НЕдостъпна градска среда през погледа на една майка

Не съм някакво мрънкало и не искам да се оплаквам. Имам автомобил и с Радина се движим с кола, но докато се разхождам по улиците ми направиха впечатление няколко неща. За майка с количка е много трудно да извършва ежедневните си рутинни посещения на магазини, банки, институции и т.н. За пример ще дам няколко места, на които на мен ми е било трудно да отида с количката:


Градски транспорт – Съгласна съм, че столична община подмени голяма част от автобуси, тролеи и трамвай, но има и такива, в които е невъзможно да се качиш с детска количка. Возили ли сте се на трамвай 22 и 20, не стига, че вътре ухае на “теменужки”, а и стълбите са ужасно високи. Искрено съчувствам на по-възрастните хора, които се опитват да се качат на този ужас. В тези превозни средства е напълно невъзможно да качиш детска количка, освен ако не си мама кандидат-културист или първа братовчедка на Херкулес. Може и да има резон в повишаването на цената на билетчето, но за мен за 1.60 лв. би следвало да мога да отида от точка А до точка Б без да се изпотя от повдигане и носене на количката, без да разтегна мускул и без да се моля на всички околни да вдигат превозното средство на дъщеря ми. Метрото е голямата гордост на София, но има станции, чийто асансьори не работят, естакадите вътре са ужасни. За пример ще дам тези в подлеза на ЦУМ, първо релсите явно са измерени за количките от моето време, количка с големи колела не се събира въобще, второ дори да съберете количката, релсите са толкова стръмни, че има вероятност детето да изпадне от количката.

Подлезите – При придвижване пеша през големите столични булеварди се оказва, че се налага да се използват подлези. Повечето са в окаян вид, отново естакадите са трудни за използване и се налага повдигане на количката от случайни минувачи. Малко са подлезите като този на бул. България и Гоце Делчев, които са приятни са използване.

Паркове – По начало както вече знаем повече от половината ден на една майка минава в разходки в парка и “нищоправене”. Повечето паркове в София са много поддържани, напръскани срещу паразити и т.н., но тук като минус трябва да се отразят тоалетните. Радина и аз се разхождаме в парк “Света Троица”, които разполага само с три химически тоалетни. По начало не е възможно когато си сам да отидеш на тоалетна. Хубаво е, че в Южния парк има тоалетна, в която можеш да влезеш с количката, както и има стая за преобуване на бебетата. Надявам се за в бъдеще да има повече такива тоалетни в софийските паркове.

Тротоарите – Не искам да правя антиреклама на Столична община, но тротоарите в някои части на София просто ги няма. А където има такива, са пълни с паркирали автомобили. Не е много приятно да возиш детето по разбити, стърчащи плочки, гумите на количката да се заклещват и пукат и една приятна разходка да се превръща във всекидневен ужас.

Банки, аптеки, магазини – Много от местата, които се налага да посети всяка една от нас, имат високи стълби, тесни са и не е възможно предвижването с количка. Така, че избора на всекидневен маршрут и магазини за пазаруване е свързан с дълго анализиране на възможностите за придвижване с количка. Съвет- сложете по 2 релси и няма да се налага да губите лоялни клиенти поради невъзможност от влизане вътре.

Добре, че някой гений е измислил ергономичните раници, кенгура, слингове и т.н. Така и в НЕдостъпна градска среда е възможно човек да изпълнява всекидневните си задачи. Но все пак не всяка майка има як, здрав гръб и може да носи 8-9 килограмово бебе.

Хубав петък, ние излизаме на разходка по софийските паважи 🙂

 

Снимки.

P.s. Използваната карикатура е от интернет на Явор Попов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *