Копенхаген най-добрият град на света

Преди няколко дни пристигнах в Копенхаген – най-добрият град на света. Столицата на Дания постоянно попада в най-различни позитивни класации като най-добрият град. Например, тук отделят най-голямо внимание на екологията в сравнение с останалите европейски столици. В града има много паркове и жителите му, често се разхождат там. Копенхаген е признат за най-дружелюбното място за гейовете, най-здравословния град, благодарение на активния живот на жителите му, а също така и просто най-добрият град за живеене. Тук, разбира се, има отличен обществен транспорт, потресаваща храна и главното – велосипеди!

50% от населението на Копенхаген редовно използва велосипеди за разходка из града. Почти всеки жител има свой велосипед, а за туристите са достъпни над 2000 колела под наем. В града има 400 км велоалеи. Тук използват велосипедите през цялата година, и в сняг, и в дъжд.

Трябва да отбележим, че Копенхаген е много компактен град, в него живеят малко повече от 1 милион души, няма небостъргачи и изобщо по улиците се чувстваш доста комфортно.

01. Ето, обикновено датско щастие, да седиш на брега с бира в ръката и да приветстваш минаващите лодки, на които също пият бира и те поздравяват.

02. Или да лежиш върху мъжа си под сянката на чадъра.

03. Навсякъде в Копенхаген е прекрасно. Не е необходимо да отидеш някъде специално, за да се насладиш на градската среда. Навсякъде има паркове, красиви крайбрежни улици, кафенета. И разбира се, не толкова много хора, както в другите градове.

04. Красота.

05. Канали, лодки, цветни сгради. Копенхаген прилича на Амстердам, само че без тълпите безумни туристи.

06.

07. В Копенхаген почти няма стълбове за осветление, а всички лампи са поставени над уличните платна. Вижте, не е лошо решение, въпреки че количеството на кабели се увеличава.

08.

09. Красива кула, изведена сякаш от приказките . На нея можеш да се качиш срещу 8 евро.

10. Изгледът от върха й е просто прекрасен. Към него ще се върнем после.

11. Най-известната крайбрежна улица в Дания.

12. Сега нека се върнем към велосипедистите. Както вече казах, велосипедистите в Копенхаген са 50% от всички жители – това е най-велосипедния град в света.

Тук велосипедистите са главните, но подобно положение им вменява и отговорност. В Дания велосипедистите биват глобявани.

Например, за каране с една ръка, за липса на светлини след залез слънце, когато са двама на велосипеда, за липса на светлоотражатели или за повредени спирачки глобите са 120 евро!

Ако потеглят на червено, ако разговарят по мобилен телефон, ако карат срещу движението – глобата е 180 евро. Социалнослабите граждани и студентите могат да заплатят намалена глоба от 90 евро.

13. Пешеходците също ги глобяват. Ако сте вървели по велоалеята и това е причинило падане на велосипедист, то могат да Ви глобят 500 евро. Понякога тротоарите са много по-тесни в сравнение с велоалеите, но хората следват правилата и не ги нарушават.

14. Маркировка за велосипедисти на кръстовище.

15. Бъдещето е в електротранспорта.

16. Естакада на крайбрежната улица.

17. Супер. Градът продължава активно да строи велоалеи в покрайнините. През 2011 г. бе открита първата „велосуперстрада” от града до покрайнините. Започвайки от центъра на Копенхаген тя продължава 15 км.

18.

19. Просто и красиво решение – спортна стена на крайбрежната улица.

20. Велоестакада в един от кварталите на града. Входът за пешеходци е забранен! Глобата е 130 евро.

21. Долу хората почиват или се разхождат, отгоре се карат велосипеди.

22. Красота!

23. На стълбите поставят специални релси за спускане на велосипедисти.

24. Градът.

25. Публично пространство.

26. На улицата красиво са поставени столчета, хората сядат и си почиват.

27. И никой не прави разни разширения на ресторанта си, както у нас. Това са просто столове. Градът се оживява и става по-дружелюбен.

28. Приятно е да преминеш.

29. В Копенхаген има фирмена скамейка. Такива има навсякъде.

30. Дори на летището, в зоната за багажа има такива скамейки!

31. Електростанция.

32. Изглед към центъра.

33.

34. Съвременната архитектура много органично се вписва в историческата среда.

35. Между другото, Копенхаген е най-зеленият град в света! Няколко години подред той заема първото място. След него са Амстердам, Стокхолм, Ванкувър и Лондон. Москва и Омск не са в класацията.

36. Нови квартали.

37.

38. Колко мило!

39. Удивително, никой не си остъклява балкона. Обърнете внимание, всички тротоари са с павета, а посредата им има две алеи с плочки, за да могат количките да се карат без тръскане.

40. Паркинг.

41. Съвременна архитектура и басейн.

42.

43. В града активно се строи.

44.

45. Новите жилищни квартали.

46. В Копенхаген е много добре.

47.

48. Вместо катинари, на моста се поставят детски биберони. Всъщност, в Копенхаген е забранено да се поставят катинари, за да не се счупят перилата на моста. Но бибероните остават. В Дания има такава традиция – когато детето навърши три години му организират церемония за сбогуване с биберона. Родителите го водят в парка и закачат бибероните на клоните на дърветата. Като детето е подготвено за този ритуал, докато навърши три години го водят до дървото, на което ще закачат биберона, за да види как други деца се сбогуват с любимата си залъгалката, а и за да свикне с мисълта, че и на него му предстои това. Но някои променят древната традиция и закачат биберона на моста, вместо на дърво.

49. Виж ти! В Копенхаген имат автомобили под наем DriveNow (това е краткосрочен наем, при който можете да вземете автомобил от едно място в града и да го оставите на друго). Градът е закупил 400 електроавтомобила BMWi3. Електроавтомобилите са синхронизирани с градския транспорт в Копенхаган: за да спестите време системата може да ви предложи да се прехвърлите от автомобила на градския транспорт, а също така може да ви посочи свободно място за паркиране.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *