Минало и бъдеще

Ако смятате, че това което се случва в момента в градовете ни, като покриването им с асфалт, унищожаването на градския транспорт и т. н. – са някакви уникални събития, то грешите. Практически почти всички градове за последния половин век са извървели пътя от пълната автомобилизация до град, удобен за хората. Още през 80-те години, страните в света започнаха да се разделят с личните си автомобили в града, а с микрорайоните още по-рано – през 60-те и 70-те.

Но стига с тази демагогия, нека да видим на практика как е било и как е днес в най-удобния за живот град в света – Амстердам.

Улица „Sint-Antoniesbreestraat“ около 1980 г. и през 2013 г.:

„Van Beuningenstraat & Van Boetzelaerstraat“ снимки от 1962 г. и 2015:

„Plantage Middenlaan“ през 1970 г. и 2015 г.:

Сега тази улица е достъпна за всички, освен за автомобилите. Както виждате, няма катастрофа.

Улица „Haarlemmerplein“ през 1970 г. и 2015 г. дори тогава велосипедистите са били защитени. У нас може би щяха да направят подлез:

„Maasstraat” през 1977 и 2014:

„Reguliersbreestraat“ през 1984 г. и 2013 г. точно така трябва да изглеждат улиците: максимално достъпни за хората и минимално за колите.

Сега е трудно да си го представим, но някога в Амстердам са унищожавали цели райони, заради строеж на пътни възли.

Трудно е да се каже, какво е щяло да стане с града, ако не е било местното население, което активно се противопоставило на унищожаването на града и жителите му, глупаво е да се мисли, че местните власти там изведнъж са се събудили и са решили да развиват града в полза на хората, а не на автомобилите.

Както виждате, няма нищо невъзможно и човечното лице на града може да бъде върнато дори след асфалтовата болка. За това е необходимо активно да се борим за града ни, в противен случай още дълги години ще се строят естакади на градските улици и ще прогонват хората под земята. Аз лично, бих искал и български градове да изглеждат като на цветните снимки по-горе.

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *