Метрото в Сингапур

Днес ще погледнем метрото в Сингапур. То е осветено, чисто, съвременно, но и много неудобно. Възможно е да ни ми и провървяло с избора на маршрути, но всеки един от тях е осъществен с повече от две прекачвания.

Това метро е сравнително младо, тъй като е построено в края на осемдесетте години на ХХ век. Между другото, Сингапур е уникален с това, че метрото е основния транспорт в страната.

Като начало гледайте видеото за метрото. Много е яко!

 

01. Влизане в метростанция…

02. Или тук …Между другото, всяка станция има номер. Много удобно за ориентиране.

03. Билетите се продават само от автомати. Стойността им варира от 1,5 до 4 долара.

04. Вместо билети – пластмасова карта. За нея заплащате депозит от 1 долар. След пътуването може да я върнете в автомат и да си вземете депозита. За съжаление картата не може да се зарежда. Така всеки път трябва да я връщате и да си вземате нова. Също така автоматите не приемат големи купюри. Ако не разполагате с по-дребни банкноти, то трябва да си развалите на касата. Ако планирате да останете по-дълго време в Сингапур, то ви препоръчвам да си купите карта за пътуване „EZ-Link”. С използването на такава карта намалявате разходите за пътуване в метрото. В допълнение на това, може да плащате с нея в автобуса или дори да платите сметката си в магазина. Внасянето на средства по картата може да стане само в специални павилиони или в апарати за продажба на карти.

05. Турникети в метрото.

06. Фоайето е просторно и светло.

07. Всички станции са почти еднакви…

08. Много прилича на Куала-Лумпур, но няма реклами и е по-чисто.

09.

10. Указателните надписи са изписани на пода, което е много удобно. В Москва е необходимо да се направят подобни надписи, защото по висящите указателни табели не винаги е удобно да се ориентирате.

11. Станция.

12. Още една станция.

13. Пътното трасе е отделено от чакалнята със стъклена стена, която се отваря само при пристигането на влак на перона. Това позволява да се съхрани микроклимата в метрото. Всички подземни метростанции са климатизирани.

14. В метрото в Сингапур не може да се пуши, яде или пренася дуриан (плод на тропическо дърво, което расте в Югоизточна Азия с много остра и неприятна миризма). При нарушение на тези правила следва глоба.

15. Подът е с маркировка, така да не се пречи на пътниците, които слизат от влака.

16. Влаковете нямат машинисти. Всичко е много чисто и красиво. По средата на вагона са разположени тръби за хващане, така че да е удобно на пътниците да се държат. Седалките са разположени от двете страни на вагона.

17. Може да преминавате между отделните вагони и те са климатизирани.

18. Местата за хора с увреждания и възрастни такива не могат да се заемат. Те винаги са свободни.

19. Може да гледате през прозореца.

20. Тунел. Между другото една от причините за забраната на дъвката в тази страна е метрото. В миналото подобни строги правила по отношение на дъвката не е имало, но до появата на автоматизираното метро. Местните жители залепяли дъвки на сензорите за затваряне на вратите. Сензорите сигнализирали за препятствие и вратите на влака не можели да се затворят. Това естествено довело със себе си да закъснения от разписанията на влаковете. Проблемът бил решен кардинално и бързо – забранили дъвките.

21. Час-пик.

22. Повечето от станциите са наземни.

23. Всички подземни станции имат асансьори.

24. Да не забравяме тоалетната.

25. Чисти, модерни и безплатни тоалетни.

26. Социална реклама.

 

Това метро – най-старото в стария свят (Европа, Азия, Африка). И най-вероятно в близко бъдеще нищо повече няма да се промени в тази сфера.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *