Как трябва да изглеждат спирките

Нека да видим какви спирки има по света.

01. Спирка на трамвай в Берлин. Информацията за маршрутите е изнесена на отделно ярко табло. На спирката има информация и за времето на пристигане на трамвая.

02. Автобусна спирка в Хамбург. Кофа за боклук, табло с разписание и ярък знак за спирка с номерата на маршрутите. Картата с автобусните линии е закачена на самия павилион. Яркият знак е необходим, за да може шофьорите да го забележат отдалеч и да им е ясно, че може да има стълпотворение от хора и не бива да се паркира.

03. Дълги спирки в Берлин. На покрива има слънчеви батерии. На спирката има възможност за безплатен интернет и много информация. Може дори да звъннеш по скайп, докато чакаш трамвая.

04. Спирка в холандския град Айндховен. Обърнете внимание, че картата с маршрутите е толкова широка, колкото и поставената реклама.

05. Вариант за спирка с цветя. Това, разбира се не е жизнеспособен вариант за нашите условия, но изглежда добре.

06. Интересни спирки в Лондон. Ако няма достатъчно място, за да се разположи спирката на тротоара, често я поставят на гърба на пътя. Така пътниците са защитени от мръсотията и пръските кал от улицата в случай на дъжд, а за пешеходците остава повече място на тротоара. При такова разположение, можете да закриете задната стена на спирката с рекламни плакати.

07. Много е важно да се осигури на пътниците информация за маршрутите и схема на района. Ето такъв информационно табло са направили в Цюрих.

08. Трамвайна спирка в Цюрих.

09. Спирка в Париж.

10. Новата спирка в Париж е много красива.

11. На върха на спирката пробягва надпис с последните новини. А на самата спирка има портове за зареждане на телефони.

12. Трамвайна спирка в Париж. Разнообразна информация, апарат за продажба на билети.

13.

14. А ето такива спирки трябва да се появят през следващата година в Италия. Те дават възможност да планираш маршрута си, да научиш последните новини.

 

Да обобщим, каква трябва да бъде спирката?

1. Да са предвидени места за отделни информационни табла с номерата на маршрутите, разписания. Името на спирката и знакът за спиране трябва да се виждат отдалеч. На пътниците трябва да бъде удобно да планират маршрута си.

2. Спирката трябва да е добре осветена и то не от рекламните светлини, а с добро горно осветление.

3. Павилионът трябва да защитава пътниците от вятър, дъжд и сняг.

4. Цялата спирка трябва да е обработена с покритие против вандали, на което не  могат да се рисуват графити или да се лепят обявления.

5. На големите спирки и кръстовища може да се предвидят автомати за продажба на билети, както в метрото, за да не отнемат пътниците времето на шофьора.

 

Източник.

One Reply to “Как трябва да изглеждат спирките”

  1. Дано скоро видим и тук не само спирки, но и улици като в Париж – номер 13.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *