Магическата сила на маркировката

Сега ще Ви кажа нещо страшно: пътната маркировка е много по-ефективна от загражденията. Целта, на поставяните по протежението на улицата огради, е да се узакони и да се направи по-комфортен пътя за автомобилите. Маркировката прави движението по-предсказуемо, позволява да се използва целия потенциал на пътя без скъпоструващи реконструкции и най-баналното е, че работи за всички ползватели на улиците.

Всичко това е прекрасно, но потенциалът на маркировката не е реализиран напълно у нас. Мнозина от проектантите рисуват банални чертички, зебри, дублират пътните знаци върху асфалта. По български улици добре може да се види нивото на транспортната мисъл – повечето то транспортните отдели и агенции дори и не подозират, че с маркировката могат да се разделят потоците, да се намалят задръстванията тип „гърло на бутилка“, да се направят острови за безопасност и да се успокои трафика. В много отношения, поради липсата на информация относно възможностите на маркировката, финансирането й е на остатъчния принцип – просто не виждат смисъл в нея.

Нека да погледнем най-простите методи, с помощта на които движението по улиците може да стане по-комфортно и безопасно за всички.

 

Улици в жилищен район

Много често улиците с малък транзитен трафик и без маршрути на обществения транспорт, се превръщат в паркинги. Като цяло това не е криминално деяние, ако паркирането е извършено правилно. Съвсем друго е ако улицата е някъде в центъра и там има места за паркиране само от едната страна. В този случай, местата трябва да се правят шахматно – така, заради изкривяването на пътната лента, няма да е комфортно да се кара бързо и по този начин улицата ще стане по-безопасна, без да се губят местата. Получава се нещо такова:

Може и съвсем да се откажете от маркировката на малки улици с двупосочно движение. Ясното зониране вдъхва фалшива увереност у шофьора, на който му се струва, че бързото каране не е нещо неправилно. Когато няма маркировка се получава ефект като в жилищна зона. В този случай, пак е некомфортно да се движиш бързо, тъй като „правилата на играта“ не са понятни.

 

Пешеходни пътеки

Практически всички са наясно със забраната за паркиране в близост до пешеходна пътека, тъй като колите закриват хората. Това е едно от основните правила за безопасност, което се нарушава постоянно у нас. В такива случаи е по-добре да се повдига нивото на улицата към тротоара, но за това са необходими проект, съгласуване, пари и техника. Като екстремна мярка, такива места могат да се обозначат с жълта боя и да се забрани паркирането.

Маркировка със зигзагообразна линия като във Великобритания също върши работа – тя изкривява траекторията и подтиква към намаляване на скоростта.

Подобна мярка за бързо реагиране е възможна и с поставяне на остров за безопасност – отбелязан с маркировка и заобиколен с пластмасови стълбове.

 

Големите площади

Голямото пусто асфалтово поле с входове и изходи кара хората да изпаднат в ступор и да се чудят. Не е ясно как да се движат и накъде. На подобни места е необходимо да има разграничаване на потоците с маркировка и острови за безопасност. Научно казано, необходимо е канализиране (от думата канал) на потока – разделяме големия асфалтов площад на няколко части с ясни траектории. След това подобни площади се стесняват е се премахва излишното.

 

Ленти за движение

Да се увеличи броя на лентите за движение, да се изгради велоалея или автобусна лента винаги е възможно за сметка на стесняването. Едновременно с това улицата става по-безопасна – не е удобно да се кара бързо по тясната лента, шофьорът предвижда, че няма буфер за маневриране и кара по-внимателно.

 

Кръстовища и завои

Потокът от автомобили движещи се „направо“ не бива да се забива в последователност от завои, поради тази причина престрояването направо се прави прикрито – траекторията се изкривява и няма препятствия за движещите се направо.

 

Типичен пример за „американска пътна диета“ – стеснението на лентите за движение дава възможност за завиване на ляво. За сметка на това се намалява броя на престрояванията и се увеличава пропускателната способност на кръстовището.
Преди:

Сега:

На кръстовищата може да се поставят и кръгови движения – така е по-безопасно, по-удобно и по-евтино. Ако решението със знаци и нарисуван кръг работи, то после в центъра може да се поставят саксии или някакъв паметник.

 

Отделни ленти, велоалеи и други подобни

Ефективността на отделените ленти се определя от степента на тяхното обособяване и минималния брой прекъсвания. В Москва добре са разделили лентите с буферни ивици – те се виждат по-добре от шофьорите и намаляват количеството на нарушенията. Така ако и Вие имате широка улица, но няма достатъчно място за допълнителна лента, може да „изядете“ излишното пространство с подобен буфер.

 

Вафли

Не бива да се преминава по защрихованата част, но въпреки това всички го правят. Това такъв момент, в който поведението на един вреди на всички наоколо. Маркировката тип „вафла“ способства за намаляването на подобни нарушения.

Като цяло тази маркировка е необходима за камерите, за да може датчика да отчета границите на зоната за нарушения, но и вниманието на шофьора също се изостря – точно поради тази причина с „вафли“ често маркират траекторията на движение на обществения транспорт.

 

И още…

Могат да се дадат още много примери, това е само минималния набор, който Ви е необходим да знаете. В границите на конкретни проекти може да се измислят много интересни и полезни неща, но всичко зависи от компетентността на крайните изпълнители.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *