Как естакадите помагат в борбата със задръстванията? Никак!

-Ето, ще махнем пешеходната пътека, светофара и кръговото движение и всичко ще тръгне както трябва!
-Като сложим естакада, тунел и пешеходен надлез и всички ще полетим, забравяйки за задръстванията!

Познати фрази? Можете да ги поставите в рамка като пример за искренна лъжа. Тъй като хората сериозно не разбират, че лъжат – за това не им достига компетентност. С битовата си логика те виждат задръстването тук и сега, но дори не подозират, че в целия квартал ситуацията е аналогична – за това им се струва, че проблемът е именно в тази точка. Нищо няма да се промени, просто задръстването ще се премести със сто метра и ще стане още по-лошо.

Обикновено, всички подобни проекти са придружавани от красиви картинки и цифри за увеличаването на пропускателната способност. Това е така, но е просто част от общата картина. Ако по-рано са минавали 3 000 автомобила в час, сега ще преминават 5 000! И целият този поток, просто ще се спре в следващато слабо място, само че, вместо да се разпределят колите по групи, ще получите глухо и неуправляемо задръстване. Например, „най-дългата естакада в Европа” (Можайско шосе в Москва) се превърна в най-дългото задръстване на естакада в Европа.

Нека да видим реконструкциите на скоростните магистрали в Москва в последните години – всички включвания към основните улици са без светофар. Какво получихме вместо това? Вместо това, в центъра на града, в момента има няколко пъти повече коли – на изходите нищо не ги задържа, а централните улици са физически ограничени. Прост пример: 8-лентовият булевард „Ленинградски проспект” се пресича с 4-лентовия „Тверски-Ямски”. И ето какво се получи, стана уж по-добре заради платените паркинги в центъра и обособени ленти за градски транспорт, а в същото време е по-зле – вместо потокът да намелее с един автомобил се увеличи с два нови.

И да не забравяме за задържащите задръстването фактори – те правят пътуването със собствения автомобил по-малко привлекателно. Ако сме съкратили времето за пътуване или сме намалили разходите за пътуване с автомобил, то тогава хората ще слязат от автобусите, тролеите и метрото и ще се качат в автомобилите си, за да попълнят освободените места в задръстванията. Този ефект е известен от почти половин век и дори е потвърден в Москва в периода на безплатното ползване на магистрала М-11.

А знаете ли защо почти всички градски естакади имат по шест платна? Защото разлика между 4 и 6 ленти за движение не е голяма, но градоначалниците са уверени в това, че „колкото повече платна – толокова по-добре”. Но ето каква е в действителност картината: основната магистрала е от шест ленти, следва естакада със шест ленти и с между 2 до 6 допълнителни платна от страни. Какво се получава на местата, където се пресичат естакадите с допълнителните ленти? Правилно, задръстване като гърло на бутилка! В резлутат от това се налага на магистрала без светофар да се сложи такъв, тъй като без него се получава пълна каша (както на „Можайско” и „Ярославско” шосе).

Не напразно казват, че изграждането на нива на градските улици е най-скъпият начин за пренасяне на задръстването на 100 метра по-нататък. При това съвсем преднамерно пропускам въпросите, свързани с икономиката, качеството на живот, удобството в града и т.н. – тук е важно да се хване същността на въпроса и да се погледне „отстрани”. Магистралите с много нива и подлезите и надлезите в града са необходими само за едно – да бъдат красиво разрушени от Годзила в американските филми с Бен Афлек.

Ако искате реално да победите задръстванията, то управлявайте потока и създайте ефективен градски транспорт. Извеждането на трамвая или автобуса на отделно платно ще струва много по-малко отколкото строителството и поддържавето на естакади с подлези. Не е популярно решение, но е по-евтино и ефективно, отколкото купчина бетон и убити улици.

PS Става дума за улиците. На междуградските пътища и влаковите линии пресичанията на платната трябва да бъде на няколко нива. За градовете са измислени вътрешни високоскоростни диаметри – това са пътища, които минават извън улици и жилищни райони. Но минаването по тях трябва да е платено. В Русия подобно съоражение има само в Петербург.

PPS Ако на Вас лично Ви е харесала новата естакада, това не я прави веднага ефективна. По-скоро все още не сте стигнали до опашката на новото задръстване.

Ще бъде добре ако споделите този пост в социалните мрежи. Защото аз вярвам че този блог ще помогне на българските градове да станат по-удобни, а на хората и община да бъдат по-образовани в градоустройствените дела. Но за да се случи това е необходимо вашата помощ. Споделяйте!

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *