Как да направим детска площадка в парка. Да се поучим от Лондон.

Олимпийския парк на кралица Елизабет в Лондон. Заради олимпийските игри през 2012 г. там построиха не само спортни обекти, но и една от най-хубавите детски площадки, които съм виждал някога. Тя се нарича Tumbling Bay и се намира в северната част на парка, в близост до новите квартали, за които разказах.

Строителството на детската площадка е по поръчка на Корпорацията за развитие на лондонското наследство, т.е. структурата, която поема наследството след олимпиадата в британската столица. Това е една от „водещите“ детски площадки и лондонските деца просто я обожават.

На площадката има гигантски пясъчник, истински скали, по които можеш да се катериш, широки пързалки, големи люлки и т.н. Tumbling Bay лесно се разпознава, благодарение на две дървени кули и въжения мост между тях. Най-интересното развлечение е система от шлюзове и помпи в изкуственото русло на поток, чието изпразване е също толкова интересно за възрастните, колкото и на децата.

01. И така да започнем! Първата площадка е кулите с въжения мост. Всичко е направено от натурални материали, използвани са истински въжета и дървени летви. Покритието е основно от борови кори.

02. Всички използвани елементи са проверени, обработени и надеждно закрепени. На пръв поглед изглежда, че площадката не е безопасна, но това не е така. Тук дори и парче не може да се отчупи. Обърнете внимание на разнообразните елементи. Тук има и решетки, и люлки, и стълбове.

03. Площадката е достатъчно голяма. Кулите с въжения мост се спускат към истински мост. Релефът е активно използван. Около площадката са засадени борове, за да създаде впечатление, че си играеш в гора. Независимо от преобладаващите естествени елементи, част от площадката е покрита с гумена настилка, за да не се подлагат децата на излишен риск. На местата, на които може да се използва пясък или трева, са оставили натурално покритие

04. Под мрежите покритието е от мека гума.

05. Към мрежите са закачени и люлки

06. За по-голяма опора на конструкцията са използвани стволовете на старите дървета.

07. Проектантите на детската площадка (LUC и Erect Architecture) решили, че нейното „напълване“ трябва да се базира на естествения ландшафт на парка: „Искахме да дадем възможност на децата да играят в природна среда, която да ги подтиква да експериментират“. Както и на всяка друга съвременна детска площадка, тук можеш да намериш занимание за деца във всякаква възраст.

08. Широката пързалка позволява едновременно да се спуснат няколко деца.

09. Площадката е голяма и е разделена на зони. Преминаването между зоните е през гъста, висока трева.

10. Тревата е с височина на човешки ръст и когато вървиш през нея (особено от позицията на дете) се създава усещането, че си някъде в дивата пустош. Много яко!

11. Тъй като в някои зони активно се използва пясък, около скамейките има чешми, на които можеш да си измиеш ръцете и краката и после пак игри. Отново вижте озеленяването. Всичко е изпълнено много грамотно, включително и изкуствения релеф, който се използва за създаване на уютни ъгълчета.

12. Има голяма зона с пясък, която добре се вижда на първата снимка. С пясъка нещата не са толкова прости. Тук има цяла система от пътеки и кофи на вериги, така че децата да могат да играят и да пренасят пясък, за да строят замъци. На местата за разтоварване на пясъка има и лопати на вериги, ако на някой не му достига пясък да си вземе. Между другото, тази площадка я наблюдавам не за първа година и най-удивителното е, че нищо не се чупи или краде.

13. Пързалка.

14. Обърнете внимание на материалите. Никакви клоунски цветове, търси се максимална близост до природата.

15. От гъстата гора, през пустинята се спускаме към водопади и планински реки) Виждате ли колонки с вода?

16.

17. Да, тук детето може да изпомпи вода, която се излива в специални резервоари.

18. А по-нататък може да пусне и ручей!

19.

20. Не просто ручей  може да управлявате течението на водата е да давате направление, като се поставят тапи в специални канали.

21. Децата използват водата и за да намокрят пясъка и да направят от него различни фигури.

22. В близост до площадката се намира обществен център и кафене Timber Lodge, където родителите могат да си починат и едновременно с това да купят свежи продукти за вкъщи.

23. Безплатни топли и чисти тоалетни.

24.

25. Но това не е всичко. Из целия Олимпийски парк има разхвърляни елементи за игра и почивка. Понякога се просто отделни люлки, понякога големи площадки.

26. Ето един интересен спортен комплекс.

27. Само на вид е обикновен.

28. За да се мотивират хората да се занимават със спорт, всеки тренажор произвежда електричество.

29. Въртиш педалите и зареждаш телефона! Всичко работи!

30. Някой е счупил люлката. Мястото на престъплението е отцепено.

31. Има много ето такива различни конструкции.

32. Още една площадка вече в друг стил.

33.

34.

35. Тук също има вода за игра с пясъка.

36. Широка пързалка.

37. Въжен мост.

38. Скамейки.

39.

40. Паркът е много наситен с елементи за игра. Това могат да бъдат ето такива платформи на пружини.

41. Или стъпала за преминаване през изкуствен ручей.

42. Разбира се и самият ландшафтен дизайн е за похвала. На мястото на бивши промишлени зони са създали истински ъгъл дива природа.

43. Различни зони.

44.

45. Брезова горичка.

46.

47.

48.

49. Автобус превозва хората в отдалечения офисен център

50. А това е самият Олимпийски стадион.

51. Старите канали са съхранени, като са прибавени цветни моливи.

52. Около станцията на метрото имаше площад, който също е превърнат в зона за деца. Доколкото разбрах, тя е временна.

53. След като се озовахме в Олимпийския парк, не можем да не кажем няколко думи за красивите олимпийски обекти в Лондон.

54. Lee Valley VeloPark е залата, в която се намира пистата за колоездене, построена специално за летните игри през 2011 г.

55. Архитектите от “Hopkins Architects“ са се стремили към това в обектите да се прояви едновременно „инженерна строгост и конструктивно творчество“, както е при добрия велосипед. И като писта за колоездене, и като наследена спортна зала, сградата е разчетена за 6000 души и лесно се трансформира за целта на предстоящото мероприятие.

56. Наблизо се намира писта за BMX.

57. Обърнете внимание, че част от облицовката на залата е от дърво.

58. Съдейки по всичко друго, това е препратка към покритието на пистата за колоездене, за чиято направа са изразходвани 53 км сибирски кедри.

59.

60.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *