Мюнхен в детайли

У нас, в детайлите се крие дявол, а виж при немците – в детайлите има ангели, разпръскващи светлина и благодат из немските градове. Ще кажете, и у нас има къщи, и у тях има, и у нас има улици, и у тях има. Същият тротоар, същите плочки, но не съвсем. А после се вглеждаш и разбираш, че цялото щастие е в детайлите. Как постявят плочките, как подстригват тревата. Вижте:

01. Сега ще Ви споделя една тайна. Изглежда невероятно…но!!!в града не трябва да има открита почва. Така града ще бъде чист. Изобщо никъде и по никакъв повод. В Мюнхен са наясно тази тайна. За това тук открита почва няма да видиш. Пръстта около дърветата се засипва с мулч от дървени стърготини или камъни.

02. Ето новият квартал е построен, храстите още не са поникнали, но почвата веднага е засипана.

03. Около дърветата

04. Още един пример

05. Границата между тревата и тротоара. Треватата трябва да е на по-ниско ниво от тротоара. Тогава водата няма да се стича към тротоара по време на дъжд. Това също е тайна, с която малцина са запознати у нас. У нас продължават да проектират тревните площи на по-високо ниво от тротоара, а после всички се чудим, защо е толова мръсно и прашно в града.

07. Граница между старите и новите плочки.

08. Тревата се укрепва със специална решетка.

09. Използват се плочки от различен вид. Там, където не ходят хора, често оставят широки фуги, през които прораства трева.

10. Правят нова алея. Съвсем непонятно е, как така на немците им се удава да поставят равно и хубаво плочките. Всичко е просто идеално.

11. Строеж

12. Широкият камък, поставен за бордюр също приляга идеално. За завоите използват извити елементи.

13. Храст

14. Пътека между сградите. Отново обърнете внимание на различните плочки. Някъде има равни плочки, другаде с широки фуги и трева, а някъде камъчета.

15. Табло с информация за отопление със слънчева енергия – Акерманбоген. На покривите на сградите са разположени слънчеви батерии. Те произвеждат енергия, която се използва за отопление на жилищата и за затопляне на вода.

16. Закрит паркинг за велосипедисти. Ключовете са у собствениците. На покрива има цветя!

17. Люк, вграден в плочките.

18. На всички, дори на най-малките пътеки, има решетки за водосточната канализация. Когато не може да се постави обикновен бордюр, просто поставят метален разграничител. Вижте колко е красиво и прецизно.

19. Решетка на тротоара. В нея не може да попадне колело на количка или весолипед.

20. Решетка на стълба.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *