Как сами да подобрите града си

Тактическият урбанизъм крачи по планетата! Този инструмент активно се използва в големите градове, когато има съмнение относно това, какво трябва да се появи в някой участък от улицата или кога по тази или друга причина там е възможно да се изгради временно обществено пространство.

Списанието Houston Chronicle дава поредният пример за това. Жителите на Хюстън решили да успокоят трафика на кръстовищата и същевременно да повишат безопасността на улиците за пешеходците. Хората взели цветна лепяща лента, спрей и шаблони и буквално за 10 минути подобрили пространството около себе си! Резултатът бил моментален: шофьорите на автомобили се научили да спират много преди обновеното кръстовище, а пешеходците вече спокойно пресичали улицата.

Много от участниците в проекта, отначало задавали въпроса: „А всъщност разрешено ли ни е да направим това?“

Могат ли жителите на града да лепят разни работи по платното и да рисуват маркировка?

 

Идеята за подобни проекти – нискобюджетни, бързи и работещи на принципа „направи си сам“, – не е нова. Самият термин „тактически урбанизъм“ започва широко да се използва от 2010 г., когато специалистът по градско планиране Марк Лайдън забелязал, че все повече и повече обикновени жители преобразяват градското пространство според своите нужди: организират самоделни велосипедни алеи, пешеходни пътеки с подобрена видимост, обществени пространства. Всичко това се прави с цел да се отнеме града от транспорта и да се върне на жителите му.

В Хюстън никога не е имало нормална инфраструктура за пешеходците, за това е съвсем нормално, че жителите са решили да направят някои изменения.

Вече няколко пъти разказвам за Таймс скуеър, който бе превърнат в пешеходна зона през 2009 г. Това се случва, след като отделът по транспорт на Ню Йорк анализира пътната ситуация е стига до извода, че на Таймс скуеър се случват твърде много произшествия. Хората дали възможност на някой да реши този проблем. Те барикадирали Бродуей, поставили маси на улицата и произшествията намалели. В резултат от това, улицата станала пешеходна зона – днес ню йоркчани дори не могат да си представят, че някога по Таймс скуеър са минавали автомобили.

Ето друг пример от Далас: двама жители на града получили разрешение от властите, привлекли доброволци и със събраните 1000 долара за уикенда превърнали част от пътното платно в обществена зона.

От четири лентовия път, са премахнати двете платна и на появилото се свободно място има Вело алея, кафене, озеленяване и даже пиано.

Но да се върнем към Хюстън. Това не е първият случай на прилагане на тактическия урбанизъм. Над подобряването на градската среда работят редица организации с нестопанска цел и дори специален отдел за трансформация на Хюстън.

Голям принос в развитието на градската среда има коренякът – жител на Хюстън, архитект и ландшафтен дизайнер Чарлз Тейпли. Един от неговите проекти е преобразяването на невзрачното устие на градската рекичка в пищна и благоустроена мини крайбрежна улица, която дори е кръстена в негова чест.

Един заблатен и неизползваем терен е красиво благоустроен, което дава отражение и на природата! Днес той се обитава от различни видове птици и дори алигатори.

През 2013 г. на една от централните улици в Хюстън е построен и парклет. Собствениците на автомобили негодували, тъй като били лишени от места за паркиране.

Въпреки размера си, парклетът станал много популярен. Отличен пример за евтино благоустройство, което се харесва от всички.

Да вървим по-нататък! Най-продължителният пример за тактически градски урбанизъм в Хюстън е проектът Cigna Sunday Streets.

Провежда се вече четвърта година. Идеята е проста: всяка неделя, една от улиците се забравяна за движение за няколко часа, за да могат хората да се разхождат и да карат велосипеди.

Трябва да отбележим, че подобна инициатива е не само възможност да покараш колело. Проектът Cigna Sunday Streets позволя на хората да погледнат от друг ъгъл на градската среда, да обърнат внимание на това, което ги заобикаля, да се замислят защо са лишени от правото на улица в голяма част от града. Не е изненадващо, че търсенето на подобрена инфраструктура за пешеходци и велосипеди е нараснало!

Отначало проектът не е бил популярен, но постепенно е привлякъл вниманието на общината и големи частни спонсори! в това се крие и същността на тактическия урбанизъм: всяко краткосрочно действие е замислено като нещо, което може да доведе до дългосрочни промени.

Още един важен момент: тактическия урбанизъм е отлична площадка за тестване и последващо внедряване на идеи, като при Таймс скуеър. Това е начин да се достигне до властите и да им се даде възможност да оценят успеха в дългосрочен план. Не е маловажен и фактът, че самите жители влияят на това, което ще се получи в крайна сметка. А това укрепва доверието между тях и ръководството на града, което допълнително помага на това, техните идеи да бъдат чути.

Чиновниците трябва просто да излязат на улицата и да почувстват положителния ефект от подобно благоустройство! За такова нещо не трябва да се организират скучни конференции, преки линии и други подобни глупости. Излезте на улицата и вижте със собствените си очи! Само това!

Веднага ще кажа, че в Хюстън не са стигнали до това разбиране само за един ден. Всички помнят урагана Харви в края на август. Това бе ужасна трагедия. Но ураганът накара жителите на Хюстън да се замислят над това, как да проектират града си, така че да го подобрят и да могат по-добре да се справят с подобни събития в бъдеще.

Тактическият урбанизъм мобилизира хората за промени. Той позволява да се тестват идеите в дългосрочна перспектива, като въвличат в този процес и властите. Хюстън вече е съзрял за подобни инициативи.

Как мислите, дали е възможно това и в нашите градове?

 

Източник.

One Reply to “Как сами да подобрите града си”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *