Как строят жилищни сгради в покрайнините на Лондон: искате ли да живеете така?

Днес искам да Ви покажа една съвременна жилищна сграда в Лондон. И бих искал да обърнете внимание на принципите на съвременното жилищно строителство. Много добре се вижда, защо у тях е така хубаво, а у нас – не. Рано или късно и нас ще започнат да строят такива жилища, както в Англия, Германия или САЩ. Възможно е да няма толкова скъпи довършителни работи, но принципно застрояването ще бъде същото. Не знам обаче, кога ще се случи революцията на пазара за жилищни имоти. Може да е след 5 години, а може и след 10. Но със сигурност ще се случи тогава, когато всички панелни микрорайони се превърнат в гета.

И така, вижте! Новият жилищен квартал се намира в Стратфорд на североизток от Лондон, точно до Олимпийския парк на кралица Елизабет. Паркът бе открит след Олимпиадата в Лондон през 2012 г. и в него работят различни спортни обекти. Освен това властите в Лондон имат намерение да развиват територията около него.

В продължение на 20 години, в близост до парка ще бъдат построени 5 жилищни квартала с общо 6800 апартамента. Е, не съвсем апартаменти, а по-скоро жилищни единици, тъй като тук са включени къщи, мезонети и индивидуални жилища. В близост до жилищните сгради се строят детски градини, медицински центрове и спортни площадки.

Chobham Manor е първият от тези квартали, в него има около 850 жилищни единици. В момента жилищата се разпродават и дори в картите на Google все още не наличен.
/photos/2017-12-11/01.jpg

През 2015 г. кварталът получи награда от Националната асоциация за жилищно строителство за най-добър план за застрояване. Обърнете внимание, че по границите на квартала са жилищни сгради( не по-високи от 5-6 етажа), а в средата са поставени еднофамилни къщи.

Кварталът е замислен като семеен : 75 % от апартаментите и еднофамилните къщи са предвидени именно за семейства, а 28% от жилищата са в категорията „достъпни“. За достъпност лондончани имат собствено определение.

В момента цената на жилище в Chobham Manor започва от 450 000 лири за двустаен (спалня и кухня с трапезария) с балкон и без място за паркиране.

Апартамент с две спални, балкон и място за паркиране може да се купи за 622 000 лири.

Най-скъпото жилище струва почти един милион лири – това триетажна еднофамилна къща с 5 спални, заден двор, тераси на трите етажа, гараж за автомобили и за велосипеди и т.н.

Между другото, наличието на собствено място за паркиране добавя към стойността на жилището още 10 000 лири, как Ви се струва?

Заедно с апартаментите, в новите сгради продават и помещения за търговия и услуги. Предприемачът твърди, че жителите на района ще имат достъп пеш до 250 магазина, а също и до множество ресторанти и кафенета, но е разбираемо, че във вътрешността на квартала всъщност ще има много малко.

Chobham Manor е пример за това, какво може да се построи на пустеещите олимпийски пространства, ако у нас се появи търсене на хубави квартали.

01. Да започнем с архитектурата. Това е много, много, много важно! Обърнете внимание, че всички сгради в района са различни.

02. Всяка сграда в новите квартали е уникална, при това се спазва общата стилистика. Навсякъде има различни стъкла, материали, входове. Разнообразието в архитектурата в жилищния район е много важно, освен ако не строим казарми. За човешката природа е несвойствено клонирането на еднотипни кутийки. Както в гората няма две еднакви дървета, така и в добрите квартали, сградите се различават, но и са хармонично свързани по между си.

03. В Англия не се страхуват да използват черния цвят. Черната фасада изглежда много стилно, особено ако е направена от качествени материали.

04. При това всички цветове са строги. Няма я нашата любима пъстрота. Неясно защо си мислят, че ако боядисаш сградата в клоунски цветове, то ще живееш щастливо в нея. Това не е така. Весело се живее в качествени домове, построени от добри материали.

05. Трябва да се използват натурални материали.

07.Обърнете внимание на разнообразните материали. Само паветата са три вида.

08. И отново за архитектурата. Тук не можеш да объркаш една улица с друга.

09. В новите квартали засаждат вече пораснали дървета.

10. Важна е на само разнообразната архитектура, но и разнообразните видове жилища. Например, тук има както еднофамилни къщи, така и много жилищни сгради.

11. При това, навсякъде се среща ниско етажни сгради. Жилищните сгради с много апартаменти са също с разнообразна архитектура.

12. Наблизо строят офиси. Съседството на жилищни и комерсиални сгради е много важно, за да не се превърне кварталът в „спалня“. Това позволява да се борят с миграцията – сутрин рано всички отиват на работа в центъра, а вечер се връщат в къщи в крайните квартали. В добрите квартали трябва да кипи живот през целия ден. Това е важно и за безопасността: винаги има хора по улиците. И за развитието на бизнеса. Например, в един „спален“ квартал трудно можеш да намериш добър ресторант или кафене, тъй като там няма клиенти през деня. Аналогично – в деловите квартали, всичко замира след края на работния ден. В районите със смесено застрояване, денем ресторантът може да храни офис служителите, а вечер жителите на квартала.

13. Грижа за велосипедите.

14. Вход в сграда. Тук всичко е стандартно: прозрачна врата, входът е на едно ниво с улицата. Пощенските кутии са извадени на улицата, за да не влиза пощальона във входа. Ако в сградата има портиер, то пощенските кутии могат да бъдат и вътре.

15. При еднофамилните къщи има малък участък пред входа.

16. това е много важно. У нас обикновено, пространството между входа и тротоара не се използва – там има или трева, или нищо. А тук – зелена тераса.

17. Съгласете се, че е доста по-добре от пустош.

18. Задният двор на къщите. Тук има входове и изходи към гаражите и контейнери за боклук.

19. Благоустройство на тротоара.

20.

21. Вътрешна улица в квартала. Тук има няколко места за паркиране.

22. Всички места за паркиране са в джобове, отделени едно от друго с дървета. Всички места за паркиране са платени.

23. Интересен момент. В далечината има зебра, която е обозначена със стълбове и улични лампи. Това е обичайна пешеходна пътека, където пешеходците са с предимство. Но не можеш да поставяш зебри на всеки 20 метра, за това на тихите улици, където скоростта за движение е ограничена до 20 км/ч, могат да се срещнат пътеки с предимство за автомобилите. Т.е. пешеходецът може да пресече на собствен риск, когато няма автомобили.

24. Всички пресичания на пътя с тротоарите са направени на едно ниво, за да не се налага на хората да се качват и слизат от бордюрите.

25. Паркинг за скутери.

26. Така, така… Какво си имаме тук? З0-етажна сграда! И черна при това! Както знаете, често пиша за това, че една жилищна сграда не трябва да бъде по-висока от 8 етажа, а за да е идеално трябва да са 5-6.Може ли в този свят да съществува 30-етежна жилищна сграда? Може. И 100-етажна може. В това няма нищо страшно. Ако застрояването е предимно ниско етажно, то в района може да има и доминанти във вид на кули, това не е престъпление. Престъпление е когато целият квартал е застроен с кули.

27. Тук в близост до железопътната линия са построили кула. С доста интересен двор. Настилката е разчертана за различни видове спортни игри.

28. Много качествено пространство с добро озеленяване. Отново, обърнете внимание на разнообразните материали.

29.

30. Англичаните са най-добрите специалисти в озеленяването в света.

31. Никъде няма открита почва.

32. Вижте колко готино благоустройство.

33. Качеството на работа е изумително. На някои места почвата е засипана с парчета от шисти.

34. Ето тук расте бреза. Почвата е покрита с дървесни кори, около нея има поставена решетка, а самата алея е направена от специален материал, който пропуска влагата.

35. Това не е ли чудо?

36. В брезичките са скрили люлки. И това е обикновен двор, направен преди няколко месеца. Критерият за доброто благоустройство е прост. Искате ли да бъдете тук? Ще направите ли нещо подобно на вилата си? Ако отговорът е положителен, то благоустройството е добро.

37. Но да се върнем в Англия.

38. Детска зона. Различни скамейки, навеси, бинокъл, слухови тръби.

39. Това е Даша, тя е местен жител. Даша не случайно се държи за въртележката: в центъра на въртележката има дърво. И това дърво се върти заедно с въртележката. Невероятна конструкция. Никога не съм виждал нещо подобно. Интересно, дали дървото ще оживее?

40. Батути.

41. Поляни

42. Улична мебел

43. Нещо не е тръгнало както трябва;)

44. Велоалеите не много грамотно направени.

45. Да отидем в съседния квартал. Тук местата за паркиране са разположени на пътя

46. Самите жилищни сгради са 10-етажни.

47. Архитектурата навсякъде е разнообразна.

48. Във вътрешността на квартала няма автомобили. Само зеленина.

49. Добро благоустройство.

50. Почти като в парк “Зарядье” в Москва.

51. Тротоар от страната на улицата.

52. Тротоар вътре в квартала. Обърнете внимание, че първите етажи са бизнес помещения.

53. Красота!

54. Вход в сграда.

55. Дори оформлението на входове е различно навсякъде.

56. Това е жилищна сграда, в която по време на Олимпийските игри през 2012 г., са живели спортисти. На всека сграда има табела: можете да разберете кои отбори са били именно тук.

57. На първият етаж – паркинг. А на втория – двор! Това, между другото е добра идея за реконструкция на старите квартали, където дворовете са превърнати в паркинги. Ако купите първите етажи и разположите бизнеса си там, то може да повдигнете всичко на едно ниво, а на покрива на паркинга да направите зелена градина.

58. Красота на върха

59. А ето и двор. Тук всеки апартамент на първия етаж има свой участък, както обикновено.

60. Дори в такъв двор са успели да посадят дървета и то големи.

61. Обърнете внимание, че дори в рамките на един малък квартал, всички жилищни сгради са различни.

62. Благоустройство на двора.

63. напомням, че всичко това се намира на покрива на паркинга.

64. На първите етажи има магазини, кафене и ресторант. Между другото, най-добрата витрина за едно добро заведение са прозрачните стъкла, зад които се вижда интериора. Това веднага оживява улицата.

65. Улица.

66. Ето така строят днес англичаните. И то в покрайнините на Лондон.

67. Според британските стандарти тук има доста бюджетни жилища. В сравнение с нашите „спални“ квартали в покрайнините.

68. Иска ли Ви се да живеете тук?

 

Източник.

3 Replies to “Как строят жилищни сгради в покрайнините на Лондон: искате ли да живеете така?”

  1. Поздравления на авторът за статията. Аз искам да допълня още малко към нея. Стратфорд е в трета зона на Лондон, не е чак толкова далече от Центъра. През 2012-а година беше застроен Олимпийският стадион, Аквариума по проект на великата архитекта Заха Хадид, МОЛ Уексфийлд и само жилищните сгради, в които бяха настанени Олимпийците, обаче от тогава до сега са оформени още много красиви площи – паркове, канали и показаните по-горе жилищни блокове. Строителството там продължава, в момента се бутат старите къщи и в съседният квартал “Канинг Таун”, където вече са изградени много нови жилищни блокове с прекрасно оформено пространство около тях. Тук се строи с много качествени материали и по тази причина цените на имотите са много по-високи дори и от Америка. Тук не може да бъде приета нито една нова жилищна сграда ако не е завършено озеленяването не само пред нея. Добре е да се поучим наистина от англичаните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *