Новите квартали на Кьолн. Искате ли да живеете така?

Нека да видим какво правят немците. Миналата седмица бях в Германия и първата ми работа беше да погледна местните нови квартали.

„Clouth Quartier” е нов квартал, който се намира в кьолнския район Нипес, до парка „Johannes-Giesberts”. Повече от 140 години, там е просъществувала фабрика за каучукови изделия, открита от Франц Клут. През 2005 г. производството е закрито и градът е откупил участъка с площ 14,5 ха между парка и улица „Нилер”.

Сега тук се строят жилищни сгради с 1000 апартамента (жилища в затворени комплекси), при които властите в Кьолн възнамеряват да съхранят художествените работилници, които са се появили в района през 90-те години. За сега не е ясно, дали хората с творчески професии ще се заселят в новите помещения или ще им бъдат отдадени под наем няколко фабрични цеха.

Предполага се, че в новият квартал ще могат да се настанят около 3000 души и сега това е един от най-големите строителни проекти в Кьолн. При това, районът съвсем не е изолиран от останалата част на Кьолн. Той се намира в достатъчно плътна мрежа от улици и до него водят три трамвайни линии.

01. Едно от помещенията на бившия завод. През 2013-2014 г. в квартала се проведе мащабно разрушаване на старите цехове, складове и други помещения, но някои от сградите бяха съхранени като исторически промишлени обекти.

02. Някои от сградите са запазени изцяло, а на някои само стените. Всички паркинги ще бъдат под земята 😉

03. Повечето от сградите са готови и сега само разчистват.

04.

05. Ето така строят

06. Облицовката след това е с тухли и се получават ето такива сгради.

07. Част от жилищата вече са продадени. Обърнете внимание на границата на строежа! Зад оградата, с пълна сила тече строеж, а тук вече живеят хора. Вижте каква чистота! Няма мръстотия, нито строителни отпадъци.

08. Всички сгради са четириетажни. Ето така изглежда улицата, след като си тръгнат строителите. Обърнете внимание, че се засаждат вече пораснали дървета. Ако не може да се посади голямо дърво, посаждат храст.

09. Всеки апартамент има тераса, а на първия етаж и неголям участък от двора. Цената на новопостроените двустайни жилища е средно 250 000 евро. Четиристайните са почти 700 000 евро.

10. Вижте колко видове павета са използвани. На тротоара – големи плочки, на паркинга – по-малки, на платното – асфалт. Покрай тротоара са положени малки каменни плочки.

11. Всички сгради са в един стил, но все пак различни

12. Това е вход към подземен паркинг

13. Площадка между сградите. Тук има място за паркиране на велосипеди. Отново обърнете внимание, как немците разделят отделните зони с помощта на различни плочки. Храсти, които защитават от пътя с малка ограда, но само от едната страна.

14. Близо до входа са разположени закрити контейнери за отпадъци, както и вентилационната шахта за подземния паркинг. Представете си само, ако на два метра от вашия прозорец се окажат контейнерите за отпадъци? А в Германия е толкова чисто, че до тези контейнери и деца могат да си играят.

15. Немски контейнери за отпадъци. Това е подземно хранилище. Боклукът се събира разделно, всеки контейнер се заключва с ключ, с който разполагат само живущите в сградата. Нявсякъде стерилна чистота. Около контейнерите има посадени храсти.

16. Паркинг за велосипеди

17. Вход към детската площадка с въможност за заключване на вратата. Отново вижте плочките на алеята (те пак са други), а също и водосточната шахта.

18. Вход към сградата

19. Нека да погледнем друга сграда. Това е алея в задните дворове. Жив плет отделя частните участъци на живущите на първите етажи. Под скамейките е скрита вентилацията за подземния паркинг. Добро решение.

20. От ляво – обществено пространство, а от дясно – вече частен двор на жилищата на първите етажи.

21.

22. Обществени пространства – това са редица от детски площадки, частни ъгълчета, пясъчници и т.н.

23. Ето вход към сградата. Вместо огради – жив плет и врати за влизане в частните участъци на първите етажи.

24. Ето как изглежда самият вход. Навсякъде идеална чистота, а качеството е толково добро, каквото у нас дори в много жилища не можеш да видиш, така както във входовете на сградите на немците.

25. Ето така изглежда един частен участък.

26. Така е готино да се живее: има си собствен участък. Тук има, и грил, и хамак, и трева.

27. Обърнете внимание на водсточната тръба! Тя внимателно е поставена в ъгъла и накрая е свързана с канализацията.

28. Около сградите няма големи детски площадки, за да не шумят децата под прозорците. Шумните активности са изнесени към границите на квартала, а под прозорците има само малки зони за игра.

29.

30.

31.

32. Вижте скамейката. Една за възрастен и една за дете.

33. Кошче за боклук

34. А сега малко детайли, за да можете да оцените качеството на работата. Ето така е направена водосточната канализация на тротоара.

35. Плочки пред сградите и граница с храсти. Метална бариера не позволява пръстта от храстите да попада на тротоара. Водата чрез дренажна система попада в канализацията.

36. Никъде няма открита пръст. Това е ъгъл на сграда. От ляво се вижда тънка тръба за водоотичане, от дясно е трева, а границата между тях е отделена с камъни.

37. Ако растенията все още не са пораснали, то пръстта е закрита, или с дървени стърготини, или с чакъл. Тротоарът винаги е по-висок от пръстта, така че водата от него да се стича в тревата, а не наобратно. Това позволява да се поддържа идеална чистота.

38. А така изглежда немски път след дъжд… Чак ми се доплаква от умиление. Бих се оженил за този път, така прекрасен е (но вече съм женен…)! Идеално равен, по края има жлебове за отвеждане на водата.

39. Как така при тях се получава? Идеално равен асфалт, идеално разпределение! Нито една локва…На мен ми струва, че у нас, дори на входа към Народно събрание, не могат а направят така.

40. Обърнете внимание на бордюра. Разнородни елементи за повече красота. Тук все още не са покрили пръстта, скоро ще сложат трева.

41.

42. Граница с тротоара.

43. А това е място на тротоара за поставяне на стълб за осветление.

44. Много добре.

45. Вход към сграда.

46. Детайли

47. Вариант с решетка.

48.

Край..

 

Източник.

4 Replies to “Новите квартали на Кьолн. Искате ли да живеете така?”

 1. Обърнах внимание…немците строяли качествено…в Германия имало стандарти и се спазвали…

  КАКВО НЕВЕРОЯТНО ОТКРИТИЕ…КАК СЕ УЧУДИХ……НЕВЕРОЯТНО??!??!?!?!?!

  Сега остава някой от списалите статията или четящите я да извади 700 ХИЛЯДИ евро и да се нанесе там…
  Изглежда трудно, но пък може още малко да обсъдим видовете плочки 🙂

  1. 700К евро е за четиристайка. За сравнение, в София съвсем спокойно хубава четиристайка докарва същата цена в лева. Но ако в Германия средната заплата е 2К евра, то в България не е 2К лева. В България съотношението на доходите към цена на м2 жилищна площ е много по-идиотско. А качеството… ох, качеството!

  2. Поредния хейтър, който мрази и отрича всичко направено хубаво и качествено! Не говорим за цените на жилищата, защото е глупаво да сравняваш гадната и мръсна София с Кьолн..

 2. Автор на материала е руският блогър Иля Варламов. Това е редно да се посочи ясно, а не да се скрива под линк към “източник”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *