Как да благоустроим водата?

Исторически погледнато по крайбрежието са били построявани индустриални зони. Водата е била удобна за транспортиране на товари, както е и била нужна за производство. Но сега всичко се променя. Заводите и пристанищата се изнасят извън град, а крайбрежните улици се благоустрояват, като се появяват обществени пространства за жителите на града. Като цяло водата е най-ценният ресурс за града. Хората обичат да се разхождат около водата, а ако тя е чиста, веднага може да се появят плажове, спортни площадки. Но обикновено цялото благоустрояване приключва на брега.

В Дания освен на брега, обществени пространства се изграждат и върху водата. Още повече, че водата може да се използва през цялата година. Ето да разгледаме два примера, какво може да се построи върху водата.

Вече ви разказвах за необичайния град Олборг, в бях неотдавна. В този град има парк „Св. Ана“. Някога на неговото място е имало пазар и индустриална зона. Но после всичко е премахнато и е изградено обществено пространство, което придобива голяма популярност. Ежегодно го посещават повече от 800 000 души. Това е истински рай за пешеходци и велосипедисти.

Целият парк е разделен на две зони: източна и западна. Източната част се използва за подвижен отдих. На нея са предвидени детски площадки, места за активни игри като футбол и фризби, скейт-парк.

Западната част е за спокоен отдих. В тази част са разположени тераси, градина, тревни площи за пикник, скамейки, хамаци.

На крайбрежната улица, точно до парка „Св. Ана“, в самия център на Олборг се намира т.нар. Олборгски басейн (Aalborg Havnebad).

Това е обществена зона с басейни, сауна и дори стена за скално катерене, която е поставена на реката с помощта на понтони.

Това необичайно място е открито през 2011 г. и до сега работи всяко лято от 13 юни до 31 август, като привлича голямо количество хора.


Работно време

На понтона има всичко за игра във водата и на въздух. Може да се наеме топка, ракети или дъски за сърф.

В неголемия басейн има зона за деца, гмуркане, водни игри или просто плуване.

Около басейна има поставено специално оборудване за скокове във вода, което прилича на нос на кораб. От там може да се слезе до водата и чрез стената за катерене. Тя е особено популярна сред децата и младежите.

Помислили са и за безопасността. Все пак дълбочината на басейна е 5 метра. А за да не потъне никой, на понтона дежурят спасители. А за спокойствието на родителите и направен мостик за наблюдение, на който можеш да се печеш на слънце и да наблюдаваш децата си.

Друг пример за организиране на обществено пространство по крайбрежието има в датския град Фаборг. По-рано това място е било скучно. Не е имало плаж, съблекални, обществена зона. На хората не им стигало полезното пространство. И в един момент общината решила, че така няма да стане. Все пак Фаборг е разположен край морето, а от неговата крайбрежна улица се открива невероятна гледка. Така, през 2011 г., три архитектурни агенции започнали да разработват проект, който трябвало да привлече вниманието на жителите към крайбрежната зона.

Дизайнът е разработван цели три години, а преди една година крайбрежната зона най-после е открита. Получило се е доста добре. Архитектите са създали такова пространство, което е подходящо за хора от всички възрасти. Тук може да водиш детето си на басейн, да се насладиш с любимия на красивия залез, да отидеш на баня или да се занимаваш със спорт. И най-важното е, че никой няма да пречи на другия.

Цялата обществена зона е един голям кей, разделен на няколко направления в различните части. Всяка от тях изпълнява своята функция.

Най-близката до брега част е определена за майки с деца. Направено е от съображения за безопасност. Ако нещо се случи, спасителите най-бързо достигат до тази зона. В нея е разположен детски басейн, достъпи до водата и шезлонги.

Следващата зона е за активен отдих. Тук има стълби към водата с различна височина и подиум, от който спортистите могат да правят сложни скокове. Тази зона е с обширно пространство. Вечерно време можеш да се наслаждаваш на залеза.

Последната част представлява кей за каяци. Тази зона практически лежи на водата. Тя е отделена от останалите, за да не навредят гребците на почиващите. Спортният инвентар гребците могат да оставят в специални клетки или да го вземат под наем.

Между другото това място е популярно не само през лятото, но и през зимата. Специално за „моржовете“ на кея е предвидена сауна и места за пробиване на дупки в леда.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *