Красиво и евтино озеленяване на града

Всяка пролет хиляди робтници към общината във всички държави, в единен порив се хвърлят да засаждат с цветя улиците на града. През есента този процес се повтаря, едногодишните растения се изкопават и се отправят към кофата. Никой не знае кога именно е възникнала тази традиция, но нещо ми подсказва, че е от времето, когато се е решило да се боядисват в бяло стъблата на дърветата и бордюрите.

Защо никой не си задава въпроса дали това е красиво, има ли други варианти и най-важното колко струва тази красота. А струва скъпо, като се има предвид, че има и друга алтернатива – многогодишни растения.

За сезонното озеленяване е нужно да се намерят и закупят растения, да се поливат, да се засаждат, да ги ухажваш и накрая да ги прибереш преди зимата. Всяка година. Това са стотици човекочаса и милиони похарчени пари всеки път за едно и също.

За засаждането на многогодишни растения е необходимо веднъж да бъдат закупени и после да се засадят зелени. А ако се вземат диворастящи храсти или треви, обслужването им ще се сведе до минимум.

Моравата, между другото, също е сложно и скъпо удоволствие – необходим е внимателен подход. Поради тази причина по-често се среща в само в парковете или локално в частни дворове.

Единственото условие за подобно озеленяване е да се намери специалист по ландшафтен дизайн и ще се сдобиете с разнообразие от трева или храсти. Ако всичко се засади с еднотипни растения ще бъде голяма скука.

Понякога нещо подобно може да се види и в България (летище Варна):

В Русия:

Три години зеленината радва гражданите, всичко е нормално:

 

Чух информация, че в началото растенията не се чувствали добре. После се изяснило, че работниците към общината твърде често ги поливали.

Срещнах нещо подобно в Тюмен.

…и Сочи

Изводът е: парите са малко и стига сме ги прахосвали. Може и по-евтино да се създава красота.

 

* Оригиналът е от блога на Аркадий Гершман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *