Лионски велосипед

В Лион има много добре развита инфраструктура за велосипедисти. Три дни се придвижвах из града само на велосипед. Там има създадени всички необходими условия: много добри велоалеи, паркинги и разбира се отлична мрежа от велосипеди под наем, която скоро ще навърши 10 години. Нека да видим как живеят велосипедистите в Лион.

01. Ето например много хубава велоалея. Тя е отделена от платното за движение със зелена полоса от храсти, дървета, между които има направени паркоместа.

02. На някои места велоалеята е отделена с места за паркиране.

03. Когато на отделни места не бива да се паркира, велоалеята е защитена с бордюр.

04. Пример за организиране на велоалея на кръгово движение.

05. На кръстовище

06. А това е велоалея на еднопосочна улица. В посоката на движение алеята е обозначена с маркировка, а насрещното движение на велосипеди е отделено с бариера.

07. Маркировка на пешеходна пътека.

08. В момента в Лион тече активно строителство на велоинфраструктура. Ето например, снимка на мост от Google map, има четири платна за автомобили.

09. А ето как изглежда сега от спътникова снимка. Явно са отнели едното платно от автомобилите и са го предоставили на велосипедистите.

10. Ето я и перлата на велосипедния Лион – това е градска система за наем на велосипеди – Vélo’v. Лион е първият град във Франция и един от първите в света, който създаде пълноценна градска мрежа за наем на велосипеди.

11. Сега мрежата за отдаване под наем на велосипеди в Лион наброява 4000 колела и 340 места за паркиране из целия град.

12. Системата Vélo’v е открита в Лион през 2005 г.,  на нейна основа е създадена  и градската мрежа за наем на велосипеди в Париж.

13. Абонаментната такса за наем е половин евро на ден или 5 евро за седмица. След това плащате само за времето. Първите 30 минути от наема не са заплащат. За разлика от Виена, където между сеансите за наем трябва да мине поне час, в Лион никой не Ви забранява да вземете велосипед за 30 минути, после да го оставите на най-близкото място за паркиране и отново да вземете друг, пак за 30 минути. Следващият час се заплаща 1 евро, после 2 евро. Максималният срок за наем е 24 часа. Когато вземете велосипед в картата Ви блокират 150 евро залог.

14. Велоалея в тунел.

15. Пешеходно-велосипеден мост.

16. Новият трамвайно-велосипедно-пешеходен мост!

17. Вижте каква прелест!

18. Няма никакви автомобили;)

19. Места за паркиране на велосипеди в Лион.

20.

21. Закрит велопаркинг.

22. Мнозина ме питат, а какви колела карат в Лион? Разбира се, Пежо!

23. А ето е велосипеден аватар от Лион.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

2 Replies to “Лионски велосипед”

 1. Пишете статия за велосипедна инфраструктура, а не различавате велосипедна алея от велосипедна лента? Прави лошо впечатление. Коригирайте се!
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%8F

  1. Това е само превод от руски език, аз не пиша тези статии 🙂

   Прав сте, в оригиналната статия всички велосипедни ленти наричат велоалеи, които разбира се не е вярно.

   Благодаря за забележка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *