Кьолн и Дюселдорф, Германия

Времето е ужасно – вали дъжд, всичко е сиво и мръсно, вятър, хората се крият по къщите.

Пристигам в Дюселдорф, отивам на гарата да си купя билет. Към мен се приближава един мъж и ме пита: “Да не би случайно да отивате в Кьолн? Защото имам излишен билет и ще ви го дам за 6 евро…“Не знам какво ми стана, но веднага казах, че именно в Кьолн отивам. Ние хукнахме към влака и вече след 5 минути скоростния ICE ме понесе към Кьолн със 120 км/ч и то само за 6 евро. И ето така вчера, съвсем неочаквано се озовах в Кьолн.

01. Кацаме в Дюселдорф, времето е все още хубаво, но скоро ще се заоблачи.

02. Красиви полета…

03. От терминала до спирката се движат такива висящи влакове. Те са автоматични. Билетът е един и половина евро.

04. Пристигнах в Кьолн и тръгнах на разходка. Тук съм бил вече три пъти. Селото на селата. Градът е съвършено безинтересен. През войната е бил напълно унищожен (разрушени били 90% от сградите), останал само Кьолнската катедрала, която служела за ориентир на бомбардировачите. На крайбрежната улица „Райнаухафен“ приключва строителството на новия квартал. От всички новопостроени сгради в Райнаухафен се отличават три 60-метрови здания, които поради приликата си с кулокранове са наречени Kramhaus.

05. Ето така е изглеждала преди крайбрежната улица.

06. През 1998 г. е взето решение за преобразуването на Райнаухафен в крайбрежна улица за разходки с комплекси за офиси и развлекателни съоръжения и жилищни сгради. Получило се е много хубаво място с кафенета, ресторанти и чудесни плочки.

07. Сградата на Майкрософт.

08. На върха цялото пространство е предоставено на пешеходците и велосипедистите.

09. Всички паркинги са само под земята. На върха могат да минават само таксита, специална техника и коли на оперативните служби.

10. Кьолнската катедрала, стъклен вестибюл на входа.

11. Един от витражите в катедралата изглежда така. Тоя е подарък от Герхард Рихтер, един от най-скъпоструващите съвременни германски художници. Имало е много спорове около този необичаен витраж. Интересното е, че разположението на пикселите е било генерирано с помощта на компютър. Според Рихтер, ненамесата на художника в процеса на подреждане на цветните квадратчета в модела на витража, символизира божествената воля, която определя как да изглежда произведението.

12. В Кьолн приключва и строежът на нова огромна джамия. Днес 12% от населението на Кьолн, това са около 120 000 души, изповядват исляма, като основно това са турци. Проектът на джамията е изработен от местен архитект Пол Бьом.

13. Доста спорове и протести е имало около тази джамия. „За мен е напълно ясно, че мюсюлманите трябва да имат достойно място за молитви – смята кмета на Кьолн Фриц Шрам. – Много повече ме притеснява факта, че хора, които живеят повече от 35 години в Германия, не зная нито една дума на немски.“ Мен лично пък ме смущава формата на сградата. Обърнете внимание на покрива, там са накацали доста гълъби. След няколко години, джамията ще се сдобие с прекрасна бяла шапка, като снежен планински връх;)

14. Улична мода. Всички подрастващи момчета носят ярки разноцветни панталони!

15. А момичетата – не.

16. Преходна възраст.

17. Паркиране на тротоара в „спалните“ райони.

18. Вижте какво чудесно кръстовище! Няма бордюри, навсякъде идеално положени плочки.

19. Тук-там под асфалта се подават стари павета. Не ми е ясно, защо се опитват да скрият такава красота.

20. В центъра на града пренареждат плочките. Между другото, доколкото видях, на всички строителни обекти работят немци. И не икономисват от качество.

21. Обърнете внимание на информационната табела на един от строежите. На нея подробно е разказано какво и как строят. У нас, в най-добрият случай, ще сложат името на строителната компания и срока за приключване на обекта. Както по-рано съм писал, властите трябва да умеят да общуват със жителите.

22. В дворовете има паркинг за велосипеди.

23. Велосипед с детска количка.

24. Контейнери за боклук

25. Скамейка

26. Инструкция какви упражнения можеш да правиш на нея.

27. Кьолнски стълб

28. Велоалеите на пътното платно са отделени с червен цвят.

29. Внимание, трамвай!

30. В Кьолн има бърз трамвай – метротрам. В центъра на града линиите минават под земята, а в покрайнините излизат на повърхността. Подземната част прилича на метростанция. Разликата е в това, че платформите в скоростния трамвай са по-ниски. Освен това височината на отделните линии е различна.

31. Трамвай тип К5000. Тук обикновено захващат по два вагона. Билетът за кратко пътуване струва половин евро, а за по-дълго две евро и половина.

32. Във вагоните има предупреждение за глоби на девет езика.

33. Количка с поща.

34. След обяда отивам на спирката, за да се върна обратно в Дюселдорф.

35. На таблото има план със спирките на влаковете и схема на вагоните. Веднага можеш да определиш къде ще спре необходимият ти вагон.

36. За Дюселдорф се качих на скоростния влак за 18 евро.

37. Разстоянието го взехме за 21 минути.

38. Първото нещо в Дюселдорф е да се качим на трамвая и да се разходим из града.

39. Всички бягат

40. Красота

41. Бар

42. Нови сгради по крайбрежната улица.

43.

44. Спирката на трамвая в Дюселдорф е осветена. На всяка спирка има карта с маршрута и различна информация.

Вечерта ще отида на ресторант. Моят крачкомер показва, че съм изминал 32 км за един ден. Не е зле. За един ден успях да видя почти всичко, което исках.

Ще бъде добре и ако споделите този пост в социалните мрежи. Благодаря.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *