Качество

Днес искам да ви разкажа за качеството. Трудно е да се опише какво е качество, но всеки може веднага да почувства качествената изработка. Помня, че в моето детство лепях модели на самолети и танкове от съветските комплекти „Звезда”. Голяма част от времето ми отиваше не да сглобя модела, а да подготвя детайлите. Необходимо беше все нещо да се доизпилява, дооформя, имало е случаи, когато детайлите се били напълно неизползваеми. И в продължение на много години приемах това за нормално, тъй като други модели просто нямаше. И тогава от някъде ми попадна немски модел и веднага разбрах, че всички тези години са ме лъгали.

В нашите градове ситуацията е същата, както с моделите на танкове и самолети на „Звезда”. През целият ни живот са ни предлагали градове с нащърбени и груби краища, скърцащи капаци и липсващи части. Жители приемат за нормално да ни пробутват евтина треторазрядна ширпотреба. Много е лесно да се направи, когато половината страна не виждала нещо по-добро. На тях може и лоша настилка с криви бордюри да им се направи. Те така или иначе са привикнали да живеят в кочина, че няма да забележат лъжата.

Разбира се, докато хората вярват, че имаме “свой собствен път”, че ямите по пътищата са заради зимата, че боклука е заради особения български манталитет, и че не може да се направи нещо хубаво в нашата страна, защото „нашият народ е от тъпи говеда и ще унищожат всичко веднага”, така или иначе ще живеем в кочина. На първо място трябва да променим съзнанието си, нужно е да създадем в обществото желание за друг стандарт на живот. Тогава, нито един кмет няма да може да постави лоша настилка, нито един кмет няма да може да постави грозни и криви огради, защото хората веднага ще разпознаят лъжата.

Нека да разгледаме малка улица в провинциална холандски град. На примера с тази улица много добре се вижда какво е това качество. А след като прочетете тази статия излезте на улицата и се огледайте наоколо. Или още по-добре, разпечатайте я и я занесете на вашия кмет.

 

01. Обикновена малка улица.

02. Вижте колко много видове настилки се използват тук. Тротоарът е с едни плочки, велосипедната алея с други, а пътната настилка с трети и т.н.

03.

04.Погледнете как с помощта на различни покрития се получава зониране на улицата. Излизането на спирката вляво е отделено с други плочки и пешеходците веднага ще го видят. При излизане на автомобила на улицата, когато е на едно ниво с тротоара, водачът на автомобила разбира, че трябва да е внимателен.

05.Погледнете с каква любов е поставени плочките около шахтата. Колко точно са направени решетките на шахтите.

06. Ето как е направен изхода на автомобили. Всеки елемент тук е направен с топлота и любов.

07. Подобно място на централната улица на моя любима Варна – столица на региона с 395 хиляди жители. Интересно е, че никой в Варна не се срамува от това място. В Холандия, ако кмета си позволи такъв „яма” в център на града, то след една седмица ще нахранят крокодилите с него.

08. Вижте как всичко е направено.

09. Погледнете бордюра … Как може да не се влюбите във всеки камък тук?

10. … иска ти се да го прегърнеш, целунеш и да притиснеш бузата си до него…

11. Вижте как е направена решетката за водата … как е вграден знака за инвалиди… Какво внимание към детайлите!

12. Искате ли да прегърнете Варненска решетка за събиране на дъждовното вода? Искате ли да допрете бузата си към нея?

13. Още веднъж …

14. Отново, Варна…

15. Виж, с каква любов е направен канала за водата на банкета на пътя… Колко акуратно е направен! Аз не бих повярвал колко точно може да се поставят плочките, ако не го бях видял със собствените си очи. Искам и плочките у дома да са поставени така!

16. Бордюрчета!

17.

18.

19 . Как може да не обичате тази улица?

20. А тава е спирка …

21. Това е едно село, няма навеси на спирката, а автобусът се движи по разписание и хората просто излизат от домовете, за да се качат.

22. Но погледнете как е направена настилката на пътя…

23. Тактилни плочки за инвалиди, висок и ярко оцветен бордюр …

24. Пешеходна пътека…

25. Плочките на тротоара са големи, за да е удобно да се ходи с токчета и за количките. Плочките на пътя са малки, но идеално равни, а плочките на пешеходната пътека принуждават водача на автомобила да бъде внимателен и да намали скоростта.

26.

27.

28. Обърнете внимание как са направени бордюрите, като под конец.

29.

30. Прехода на тревата с пешеходната зона …

31. А сега отпечатайте този пост и го отнесете на кмета в своя град.

https://www.google.com/maps/@43.2081277,27.9049148,3a,37.5y,312.85h,76.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sx6HwyK507Ar471GkWJ1EzQ!2e0!7i13312!8i6656

 

И още. Много хора говорят, че у нас няма пари за да го направим по-добре. Това е лъжа. Да се направи винаги е евтино. Добрата настилка може да издържи 15-20 години без ремонт. Вас просто ви лъжат.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

One Reply to “Качество”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *