Новите квартали в Стокхолм. Искате ли да живеете така?

В момента в Стокхолм се реализира градски проект за развитието на бившите пристанищни и промишлени райони. На мястото на старите складове и промишлени зони, масово се строят нови жилища. Строителството започва през 2011 г. и до 2025 г. в шведската столица трябва да се появят 12 000 нови домове.

Проектът получи названието Нора Юргордщатен и аз се отправих към североизточните покрайнини на Стокхолм, за да видя какво всъщност представлява.

Тук ще се развива вело инфраструктурата, а проектът ще се развива в посока за съвместно използване и на автомобилите. Общественият транспорт ще се състои от метро, автобуси на биогаз и електрически хибриди, фериботи и трамваи.

01. Застрояването в Нора Юргордщатен е предимно със средна етажност. Обърнете внимание на архитектурата преди всичко! Всяко жилище е уникално.

02. Паркингите за гости са платени и изнесени в проходите между кварталите. За местните жители има подземни паркинги. Дворовете, естествено са освободени от автомобилите.

03. Кварталното застрояване помага да се избегнат пустите пространства, тук веднага се е оформила улица, която изглежда така, сякаш винаги е била в града.

04. Интересна идея за организиране на булевард. Паралелно с обикновените тротоари са направили и дървени, направо през тревата, за да има максимален допир с природата.

05. Мило. Но аз бих добавил и облегалки към скамейките. Обърнете внимание, че за осветяването на тротоарите има отделни лампи, освен това се използват и различни по вид павета.

06. Елементите за благоустройството на отделните улици също се различават. Тук например има някакви решетки при дърветата.

07. Отново напомням, че цветът в архитектурата е опасно нещо. Разбира се, може да се използва, но много внимателно. Това както яркият грим при една жена. Едно невнимателно движение и от коварна прелъстителка може да се превърне в градска проститутка. Но гримът е нещо временно, той може да бъде изтрит. А при архитектурата не е така. Едно невнимателно движение и всички ние много години ще търпим безвкусица.

08. Сградата може да бъде ярка, може да бъде и предизвикателно ярка и пъстра. Но това е само в случай, че тя претендира да играе доминираща роля, да бъде ярко петно в града. Формата може да съществува без цвят, но цветът не може без добра форма. Цветът не може да спаси лошата архитектура. В какъвто и цвят да украсиш панелните кокошарници, те ще си останат така или иначе панелни кокошарници.

09. При шведите всичко е наред с формите, затова им се е получило яко. А и самият цвят е много добре подбран. Забелязвам, че ярко вишневото здание е едно единствено в целия район.

10. Сградите се различават не само по архитектурата си, но и по материалите на отделните фасади. Тази сграда, например е облицована с лакирани тухли.

11. А тази с дървени керемиди.

12. Не е задължително пътищата на пешеходците и автомобили винаги да се пресичат. В новите квартали има напълно обособена инфраструктура за пешеходците.

13. Между дворовете може да се направят пешеходни пътеки.

14. Всички кофи за смет в новите квартали са подземни, както във Финландия.

15. Вход в сграда. Всяка жилищна сграда има уникален дизайн на входа си.

16. Съхранено е и историческото наследство. Това е едно старите газови хранилища в квартал Йортхаген, което ще бъде преобразено в жилищна сграда.

17. Всеки двор е уникален. Тук например има дървена палуба и скулптура на тюлени.

18. Архитектурата е най-различна. Знаете ли в кое се крие тайната? Просто всеки строителен предприемач на отделните сгради дава на различен архитект да ги проектира.

19. По принцип, в добрите квартали се срещат жилища от различен тип. Има къщи, жилища със средна етажност и може би няколко небостъргача. Това не е страшно.

20. Жилище облицовано с ръждив метал, изглежда много готино.

21. Паркинг за велосипеди в двора.

22. Така изглежда „площадката за контейнери“ на шведите. Идеална чистота, затова могат да се разположат в центъра на двора.

23. Още един вариант на двор.

24. Още една площадка за боклук – и отново идеална чистота.

25. Вход в сграда. Балконът на втория етаж се явява козирка. Всички врати са прозрачни.

26. Двор около сградата.

27. Във всеки двор има маси със скамейки и грил.

28. Вход към друга жилищна сграда.

29. Жителите на Стокхолм с желание се придвижват с велосипеди.

30. Въпреки че тук климатът не е много подходящ.

31. Граница.

32. Верандите на първите етажи излизат направо на улицата.

33. Велосипедист или човек в инвалидна количка, или майка с детска количка могат да се качат на тротоара от всякъде.

34. Първите етажи от страната на улицата са заети с кафенета и магазини. Когато в Швеция, Норвегия, Финландия или други развити страни се строят нови квартали, там непременно се отчита колко нови работни места могат да бъдат създадени. Новите квартали не са просто „спални“, и това намалява нивото на миграция в града.

35. Така изглежда лятната веранда. Никой не строи подиуми и не загражда тротоара.

36. Красива скамейка. Гърбът е подвижен и може да се седи и от двете страни.

37. Площад.

38.

39. На практика идеална пешеходна пътека. Защо и у нас не правят такива?

40. Голяма детска площадка, която не е в някой двор, а е изнесена в края на квартала, за да не пречи шумът от детските игри на хората.

41. Изобщо има доста площадки в квартала.

42.

43. На детската площадка също може да се види грил. Докато децата играят, родителите пекат наденички.

44. Добра идея: над пясъчника има навес, тук може да се играе дори като вали.

45. Симпатичен кей, дори има и спасителен пояс!

46. На кей също може да се пече месо.

47. Може и да сте шокирани, но това е детска градина.

48. Какъв кошмар! Какви ли ще станат децата, които са възпитавани тук?!

49. Контейнери за боклук направо на паркинга за велосипеди. Според нашите критерии – те са на практика стерилни.

50. Няма клоунски цветове, нито евтина пластмаса…Как изобщо оцеляват? Между другото за покритие тук използват чакъл и пясък, но той е укрепен, има и дренаж. В дъждовно време няма кал и мръсотия.

51. Вариант на детска градина на първия етаж на жилищна сграда.

52. Система за събиране на дъждовна вода в резервоари.

53. Когато резервоарът се напълни, водата отново отива в канализацията. За да не се изпари водата има защитна мрежа.

54. Водосточната тръба влиза направо в канализацията. За да не попадат там камъни или боклук е поставена специална мрежа, прецеждаща водата.

55. Друг квартал. Основното застрояване е със средна етажност, но има и няколко високи доминанти. В това няма нищо страшно.

56. Сградите са построени направо на брега на пролива.

57.

58. Улица в новия квартал.

59. Красива черна сграда. Надявам се нашите строители някога да спрат да се страхуват от черния цвят. Отново пример за това как може да съществува една доминираща сграда.

60.

61. Пространството между сградите.

62. Квартали.

63.

64.

65. Гараж за велосипедите.

66. Тераса със скамейки и грил.

 

Източник.

3 Replies to “Новите квартали в Стокхолм. Искате ли да живеете така?”

  1. искате ли да живеете в матрицата? ето това е идеалната градска среда тип модерен концлагер. многоетажни жилища ,зависимост от своенравни съседи и честни монополи. къде отидоха еднофамилните жилища с тяхната самодостатъчност? швеция е една от страните с най-голяма територия в европа ,а живеят наблъскани като копърки .за архитектурата дори не искам да говоря хората запознати с естетика биха го определили като кич парвенющина и пошлост, но такава е тенденцията грозотията е красота, войната е мир, робството е свобода. добре дошли в нова европа!!!!!

      1. относно едноетажна България ! до 1944 г българия е била е едноетажна, хората са били самодостатъчни и максимално независими. при един съвременен катаклизъм (война ,природно бедствие) съвременните градове се превръщат в гробище за своите обитатели и дори прекъсването на една от системите (комуникации ,водоснабдяване ,ток )за кратко вече е присъда за гражданята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *