Как да изчистим снега от улиците

Накратко

1. Снегът трябва да се почиства още с първите снежинки

2. Солта е много вредна за жителите и градските растения. Няма смисъл да се използва сол при температури по-ниска от -10 градуса

3. Вместо пясък трябва да се използват натрошени камъчета

4. Събраният сняг не бива да се оставя на тревните площи

5. Вашият град се нуждае от повече машини за снегопочистване и от по-малко покупки на реагенти

 

До 80 процента от произшествията през зимата се дължат на непочистеният сняг.

Идеалното решение все още не съществува никъде, но страните от Северна Европа се справят добре със снега. Нека да разберем как трябва да почистваме снега, за да няма толкова задръствания, а по-улиците да има по-малко мръсотия и произшествия.

Подгответе се отрано за снеговалежа

За да се почиства ефективно снега, хората от чистотата трябва да разполагат с достатъчно техника, с която бързо да може да се потегли, пълни резервоари с гориво и реагенти, достатъчно шофьори, които да работят на смени.

За да се започне навреме снегопочистването трябва да се следи времето и да се предвиди от рано, кога ще падне сняг.

Във Финландия, по протежението на всички основни улици са поставени уеб-камери, които предават информация за температурата на въздуха и пътя. Пътните служби могат да следят къде пада сняг и да насочат натам снегопочистващите машини.

Работниците по почистването във Финландия получават прогнозата за времето от синоптиците. Ако се предвижда снеговалеж общинските служби се събират предния ден и обсъждат каква техника и къде да се изпрати. Работниците излизат по-рано и започват почистването още с падането на първите снежинки. Случва се и напразно да са излезли, но ако случайно падне снят, те веднага ще го почистят.

 

Най-ефективният метод е машинното почистване на снега

Още със започването на снеговалежа, по улиците трябва да са излезли снегопочистващите машини – да загребват и събират снега на купчини. След събирането му, минават самосвали, които го извозват извън града. В града не бива да се оставя сняг на купчини, защото когато започне да се топи през пролетта, реагентите ще попият в почвата.

 

За да се спести време за извозването, в града използват специални камери за сняг, в които той се стопява и след това се излива в канализацията.

Колкото по-рано започне снегопочестването, толкова по-малко ще са заледените участъци и ще има по-малко нужда от изсипване на реагенти за разтопяването им. За да се победи снегът, паднал на улиците, трябва възможно най-бързо да се събере и извози по-далеч от пътя. Това е рецептата за справяне с падналия сняг.

 

Да се използат реагенти само там, където е необходимо – те са вредни и неефективни

Реагентите помагат срещу снега и заледяванията само при определени времеви условия. Не винаги и не навсякъде има смисъл да се използват.

Ако след снеговалежа температурата се повиши над нулата, няма да има заледени участъци и няма смисъл да се използват реагенти. Пътищата просто трябва да се почистят с машините.

Против образуването на лед най-често се използва обикновена сол в сух вид или смесена с вода. Солта не може да разтопи снега при температури по-ниски от -21 градуса – при тази температура солта замръзва и не работи. При минус 10 градуса смесеният със сол сняг се топи бавно, снегът не изчезва напълно,а се превръща в мокра каша.

Солта е ефективна само при температури от 0 до – 10 градуса. Тя обаче е вредна за почвата и подземните води, а кашата от пресолен сняг притежава висока корозионна активност, от нея ръждясват машините и уличните конструкции. Канадските учени стигнаха до извода, че ако престанем да използваме сол, нейните остатъци ще се измиват от почвата в продължение на десетилетия.

Освен сол се използват още и други вещества – калиев хлорид, калциев хлорид и т.н. Тези реагенти са скъпи. Различните реагенти са подходящи за определени температури, в това число и тогава, когато обикновената сол не помага.

Реагентите заблуждават шофьорите с това, че ледът се е стопил и те си карат все едно са на мокър асфалт, но сцеплението е по-лошо. Времето за изсъхване се увеличава, а заради студа ще появява онази грозна снежна каша. Калциевият хлорид се счита за подходящ препарат против леда, но е опасен – шофирането по трамбован сняг е по-предсказуемо, отколкото по асфалт, чието сцепление е понижено, заради използвания реагент.

Съществуват и така неречените органични реагенти – те са смес от хлориди и други вещества. Те могат да топят леда при температура -60 градуса, но пътят след това е още по-хлъзгав, отколкото след обикновената сол. По-добре да не се използват подобни реагенти.

В много страни използването на реагенти е ограничено. В Берлин е разрешено да се използва сол само на опасни участъци от пътя, в Япония реагентите са забранени, а във Финландия почти не използват сол, особено в градовете. Химикалите нанасят твърде видима вреда на околната среда, за да се използват повсеместно.

Ето какво казва еколога Семен Гордишевски, председател на съюза на еколозите в Санкт Петербург.

Най-добрият начин е навреме да се събира снега. Финландиците и шведите се справят с лекота с това. Във Финландия е приет възможно най-безопасният за околната среда регламент, който постановява минимално използване на сол.

Използвайте солен разтвор само на изключително важни места – при резки спускания, мостове, скоростни магистрали. Опитвайте се да не използвате реагенти на обикновените улици. Ако по пътя вече се е появил лед, значи сте закъснели. Трябвало е снегът да бъде събран още преди да е натрупал плътен слой.

 

Натрошени камъчета вместо пясък и реагенти

Пясъкът и другите подобни материали повишават сцеплението на пътя и помагат срещу заледяването.

Методът натриенето е разространен в скандинавските страни. Например във Финландия не използват сол (по-малко от 10 процента на пътя), посипват пътищата с натрошени камъчета в градовете и с пясък извън тях.

От друга страна – пясъкът не е най-доброто решение. Въпреки че повишева сцеплението на пътя, той не действа дълго. Не се задържа на пътя, смесвата се с водата или се отвява от вятъра. Улиците стават мръсни, пясъкът попада в тревните площи, конструкциите и сградите. Той е един от основните замърсители в града.

В европейските страни, в това число и във Финландия, пясъкът обикновено не се използва в рамките на града. Вместо него е по-добре да се използват натрошени камъчета. Те са по-скъпи от пясъка, но по-добре се задържат напътя, повишават силно сцеплението и не създават такава мръсотия.

Чакълът може да се използва повторно. В европейските страни той се събира със спрециални машини-прахосмукачки през пролетта, измива се и се използва през следващата година. Камъчетата се съхраняват в специални контейнери на улиците, жителите могат да ги използват и сами на заледените участъци.

Чакълът е екологичен и по-икономичен от реагентите. Използвайте го в борбата със заледените улици.

Почистването на снега не е лесна работа. Но ако проучим темата и не се страхуваме да внедрим новите знания, задачата ще се опрости и пътищата ще бъдат чисти, произшествията ще бъдат по-малко, а жителите по-щастливи.

Интересн факт – в САЩ привличат жителите да помагат в разчистването на града по време на снеговалежите. От това може да се припечели. А освен това могат и да закачат на пикапа си снегопочистващо оборудване и да разчистват улиците наред.

 

Източник.

One Reply to “Как да изчистим снега от улиците”

  1. Чудесен материал!
    Моля, изпратете го и на община Варна, както и на ред други общини. Шанса да бъдат повлияни е малък, но все пак…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *