Как да направим спирките безопасни

У нас много обичат да се борят не с причините за проблемите, а с техните последствия. Например, след като някой автомобил връхлети върху спирка, хората обикновено предлагат тя да бъде заградена с ограда, бетонни блокове или противотанкови стълбове. Необходимо ли е да Ви казвам, че това по-скоро ще увеличи вероятността още някой автомобил да налети на спирката, тъй като бързото шофиране ще им се струва още по-безопасно.

По света отдавна се използват начини за успокояване на трафика, дори когато на човек не му хрумва да се движи със скорост 80-150 км/ч по обикновена улица. За тези дизайнерски решения съм писал отдавна и по много, днес предлагам да обърнем внимание конкретно на спирките за обществен транспорт: как може да се създаде безопасна среда с помощта на прости средства.

Спойлер: няма да предлагам „джобове“ за автобуси.

Магистрални улици

С големите улици се работи по-сложно, от колкото с малките. От друга страна обаче, по средата на  многолентовите улици може да се създадат коридори с платформи – това ще ускори обществения транспорт, ще успокои движението и хората на спирката ще бъдат физически защитени. Нещо подобно има в Швеция:

В Сеул:

И в Москва. Преди:

Сега:

При трамваите този подход работи вече няколко столетия. Ето свеж пример от Москва, въпреки че тук все още не е монтиран павилиона:

Има и по-смели варианти за такива улици, например прекратяване на движението на автомобили, за сметка на други превозни средства: превозната способност остава висока и расте привлекателността на градския транспорт.

За да разберете, по-рано е изглеждало така:

Още един пример от центъра на Стокхолм, преди:

Сега:

 

Местни улици

Тук пространството е по-малко, но има повече възможни решения. Има по-малко транзитно преминаващи автомобили и повече с жилищна функция, така че може изцяло да се прекрати движението по време на качването и слизането от градския транспорт:

Това се наричат спирки от блокиращ тип – те спират движението на другите превозни средства по време на качване и слизане от градския транспорт. Подобно стесняване на двулентова улица до еднолентова с поетапно преминаване изглежда малко диво, но то позволява на пътниците абсолютно безопасно да слязат и да преминат през улицата.

Когато няма автобуси, шофьорите така или иначе трябва да намалят пред стеснението и да пропуснат другите.

Друг пример за подобна спирка, но вече с остров за безопасност:

В Европа често прилагат нещо подобно и на многолентовите улици. Тук не само хората могат да пресекат спокойно, но и автобусът тръгва първи – той не пропуска автомобилите и първи пристига на следващия светофар.

Тук са изобразени предимствата и безопасността. Ако го представим схематично ще изглежда така:

ПС: „Джобовете“ за автобуси на улицата са зло – дори не пишете за тях в коментарите. Те имат право да съществуват само трасета извън града.

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *