Как само се разхубави Брюксел без автомобили!

Така се получи, че в средата на 20-ти век, Брюксел се сбогува с миналото си и опита да се превърне в съвременен град. С радикални методи като: широки автомобилни пътища и небостъргачи в замяна на старите сгради. Днес, обаче пешеходците и велосипедистите отвръщат на удара. В ход е обновяване на града, в което предвид са взети всички, освен автомобилистите.

За промените в столицата, през последните години отговаря министъра на транспорта и обществените дейности в Брюксел – Паскал Смет. Неговата цел е увеличаване на обществените пространства, разширяване на териториите за пешеходци и велосипедисти, развитие на градския транспорт като противовес на личния. На неговия сайт има цял раздел „Брюксел за хората“, където може да се види какво вече е направено и какво предстои.

Нека и ние да видим, как при добро желание може да се промени една европейска столица:

01. Центъра на Брюксел е подобен на петоъгълник. В миналото градът е бил заобиколен от крепостни стени, а днес от стена от автомобили на магистралите. Но скоро нещата могат да се променя. Според проекта, одобрен от властите в Брюксел, крайните прави отсечки на Малкия кръг ще отстъпят място на велоалеите.

Ще изглежда така:

Ще останат и зелените насаждения – там, където днес отделят тротоара от пътното платно, в бъдеще ще отделят велосипедното от автомобилното движение.

В допълнение ще има и буферна зона, за избягване на аварии, предизвикани от отворените врати на автомобилите.

В този проект влиза и отделна лента за автобусите. Не се премахва движението на автомобилите и паркирането по протежение на улицата. Става дума само за оптимизиране на трафика и равен достъп до града за всички участници в пътното движение. Очаква се, проектът да бъде финализиран в 2020 г.

02. Площадът Шарл Роже. Тази част от Малкия кръг се реконструира много преди утвърждаването на проекта за обновяване на всички магистрали. Старата пирамида е заменена с нова конструкция, под който се намира спирката за автобуса, кафене и вход за метрото.

Така част от лентите за движение на автомобили на територията на Малкия кръг се преобразява  в пространство за пешеходци и велосипедисти.

03. Друг пример за реконструкция на Малкия кръг. Тук също са успели да отвоюват от автомобилистите част от пътя и да го превърнат в обществено пространство.

04. На булевард крал Алберт II имаше неправилно проектирани велоалеи – шофьорите минаваха по тях, за да паркират. През тази година всичко трябва да се поправи, а велосипедистите ще бъдат защитени от шофьорите с буферни зони.

05. Още една промяна на крайбрежната улица. Паркингът е заменен с велоалея, а движението е ограничено с помощта на новата пешеходна пътека и остров за безопасност.

06. В община Иксел преосмислят централната улица. Преди тя е била автомобилна, а сега е пешеходна, пътното платно и тротоарът са на едно ниво. В допълнение към обичайните за подобни случаи, велосипедисти и доставчици, достъпът е отворен и за автобуси. Ограничаването на движението съществено ще намали интервалите между тях.

07. В община Схарбек през 2015 г. премахват автомобилната естакада, която разделя тази част на района на две. Планира се цялото движение на автомобили да мине под земята, а освободеното пространство да се превърне в широк пешеходен булевард. Освен това, вече съществуващите входове в тунелите да се намалят до един, за да се увеличи общественото пространство.

08. А тук автомобилите са „най-силно“ пострадали. Под натиска на пешеходците пада целия площад. Съществуващият от много години паркинг е заменен с плочки и обществено пространство пред храма.

09. Ако мислите, че подобни промени са възможни само в центъра на града, то вижте покрайнините на Брюксел. Пустеещите зони в крайбрежната улица са се превърнали в пешеходни и вело алеи, а съществуващите пътни платна са стеснени. Паркингът не е пострадал, автомобилното движение е съхранено, а за местните жители се е появил нов булевард.

10. В Укеле имало голямо кръстовище с трамваен и автомобилен трафик. Множество светофари, неудобни пешеходни пътеки и объркано движение. Решение е намерено в строежа на нов възел, на който се пресичат само трамвайни пътища.

11. И като стана дума за трамваите. Нека си представим, че във вашия град е назряла необходимостта от увеличение на транспортната достъпност до един или друг район. Какво да направят градските власти? Вероятно ще пуснат маршрутки или автобуси? А в съвременен Брюксел, при една подобна ситуация са удължили една трамвайна линия, построили са друга, а и са планирали строителство на нови лъчи на метрото. При стоежът на трамвайните линии са пострадали съществуващите автомобилни пътища – интересно, дали някой тъгува за тях?

12. Новият Брюксел – не е само борба с шофьорите. Ето в Моленбек реконструират квартала заедно с местната концертна зала. За целта се е наложило да се разрушат няколко сгради и да се построи нова концертна зала. За това пък жителите на този депресивно емигрантски квартал, които са известни с връзките си с криминални лица и терористи, ще имат ново обществено пространство.

13. И още градът – това са фонтаните. Ремонтирани стари и построени нови.

Например, под формата на какаови зърна, както в община Кукелберг.

Или бликащ направо изпод тротоара.

И освен всичко това: ремонт на мостове, тунели, спирки на метрото и фонтани, строителство на нови паркинги и въвеждане на вафлена маркировка на кръстовищата. Е, искате ли да е както в Брюксел?

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *