Как да се построят площадки за контейнери за боклук

Нека да си припомним как изглежда стандартната площадка за контейнери за боклук близо до вашия дом. Ако това е приличен район в София, най-вероятно там има неголям контейнер пълен с обикновени торби, а камионът за смет от време на време го изпразва. Най-често обаче се виждат няколко поставени един до друг контейнери, препълнени с боклуци, по стените на които се стича помия. За такъв контейнер Гогол би казал, „че не се държи добре“, разнася ужасна смрад, която привлича мишки, врани и улични кучета. На мен ми се струва, че дори на самият контейнер не му е приятно „да работи“ при такива условия.

Когато пиша, че площадката за контейнери е неправилно построена, често ме питат :“А коя е правилната?“. Дайте да се разберем.

Отдавна вече е възможно битовите отпадъци да се събират така, че да не причиняват никому дискомфорт, да не развалят гледката и да не водят до разпространение на мишки. В цивилизования свят в момента са разпространени два типа системи за събиране на отпадъци.

Това е снимка от последното ми посещение в гр. Варна. Площадката за контейнери за боклук в жилищния район изглежда така. А така не бива да се постъпва в никакъв случай!

Как може така, Пловдив! Веднага престани! Това са само няколко примера. Такава картина може да се наблюдава практически във всеки български град. Погледни, и у вас вероятно е нещо подобно.

Може ли този проблем да се реши? Разбира се, че може. Най-напред, контейнерите за боклук трябва да минат под земята. Погледнете ги, познати, родни кофи, но те са поставени на платформа, която се спуска надолу под земята, а на повърхността остават само отворите.

Това може да изглежда и стилно.

Идеално е, когато всеки контейнер за разделно събиране на отпадъци си има собствен отвор.

Ето, контейнерите се повдигат автоматично.

Такава е ситуацията в Сан-Себастиан (Испания).

Тази система е по-сложна : тук приемника и кофата са едно цяло. Подобно хранилище е напълно херметизирано и поема много повече от вместимостта на един контейнер.

Боклукът в контейнера автоматично се сплесква и балира:

А тези боклукчийски кофи са на слънчеви батерии. Те също имат система за балиране на отпадъците като не изразходват много енергия.

Тези кофи могат да претеглят боклука и да го оценят, достъпът до тях е с карти – само живущите в блока могат да изхвърлят нещо в контейнера.

От споделено в коментарите разбрах, че подземни системи за събиране на боклук има и в София, една от тях е тази:

Плюсовете на подземните хранилища са очевидни : те заемат малко място, не развалят вида на улицата, не миришат, не привличат бездомници и животни.

По-иновационна алтернатива на подземното хранилище е събирането на боклук с вакуумпровод.

Хоризонтална система, която работи на принципа на пневмопоща. Боклукът се пресова на бали и излита в хранилището. С такава система могат да са обработят всички торби с боклук в района. Красота! Боклукът попада автоматично в разпределителен пункт, от където го извозват на сметището. Вакуумната система е скъпа, но за 30 години се изплаща, тъй като не се налага всекидневно обслужване на стотици контейнери за отпадъци.

Ето един кратък видеоматериал, в който се разказва за преимуществата на подобни системи:

Пневматичните системи за събиране на боклука постепенно се разпространяват. В момента съществуват в Скандинавия, Испания и в богатите арабски страни. Проектирани са в Китай.

Не е нужно да се харчат милиони за въвеждане на съвременни технологии (дори да ни се иска). Може да се започне с малко. Дори ми се струва, че тези варианти са приемливи и за българските условия:

 

Ще разгледаме няколко категории по степен на тяхната механизация:

1. Първият вариант предполага наличие на подемно устройство, което да повдига контейнера до нивото на повърхността. За да не изразходва електроенергия за всяка кофа, устройството може да използва и механизма за повдигане на камиона за боклук. Това е най-сложният вариант, който не е и много рационален. Защо ще е необходим подемник, ако камионът пак трябва да вдигне кофата, не може ли самият камион да обезпечи всички етапи?

2. Разбира се, може. Това е противоположният вариант, при който контейнерът няма активни елементи. Цялата работа се извършва от хидравликата на камионът за боклук.

 

Тези контейнери могат да бъдат разпознати по брънките за закрепване на манипулатора (скрити вътре в тях).

 

3. При компромисният вариант, с приспособление е снабден само покривът (в най-евтините варианти се отваря ръчно).

Защо да не приемем вариант две и да не поставим подземни контейнери във всички български градове?

Но по-важното ще бъде да се организира разделното събиране на боклука и да се научат хората да го прилагат.

На първо време – това е съвсем допустимо. Когато хората се научат да изхвърлят боклука си разделно в съответния контейнер, градът ще спести средства и може постепенно да внедри някоя по-съвременна технология.

Кое може да накара българинът да сортира боклука си? Например, данък. В редица европейски страни съществува данък за извозване на битови отпадъци. Ако в градът боклукът се събира разделно, то данъкът е двойно по-малък.

В крайна сметка е необходимо само да поискаш. Ето в коментарите изпратиха снимка от Испания. Там, в училище на децата се обяснява как да сортират боклука с помощта на такива нагледни материали. Поради тази причина, жителите на страната още от малки знаят кое в кой контейнер за боклук да изхвърлят. Проблемът с хигиената е решен по прост начин – на контейнерите за боклук са поставени педали за отваряне на капака, също както при обикновените кошчета в кухнята.

Изключително ефективно е разделното събиране на боклук при японците. Страната е островна, територията е малка, а на нея живеят толкова души, колкото и в Русия. При нас е много лесно да изхвърлиш боклука си нелегално някъде в гората, докато в Япония това е просто невъзможно – там всеки квадратен метър земя е изключително ценен.

Като цяло боклукът в Япония е разделен на четири – горим, незапалим, за рециклиране и обемист. В някои райони е необходимо да си купиш специални разноцветни торби за разделното събиране на боклука. Това е своеобразна такса за рециклирането му.

Японците правят всичко много точно и ясно. Всичко пластмасово, с изключение на бутилките, може да се събира в специални торби. Това е суровина за рециклиране. Японците са наясно, че боклукът трабва да е чист, за да се получи от него качествен продукт.

Пластмасовите бутилки се сортират отделно : от тях се получава най-качественият вторичен продукт. От рециклираните бутилки може да се ушие училищна униформа…

А от преработените стъклени отпадъци може да се сътвори цяла улица. Улица „Йоцума” в Токио е изградена от 500 000 преработени стъклени бутилки.

От рециклирания боклук може да се създаде цял изкуствен остров. Все още ли вярвате, че разделното събиране на боклук е безполезно?

Да се върнем пак към европейския опит. За да се отучат гражданите от това да изхвърлят на боклука всичко наред, като например стари обемисти вещи от типа на дивани, телевизори и др.п. може да се организират специални складови помещения, в които те да обменят ненужните си вещи.

В града могат да се устроят специални пунктове за събиране на вещи. В Берлин, например, има поставени контейнери, в които могат да се изхвърлят стари дрехи и обувки. Те се преглеждат и се разпределят по приюти и социални служби.

Много е лесно да се направят прилични площадки за подобни контейнери в града. Вижте, как изглежда нещо подобно в Копенхаген. Всичко е много чисто и мило. Нима в България това е невъзможно?

 

Възможно е. Изпратете тоза статия на своя кмет или депутат 😉 Или я публикувайте в блога си.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

3 Replies to “Как да се построят площадки за контейнери за боклук”

  1. I have checked your page and i have found some duplicate content, that’s
    why you don’t rank high in google, but there is a tool that can help you
    to create 100% unique content, search for: Boorfe’s tips unlimited
    content

  2. Мисля че не си проучил достатъчно за тази статия, защото в най-централната част на Пловдив всички контейнери са от този тип.

    1. Е, там защото е главната иначе другаде е мизерия. Дори и там хората макар и рядко си хвърлят боклуците по земята, а не в кошчето с оправданието, че го правили за да има работа за тези който чистят. Българите като цяло са прост народ, ето и велоалеи направиха и обозначения сложиха, а доста често никой не се съобразява с това. Велосипедисти по пешеходната зона, пешеходци по велоалеята. Не е нужно да има подземни системи и такива за да ни е чисто, а да имат хората обществено съзнание ли се казва. Не да сме всеки за себе си. Всъщност дори може да се помогне не само на природата, а и на нас. Има достатъчно хора без доходи който могат да помагат за чистенето за да не се трупа боклука и да печелят от това, но и хората който изхвърлят трябва да се научат да го правят както трябва и да не се присмиват на хората който така си изкарват прехраната защото благодарение на тях градовете ни не са заринати в боклуци. Ами и пресичането…? Хората масово си пресичат без да чакат зелено дори и с деца с което дават ужасен пример и на тях. Има тонове примери уви за това колко сме зле като цяло. Ние сме най-големият си враг. За това хората другаде са добре, а не като нас. Все чакаме някой друг да ни оправи нещата като в онази приказка където един викал неволята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *