Нека да видим как живеят европейците!

И така, приятели, след две години се връщам отново в един от най-добрите жилищни квартали в света. Зеещадт Асперн – това е голям квартал в източната част на Виена. Той се строи на три етапа и ще бъде готов през 2028 г.  Като цяло тук ще бъдат изградени жилища за около 20 000 души. Освен това предприемачът обещава, че тук ще бъдат създадени и толкова работни места.

Още през 2013 г. в Зеещадт бе удължена линията на метрото U2 и сега там има две станции – надземна и подземна. Освен това кварталът е свързан с останалата част от града чрез широка мрежа от улици. В района има и околовръстен път, благодарение на който лесно може да стигнете до който и да е квартал.

Бях тук преди няколко години и сега се връщам, за да видя до къде е стигнало строителството! Нека да се разходим из Зеещадт и да видим какво можем да научим от австрийците.

01. Кварталът се изгражда около езерото. Тук е открита спирка на метрото, а около нея започва строежът на многоетажни блокове. Не е толкова страшно. Много пъти съм казвал, че сами по себе си многоетажните блокове не са страшни, страшно е когато цялото поле се покрие с тях. А ако няколко многоетажни блока стоят в периферията на квартала като доминанти, не е чак такова престъпление.

02. Това е звездата на нашия архитектурен празник – дървен небостъргач. Проблемът е, че се е получила някаква глупост… Случва се. Ако не знаеш, че тази сграда е от дърво, ще минеш покрай нея и няма да я забележиш. Можеше и по-интересна да я направят.

03. По принцип много ми харесва, когато сградите са облицовани с естествено дърво. Но отново подчертавам, че архитектурата е твърде обикновена.

04. А ето наблизо има пример за доста по-интересни фасади. Как ви се струват?

05. Като цяло, новият квартал прилича повече на архитектурна изложба.

06. Ето сграда с интересни балкони.

07.

08. Качеството на работа е отлично.

09. Сградите са построени плътно една до друга, поради това, че тук почти няма прави ъгли и архитектурата е разнообразна, а така се съхранява и поверителността.

10. Този двор е приключен току що.

11. Грешка на проектантите – да направят огражденията на терасите прозрачни. Явно хората не са сметнали това за комфортно и са започнали да ги закриват самостоятелно.

12. А до сградата има паркинг за автомобили.

13. Как ви се струва дворчето?

14. Няма нищо излишно.

15. Това бяха нови сгради, а ето такива, които са построени преди няколко години. Те лека полека се населват и става все по-зелени.

16. Изглежда много добре.

17. Без зеленина сградите изглеждат доста по-зле.

18. Работа с релефа.

19. Рампа без ограда, която се движи зигзагообразно. Направена е доста добре.

20. Този двор е на 5 години. Никой нищо не е счупил.

21. Една от най-интересните сгради със сини фасади.

22. За да няма мръсотия под люлките са поставили гумено покритие.

23. Ето как изглежда улицата

24. Двор без автомобили.

25. Тук не е страшно да пуснеш детето си.

26. Вход.

27. И басейн за живущите в сградата.

28. Бихте ли искали да се изкъпете в двора на жилищната си сграда?

29. А ето и странен двор за любителите на асфалта.

30.

31. Централният площад на квартала.

32. Най-красивата сграда в квартала. Това не е единична сграда, а комплекс, построен от две виенски архитектурни бюра Berger+Parkkinen & Querkrsft

33. Сградите са съединени една с друг чрез надземни връзки.

34. Материалите, които архитектите са използвали са бетон и дърво. Фасадите на терасите са оформени така, че от няколко ракурса сградите да изглеждат полупрозрачни.

35. За няколко години растенията пораснаха.

36. Резултатът е отлични гъсталаци.

37. Вижте как са озеленили терасите на първите етажи, получило се е много уютно!

38. Как ви се струва? Всеки апартамент на първия етаж има собствено патио (площадка).

39. В покрайнините на квартала – градини за жителите му.

40.

41. Почти като у нас!

42. Площадка за разходка на кучета.

43. Спортна площадка за началното училище.

44. Това е училището Seestadt Aspern (по-точно „образователния кампус“ както го наричат тук) . В сграда се помещават 11 групи на детската градина, 17 начални класа и 8 класа за деца с особености в развитието или инвалиди. Сградата е проектирана от португалското бюро ZT Arquitectos LDA и това е задната фасада на комплекса.

45. Пред училището има голяма площадка за игра с пързалки, мостове и дори малка стена за катерене. На площадката има оборудване и за деца-инвалиди.

46. Признак на комфортен и безопасен квартал – паркинг за велосипедисти и скутери пред училището. Не е опасно за децата.

47. Обществените детски площадки на училището.

48. Скамейката на века

49.

Ето ви нещо, с което да освежите паметта си…Това е София.

50. Сега нека да видим как изглеждат улиците в новия квартал. Има само по една лента за движение във всяка посока. Ограничението на скоростта е 30 км/ч.

51. Навсякъде има зебри и велоалеи. Между другото, всеки жител на Зеещадт може безплатно да ползва наем на велосипед, за това е необходимо само да имат специална карта за жител на квартала. Освен това може да наеме товарен електромотор, с който е много удобно да се пазарува.

52. В квартала е безопасно и всеки може да пресича пътя където му е удобно. Тук никой няма да убие някого, тъй като автомобилите се движат изключително внимателно.

53. На второстепенните улици няма знаци и маркировка.

54. Вижте каква широка улица. И тя не е покрита с асфалт, тук всичко е отдадено на хората.

55. Има само една лента за автомобили.

56. Още един пример:

57.

58. По-тясна улица

59. А това са алеи водещи към сградите. Няма преминаващи автомобили, а пътят е постлан с павета.

60. Стълбове, за да не минават автомобилите направо през двора и красиви решетки около стволовете на дърветата.

61. Друг вариант

62. А това е обща част за автомобили и хора.

63. А сега нека да видим как се борят с водата. Това е специална яма за събиране на дъждовна вода. Ако дъждът е слаб, водата се събира тук и се оттича по естествен път. Ако водата е много, тя се прелива в канализацията.

64. Ето тук се вижда по-добре. Водата от покрива по тръбата попада тук, а ако резервоарът се препълни, тогава се излива в сивата тръба в дъното.

65. А ето как водата от целия площад се събира на едно място. Това е система за водосбор на дъждовната вода, която се нарича „каскадна градина“. В централната му част е разположена обикновена низина в центъра на парка. Когато дъждът е силен там се образува малко езерце или изкуствена локва. Когато водата в това езерце надхвърли 20 см, излишната вода се излива в системата за филтриране. В езерцето и около него са засадени различни видове растения, които обичат водата и с лекота понасят подобни кратки „наводнения“.

66. „Каскадната градина“ постоянно се променя, тъй като в нея постъпва различно количество вода, хранителни вещества и минерални седименти. Поради тази причина растенията тук или израстват пищни или изсъхват. Споменатото по-горе езерце може да поеме до 40 000 литра вода. Ако дъждовете са по-силни, водата попада в разположената в близост дренажна система, от където отива в почвата.

67. Сега в квартала Зеещадт има около 2900 апартаменти и идва втората вълна на застрояване. Цените на готовите апартаменти са примерно 200 000 евро за много малки двустайни апартаменти 35 кв.м. По-просторните жилища от 55 кв.м. струват 260 000 евро в зависимост от проекта.

 

Източник.

One Reply to “Нека да видим как живеят европейците!”

  1. Би било добре да пишете пейка, вместо скамейка. Иначе по темата:
    Когато гледам снимките и ги сравня с обстановката в София, са напълно различни светове. В София общината е виновна, че не реализира проекти за вкарване на автомобилите в уредени паркинги. За толкова години един кмет, никакви видими резултати, но и хората не пазят и предпочитат автомобила да е е по-близо до входа, без значение дали ще спре в градинка, на тротоар, парк и после се оплакваме, че е кално и мръсно. Промяна трябва, но явно хората не искат, след като търпят „(не)видимите резултати”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *