Лондон: как се строят новите жилища

Имах много планове: да проуча новото строителство в Лондон, да на правя много красиви снимки… НО! Вече втори ден тук вали неприятно. Дори се наложи да отменя планирания полет над Лондон надвечер! Само си представете, че сега щях да Ви зарадвам с красиви снимки на огненото английско небе. Но не. Сиво небе и дъжд.

Вечерта стана малко по-леко и можах да се разходя из новия квартал на южния бряг на Темза. Вижте как строят или по-точно преустрояват старите райони. Има от какво да се поучим.

01. Ето в такива условия се наложи да се разхождам.

02. Между другото, пишете какво е времето при Вас?

03.

И така, новият квартал. По-точно реновиране на стария. Canada Water – това е езеро в югоизточния край на Лондон. По-рано, през 1875 г. тук е имало докове за строеж, ремонт и пристан на канадските плавателни съдове. През 1979 г., след закриването на доковете, настъпва упадък.

След това има опити да се развие тази промишлена територия. На това място е построен търговски център, библиотека и резерват. През 90-те години започва постепенно заселване на района, а през 2010 г. с построяването на станцията на метрото, пътят до центъра вече отнема 10 минути. През 2012 г. е открита новата сграда на библиотеката във форма на обърната пирамида.

По-късно площадът е изкупен от предприемач. През май тази година е представен новия план за реновиране на района: през следващите 15 години тук ще се появят 3500 нови жилища, ще се открият магазини, ресторанти и ще има 185 000 кв.м работно пространство. За цялото преобразяване ще се похарчат около 2 милиарда лири.

Тъй като броят на велосипедистите в Лондон непрекъснато расте, тук е планиран нов кратък мост, по-който жителите да преминават бързо през района пеши ли на велосипед. Планирано е ограничение за автомобилите в Canada Water.

 

04. Ето как се е променил вече района. Дори някъде по улиците са останали старите павета. В Лондон има доста павета и малко асфалт, което е за радване.

05. Както обикновено наблюдаваме разнообразие в архитектурата и материалите. Тук облицоват сградите предимно с тухли, все пак сме в Англия, но може да се срещне и ръждясал метал, и дърво, и различни панели.

06. Тава е жилище за средната класа, по лондонските стандарти не е много скъпо. Наемът на апартамент с три спални излиза 450 лири за седмица, а покупката – 600 000 лири.

07. С оттичането на водата има проблем 🙂 Също както у нас.

08. Ето от къде трябва да вземем пример – това са разнообразни по вид жилища и търговски обекти. Тук, в един квартал, можем да срещнем както многоетажни сгради, така и къщи. Освен това част от имота, предприемачът е отдал на града, под формата на жилища за социално слабите. Поради това, в новите квартали няма само „офис-планктон“ или млади семейства. Тук всичко е смесено.

09. От ляво – къщи.

10. При тях няма дворчета, а около всяка има собствено място за паркиране.

11. В близост вече са многоетажните жилища.

12. Въпреки, че архитектурата е в един стил, всички сгради са различни.

13. Паркиране под прозореца…хм! Между другото, в Англия, при строеж на нови паркинги винаги се обмисля, за какво ще ги използват след 10 години, когато няма да се толкова необходими. Всички очакват автономните автомобили, които няма да има нужда да се паркират около жилищата. А какво ще правят с големите паркинги? Ще ги преустройват. Ето това е било предвидено първоначално в проекта.

14. Има малко места за паркиране в близост до входа.

15. А тук има места за паркиране за гости и живущи. Но повечето паркинги са подземни или в отделни случаи на първия етаж.

16. Както вече казах, жилищата са с разнообразна форма, срещат се и високи сгради, но те са изключение, като тази доминираща в района сграда.

17. Места за паркиране за инвалиди.

18. Те са точно пред входа.

19. Булевард

20.

21.

22. На първите етажи има търговски помещения.

23. Тук има ресторанти, магазини, кафенета, офиси.

24. Входовете към сградите също са разнообразни

25. Основното е, че вратите са прозрачни и входът е на нивото на земята.

26. Тук обаче не поставят скамейки пред входовете

27.

28. Обърнете внимание, не само архитектурата е разнообразна, но и поставените плочки също. Някъде има павета, другаде плочки, а някъде и тухли.

29. В близост до метрото са построили небостъргач. В района са забранени сгради над 6 етажа, за да не се закрива гледката към Тауър Бридж и Гринуич, но в близост до метрото е планиран строеж и на други кули до 50 етажа.

30. Тук все още всичко се преустройва.

31. Още едни квартал

32. Канал

33. Дворовете няма да Ви ги показвам, тъй като всички са затворени, там всичко е красиво, без автомобили.

34. Благоустрояване по протежението на улицата. Обърнете внимание, че между сградите и тротоара няма пусти пространства. Също така няма и трева между тротоара и пътя.

35.

36. Първите етажи често разполагат с малък участък.

37. Добро решение. А най-важното е, че цялата земя се използва.

38. Бихте ли искали да живеете на първия етаж с такава тераса?

39.

40.

41.

42. Навлизането навътре в квартала е ограничено с бариери.

43. Както вече Ви казах, преди тук всичко е било тъжно. Например, имаше голям търговски център Декатлон. Сега е съборен и заравнен. Магазинът на Декатлон вече ще е триетажен – ето вече е построен в ляво.

44. Огромният паркинг пред търговския център също ще изчезне. Земята в центъра на Лондон е твърде скъпа.

45.

46. Качество.

47. Опа..

48. Новите сгради в центъра

49. Благоустрояване

50. „Бременна“ сграда

51.

52.

53. Успокояване на трафика

54.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *