Нова мрежа от маршрути в Барселона. Кой ще бъде по-добър от тях?

Какъв трябва да бъде обществения транспорт? Бърз и надежден, ще кажете Вие. Наистина, никой не иска да чака автобус половин час, без да е наясно дали изобщо той ще дойде. Освен това, маршрутите трябва лесно да се запомнят – защо трябва да има система за обществен транспорт, която е невъзможно да се запомни?

За да се организира правилно обществения трапспорт, градовете развиват мрежа за маршрути с прехвърляния: това позволява поддържането на кратки интервали на движение при нормална запълненост, линиите минават по максимално най-краткия път, освен това се намаля броя самите маршрути, така че по-лесно да се запомнят. В крайна сметка, от намаляването на маршрутите и от това, че транспортът става по-редовен и по-бърз, печелят пътниците. За това писах подробно в постовете за Хюстън.

Но да се върнем към Барселона. Според мен, тяхната нова мрежа на градския транспорт е идеална:

По-голяма

Какво виждаме? Прави линии, образуващи решетка с номера, всички маршрути са разделени на H и V (хоризонтални и вертикални) плюс един D (диагонален) – всички те образуват маршрутна мрежа, която от една страна е бърза – тъй като най-краткият път е правият, а от друга страна е разбираема – линиите могат да бъдат запомнени и от дете. Най-интересното е, че като запомниш два маршрута, вече ще имаш представа за целия обществен транспрот в рамките на града. Това е просто космическо!

Единственият минус е, че новата мрежа се въвежда постепенно от 2012 г. (а това е голям минус, в Хюстън го направиха за един ден). Освен това, въвеждането на новата мрежа се осъществява с наслагване върху старите маршрути, при което разходите нарастват, а системата става твърде объркана. Между другото, „старите” маршрути са повече от 100, опитайте се да запомните това:

А на картата не съм отбелязал всичките линии.

Случайно избран маршрут, показва цялата същност на старата мрежа: липсавт системно решения, маршрутите се извиват, за да събират хората (пътуването отнема повече време).

Можете да си поиграете на сайта на оператора:

Подобно развитие на маршрутната мрежа трябва в пъти да увеличи достъпността до градския транспорт и да го направи разбираем. Освен това, тази дейност се извършва паралелно с изпълнението на плана на Барселона за изграждането на супер-квартали, затваряне на 60% от улиците за автомобили (по-подробно за плана тук), намаляване на ползването на автомобили с 21% само за първите две години. Спирките в супер-кварталите ще са разположени на не повече от 300 метра от всяка точка в квартала, а градският транспорт ще минава на всеки пет минути.

Благодарение на новите маршрути и моделът за прекачванията, с едно прекачване, човек ще може да стигне до 95% от града.

Е, как Ви се струва новата маршрутна мрежа? На мен ми изглежда, че са успели да съберат на едно място всички удачни решени : и оформлението на града, и принципите за изграждане на мрежа, и правилната организация на пътниците. За Барселона можем само да се радваме. Или нещо крият от мен, или някъде има по-добра организация?

 

Източник.

Още един.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *