а от горе двуетажна постройка с апартаменти. В ляво от стълбата може да се види наклонен асансьор. Разположението на апартаментите е обозначено с цветове и номера.

64. А това е местното метро. Просто ме е страх да предположа, колко на брой са велосипедите в паркинга под станцията.

65. И накрая: дизайнът на люковете към канализацията.

66.

67. Как Ви се струват новите квартали в датската столица?

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *