Нека дадем отклоненията за завой на дясно на пешеходците!

Отклоненията за завиване на дясно са опасни за пешеходците, защото радиусът на обръщане на автомобила е по-голям заради по-високата скорост, автомобилът изниква практически зад гърба на пешеходеца и е необходимо по-голямо внимание, което води до нарастване на риска да се блъсне някой човек. А икономията на време е само няколко секунди. Струва ли си?

В САЩ, много от градовете са на страната на пешеходците и преобразуват тези места за в пешеходни зони.

Чикаго

Този малък участък временно е заграден с помощта на прости елементи, но резултатът толкова се харесал на всички, че след година било решено заграждението да стане постоянно.

Филаделфия

Скоро тук ще бъде реализиран проект за реконструкция в постоянно обществено пространство.

В Сакраменто едно от отклоненията на дясно заедно със скоростната лента се превърна в прекрасен тротоар с малка зелена зона, която отделя хората от трафика на автомобилите.

Сакраменто

Silver Lake Triangle Plaza в Лос Анджелис като част от програмата „улици за хората“.

Това е една от най-популярните реконструкции на отклонение на дясно, където след гласуване на жителите победи Пакман.

Сиатъл

Временно заграждане на подобно отклонение в Остин.

Ако на хората им хареса, след година ще започне реализирането на проект за постоянно преграждане и създаване на обществено пространство.

В Ню Йорк едно подобно място се превърна в станция за наем на велосипеди, част от пътното платно е преградено с големи камъни – бързо, евтино и изглежда отлично.

Това е било отклонение за автомобили, сега е велосипеди.

Александрия (Вирджиния)

В Индианополис, в рамките на Indianapolis Cultural Trial Project нагледно демонстрират как велоалеята увеличава безопасността на улицата за всички.

Преди
Сега

А това е нагледен пример от Лавал, предградие на Монреал, как едно малко изменение придава принципно друго усещане за мястото.

Преди
Сега

Още един интересен пример от коментарите за превръщането на път в парк.

Преди
Сега

Интересно кога България ще може да се похвали с подобни преобразувания в полза на човека? За съжаление, до сега на отклоненията за завиване на дясно се гледа като на решение на проблема със задръстванията на пътя, без да се разглежда влиянието им върху градската среда и безопасността. Това е само един пример да какво може да доведе това.

 

Източник.

One Reply to “Нека дадем отклоненията за завой на дясно на пешеходците!”

  1. Десните “отпушвалки” са много полезни за автомобилистите и доста облекчават трафика.
    Въпрос на градоустройство е дали да се дава преимущество на пешеходците или автомобилистите, но не си представям играещи деца или хора, седнали на кафе покрай огромната опашка от автомобили, чакащи на светофара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *