Как да намалим смъртността при ПТП?

Всяка година в ПТП загиват повече от 1 350 000 души, но този проблем не получава същата гласност както самолетните, морските или железопътните катастрофи. Мнозина считат смъртта по пътищата за неизбежно и естествено зло. Но това е съвършено грешен подход.

Авторите на подхода „Безопасна система“ отделят максимално внимание на човешкия живот и на това, колко уязвим е той. Те изхождат от това, че дори най-съзнателните хора правят грешки и никой не е длъжен да плаща с живота си за това. Важно е да помним това, когато мислим за безопасността на тези, които се придвижват из града с велосипед, мотоциклет или просто пеша, тъй като тези хора са особено уязвими и са повече от половината, загинали на пътя.

Устойчива и безопасна среда“ – това е доклад на WRI Ross Center for Sustainable Cities и Световната банка, публикуван в началото на 2018 г.  В него са предложени идеи за проектиране на относително безопасни улици, удобни за всички участници в движението. Ако се изпълняват и осемте ключови точки ще се намалят основните рискове и ще се направи живота в града по-безопасен.

1. Строителство на компактни градове

Грамотното застрояване може да намали броя на автомобилите на улицата както и риска за пешеходците. Градът трябва така да е устроен, че да не се налага на хората да преодоляват огромни разстояния и от всяка точка да могат да хванат градски транспорт. Скоростните магистрали не трябва да преминават през жилищните и смесените райони.

Защо е необходимо това? С увеличаването на компактността на града с 1%, общият брой на произшествията с фатален изход ще намалее с 1.5%, а с участието на пешеходците – с 1.5-3.6%.

За да разберете как работи това, нека да сравним Барселона и Атланта. Тези градове са с приблизително еднакво население, но се различават по плътността на заселване и основния вид използван транспорт. Голяма част от жителите на Атланта използват лични автомобили, докато в Барселона предпочитат обществения транспорт или ходят пеш. Ето и резултатът: годишната смъртност на пътя е 18 пъти по-висока в Атланта, отколкото в Барселона.

 

2. Да се проектират „умни“ улици

Дизайнът на улиците може да спомогне за безопасното придвижване из града, да увеличи видимостта на пешеходците, както и да повиши достъпността на улиците за тях.

Например, кръговите движения принуждават шофьорите да намалят скоростта на кръстовищата и в други райони, където има значителен риск от злополука. Изкуствените неравности понижават скоростта край училища и жилищни сгради. А тесните улици, принуждават да се шофира много по-внимателно, което опростява пресичането на улицата за пешеходците. Статистика от Мексико сочи, че всеки допълнителен метър в ширината на пешеходната пътека, увеличава лиска от сблъсък между автомобилите и пешеходците с 6%.

 

3. Развитие на обществения транспорт

Да се возиш с обществен транспорт е по-безопасно, отколкото с автомобил. В богатите страни, ПТП с участието на обществен транспорт са само 10% от всички ПТП-та. Шансът на жителите на райони с добре развит обществен транспорт да попаднат в ПТП е пет пъти по-малък, отколкото при тези, които живеят в райони, ориентирани към използването на лични автомобили. Качествената автобусна система може два пъти да намали броя на ПТП-тата с летален изход.

Най-добре е, ако в града се използва различен по вид обществен транспорт. А икономическите мерки за борба с натоварените пътища, като платения паркинг, позволяват не само да се подобри здравето на гражданите, но и ежедневният им път до работа или училище да стане по-лесен и по-безопасен.

 

4. Намаляване на скоростта до безопасни нива

Ключов елемент в системата е съпоставянето на скоростта на движение на автомобилния транспорт със скоростта на другите участници в движението в конкретния район. Пешеходците и велосипедистите не трябва да се намират под заплаха от смъртоносно ПТП. Намаляването на максималната скорост почти не влия на средното време на пътя, което зависи и от други фактори, например от броя на кръстовищата. Но високата скорост има ключова роля в ПТП с летален изход. Изследвания доказват, че с увеличаването на скоростта с 1 %, вероятността от ПТП със смъртоносен изход нараства с 4%.

За да се гарантира намаляване на скоростта е необходимо да се стеснят платната на пътя, да се разширят тротоарите и да се направят пешеходни пътеки на пътя.

 

5. Стриктно спазване на законите и правилата

Подобряването на правоприлагането в областта на движението по пътищата ще спомогне за намаляване на смъртните случаи и травмите по пътищата. Шофьорите задължително трябва да спазват ограниченията в скоростта, да дават предимство на пешеходците, да използват колани, да не пият и да шофират след това, както и да използват детски столчета. Стриктното спазване на тези изисквания може да повлияе положително върху безопасността на пътя. В Нов Южен Уелс увеличаването на глобите за превишена скорост от начинаещи шофьори способствало за намаляване на смъртните произшествия с тяхно участие с 30 %. От 2008 г. до 2012 г. коланите за безопасност са спасили около 63 000 души в САЩ. Толкова хора могат да напълнят 79 самолета „Еърбъс“ А380.

Камерите на пътя могат да повлияят положително върху поведението на участниците в движението. В американските градове, където има поставени камери, които заснемат преминаването на червен светофар, от 2004 г. до 2008 г. са регистрирани 24% по-малко катастрофи, отколкото в градовете, в които няма такива камери. Смъртността в районите с камери е със 17 % по-ниска от тази, в районите, в които няма.

 

6. Усъвършенстване на образованието на участниците в движението по пътищата

Не възможно да се постигнат поставените цели, без шофьори които да знаят правилата. Образователните програми в авто школите трябва да бъдат строго регламентирани и насочени към практиката. Правилата трябва да се изучават от рано – най-добре още в училище.

Например, тристепенната система за получаване на шофьорска книжка в Нова Зеландия, намали хоспитализацията на 15-19 годишните с 23%.

Но шофьорите не са единствените, на които са от полза образователните програми. Необходимо е да се работи и с другите участници в движението: проектанти, инженери, медицински работници, служители на правоприлагащите органи и т.н. Доказано е, че подобни мерки позволяват да се намалят ПТП с 10%. Информационните кампании в средствата за масова информация ще имат още по-голям ефект, ако се провеждат съвместно с образователни и правоприлагащи мероприятия.

7. Въвеждане на универсални стандарти за безопасност

Благодарение на новаторските инженерни решения, съвременните висококачествени автомобили могат да понесат катастрофа доста по-добре, отколкото техните предшественици. Техните подобрения позволяват да се избегнат много ПТП. Но в доста страни няма изискване към производителите на автомобили да използват подобни технологии при разработването на нови модели.

Ако дори минималните изисквания за колани за безопасност, укрепване на седалките, фронтална и странична въздушна възглавница бяха приети в Аржентина, Бразилия, Чили и Мексико, четирите най-големи страни, в които тези стандарти са на минимума, то за периода от 2016 г. до 2030 г. могат да бъдат спасени 40 000 живота и да се избегнат 400 000 тежки травми.

 

8. Подобряване на бързата помощ и грижата за пострадалите

Бърза и ефективна служба за спешна помощ – това е ключов елемент за намаляване на отрицателното въздействие на инцидентите. Но принципите на тяхната работа се различава в отделните страни. Често забавянето на реакцията от тяхна страна става заради несъгласувани връзки между различните елементи на тази система.

Най-добре е да се усъвършенства медицинската система, като се създадат на държавно или на местно ниво мобилни бригади, обучени да работят с бърза помощ, полиция и спасителни служби. В страните със среди или ниски доходи, хората умират без дори да попаднат в болница, много по-често, отколкото в богатите страни. Това е свързано с лошата организация на работата в тези служби.

Всяка една от точките на „Безопасна система“ изглежда елементарна, но в действителност почти никъде не са приети всичките осем наведнъж. По данни на Световната здравна организация, ако сега не се предприемат бързи мерки, през 2030 г. ще губим по пътищата почти 2 500 000 души на година. Изследване на Световната банка показва, че с намаляването на броя на работещото население, много страни през следващите 24 години могат да загубят от 7 до 22% от БВП, ако не инвестират в безопасността на пътя.

Необходимо е да разберем, че постоянното нарастване на броя на фаталните злополуки не е необратимо. Можем да направим нашите улици по-добри и по-безопасни.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *