Кръгово движение

Кръгово движение във Варна.

Има няколко вида кръстовища с кръгово движение. Това, което сме свикнали да виждаме у нас, се нарича traffic circle или rotaries. Светът обаче се е предвижил доста напред в тази посока. В момента, стремителна популярност придобива т.нар. „раундъбаут” (roundabout, американците ги наричат modern roundabout). За пръв път се появяват в Англия през 60-те години и постепенно се въвеждат по пътищата на Великобритания.

Раундъбаут показват удивителни резултати по много параметри. В сравнение с обикновените кръстовища, количеството на сериозни сблъсъци, включително и такива с жертви, намалява с 80-90%, а цялото количество на аварии на 40%. Пропускателната способност е с 15-20% по-висока, от колкото на обикновено кръгово кръстовище. Отлично се справя с повишеното натоварване, не е необходим по-голям диаметър на кръга, удобно е за пешеходците, има по-малко вредни газове в атмосферата, не се нуждае от светофар и т.н. Нека да видим как изглежда това чудо.

Отначало Ви се струва, че това е обикновено кръгово движение. В кръговото не може да се влезе, когато в ляво на кръга има някой. Колите, които излизат от кръговото на пътя, за няколко секунди блокират влизащите. Това е достатъчно, за да преминат две-три коли в твоята посока. Т.е. вероятността, на кръстовището да възникне задръстване, е нулева. Причината за ефективността му е отсъствието на пресичащи се потоци. Това е нагледно показано на следващата схема.

Пресметнете колко пресичания има на традиционното кръгово, където шофьорът трябва да смени лентите за движение. И вижте колко има на раундъбаут-а. Нула (ако всички спазват точно правилата). Подобни кръгови, от типа на раундъбаут, са много популярни във Великобритания, Централна Европа и постепенно набират популярност и в Америка. А в Холандия са стигнали и по-далеко, помислили са доста и се изобретили турбо-раундъбаут. Той е с 20-30% по-бърз и по-безопасен от прародителя си. Изглежда ето така:

Основната разлика е във формата на централния кръг, който вече не е кръг, а някакво друго сечение. Защо е необходимо това? На класическия раундъбаут не винаги е ясно къде автомобила трябва да излезе от кръга, както и необходимо ли е да се чака, докато този пред теб премине или може да потеглите, тъй като той ще тръгне направо без да ти пречи. В тубро-кръстовището този недостатък вече е отстранен и освен това са направили защита от глупаците при влизане веднага на втората лента на кръстовището за завой наляво и обръщане. Сега там има физическа преграда, следи се само за една лента. В резултат от това има по-малко изчакване и се преминава по-бързо.

Пример от Холандия (Google Street View): https://www.google.bg/maps/@52.0170335,5.1540475,3a,75y,128.27h,82.01t/data=!3m6!1e1!3m4!1sNzzadHvc1m8yixeiMuYd_g!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg

Въпреки че интернет е пълен със сайтове пропагандиращи раундъбаут-а, а някои институти, които изучават транспортните проблеми, настоятелно препоръчват да се изграждат само такива кръстовища, има и много отзиви от хора, които мразят раундъбаут-ите. Защо?

Навярно някои са се досетили, основната причина за ненавистта е в тези няколко секунди, в които се налага да излезеш от кръстовището, когато в ляво от теб няма никой. И втората е, че на кръговото кръстовище е забранено престрояването, затова трябва по-отрано да заемеш правилното място. Разгледайте схемите по-горе, при раундъбаут-а има знаци, показващи движението по лентите. Дясната лента – направо и надясно, лявата – направо, наляво и за обръщане.

 

Източник.

One Reply to “Кръгово движение”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *