Много красивата Холандия

Днес е прекрасен съботен ден и не мога да не Ви зарадвам с интересни снимки от Холандия. Не е ясно защо, у нас свързват Холандия само с проститутките, наркотиците и разврата. Максимум да се сетят и за велосипедите, и лалетата. Всъщност Холандия е много по-интересна, от колкото си мислим. Тя е удивителната грижа за хората, комфортните и безопасни градове, невероятния дизайн и архитектура. Ако се заровите малко по-надолу от туристическите клишета, ще откриете истински съкровища.

01. Това е трамвай в Ротердам. Трамваите се движат из града от 1879 г. Най-много са били през 30-те години – тогава в Ротердам е имало 25 трамвайни линии. Но след това автобусите и метро ги изместват. Днес количеството на трамвайните линии е намалено до 9. В Ротердам има и трамваен маршрут № 10, който е туристически, той превозва гостите на града из историческите места. Линията работи само през летния период, а през останалото време се наема от младоженци за провеждане на сватби.

02. Трамваят е с нисък под, вижте как са направени платформите. В такъв трамвай е удобно да влезеш с детска количка или велосипед. Слизането и качването става много бързо.

03. Погледнете улицата. Трамвайната линия е обособена, за автомобилите е оставена само една лента. Съвременният трамвай може да минава плътно до жилищните сгради. Ако релсите са поставени правилно няма да има вибрации и дискомфорт. Ако седите в кафене на два метра от трамвайната линия, дори няма да го усетите.

04. На кошчетата за боклук има специални пепелници. Там се хвърлят угарките, за да се подпалват кошчетата, а хората не ги замърсяват  като си гасят цигарите.

05. Това вече е прекрасният Амстердам.

06. Комфортен и удобен град. Там не може да се породи желание да си купиш автомобил и да се придвижваш с него из града.

07. А това е търговски пасаж на централния площад, оформен от холандските художници Арно Коенен, Ирис Роскам и създателят на знаменитите полилеи – Ханс ван Бентем. Тук има мозайки, теракотни подове, луксозни позлатени полилеи и гравирани огледала.

Само погледнете!

08. Известните къщи с форма на кубове в Ротердам.

09. Това е едно съоръжение, състоящо се от кубове, опиращи се на шестограмни пилони. Жилищата са построени по проект на архитекта Пит Блом през 1984 г.

10. На първият етаж се намира хол с кухня, на втория – две спални и баня с вана, а на покрива понякога засаждат малка градинка. Стените и прозорците са наклонени спрямо пода под ъгъл от 54,7 градуса. Жилището е с площ около 100 кв.м., но около четвърт от пространството не е пригодно за използване, заради наклонените стени.

Някои от живущите дори организират екскурзии. Ето така изглежда отвътре.

11. Пазарът Марктхол в Ротердам. Той е новият символ на града. Не само, че е първият закрит пазар в Холандия, но е и първият случай на сливане на много фамилни жилища с продоволствения пазар, ресторанти, супермаркети и подземен паркинг.

12. Пазарът става известен още по време на строежа си. CNN го включва в списъка с „10-те удивителни здания, които непременно трябва да видите през 2015 г.“ В рамките на една година пазарът печели награди от национални и международни строителни и архитектурни конкурси, дори и тази на националното общество на археолозите, тъй като по време на строежа е открито и съхранено средновековно поселище.

13. След урбанистичната мода – това са наблюдателни площадки. Това са леки конструкции, които са поставени из града. Може да се качите на тях и да погледнете града от нов ъгъл. Много интересно решение.

14. Ето така изглежда кръстовище с трамваи.

15. Стрийт-арт

16.

17. Това е крайбрежната улица в Хага. А къде са кафенетата и механите със цаца?

18. Естествено, че ту има кафенета, но те не пречат на разходката и уединението.

19. Велопаркинг

20. Много интересни скулптури на крайбрежната улица в Хага, по-точно цял музей „Скулптури на море“. Техният автор е скулптора Том Отернес. Самият художник казва, че за него е важно, работата му да бъде поставена на обществено място. За да може обикновения човек да я забележи, да я пипне, да говори за нея, не зависимо дали му е харесала или не.

21. Това са различни човечета и герои, разпръснати из цялото място. Част от експозицията се намира в закрит павилион.

22. ААА! Сложили са бесилка! Горките деца!

23.

24. Различен размер човечета

25. Вижте какъв мъник!

26. А това е велокафе;) Тук правят отлично кафе и продават велосипеди.

27.

28. Не много красив велопаркинг в Амстердам. Удивен съм, че холандците са направили подобно селско заграждение.

29. Интересно решение за паркиране на велосипед. Просто вдлъбнатина за фиксиране на предната гума.

30. Велопаркинг около гарата в Амстердам.

31.

32. Временно благоустройство в центъра

33. Холандците много обичат зеленината и по възможност винаги поставят саксии с растения на улицата.

34.

35. Живот на баржа

36. Интересно решение със скамейки покрай огражденията

37. Ако имате дървета в града, не се колебайте да направите скамейка около тях.

38. В центъра на холандските градове е почти невъзможно да срещнете асфалт. Настилката е основно павета и плочки.

39. С изключение на Вело алеите. Тук те са предимно в червено. Тук Вело инфраструктурата е идеална, така че непременно си вземете велосипед.

40. Погледнете как се направени кръстовищата! Няма нито един ъгъл, който де не е бил оформен. Всичко е премислено.

41. На нерегулируемите кръстовища задължително има остров за безопасност. В такъв град хората не загиват под колелата на автомобилите.

42. Профил на улицата: една лента за автомобили, всичко останало за велосипедисти и пешеходци.

43. Нова настилка в центъра на Хага.

44. Паркиране в джобове

45. Специална бариера, за да може да премине само тежка техника. Обикновеният лек автомобил тук ще заседне. Такива прегради могат да се видят в дворовете, през които могат да преминат само камионите за извозване на боклука и специална техника в случай на нужда. А влизането на обикновени автомобили е забранено.

46. А ето как холандците поставят плочки. На всеки камък има гумени ограничители, за да се поставят на еднакво разстояние.

47. Амстердам

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54. Скамейка с осветление

55.

56. В центъра на Амстердам има павилион с сувенири.

57. Магазин за играчки. Количките от метал са по 100 евро, а танка – 180.

58. Пред входа на летището растат слънчогледи. Не е ли чудо?

59. А това е детска стая в летището на Амстердам. Тук можете да приготвите храна, да измиете и преповиете бебето.

60. А също така има и зона с легла, където може да приспите детето или да го накърмите. Яко!

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *