Истинският „здравословен начин на живот“ трябва да бъде незабележим

Здравето, като ценност, е важен показател за всяко общество. У нас се счита, че сферата на здравеопазването се изчерпва с вратите на поликлиниката или със стойката за набиране в двора. За нещастие на чиновниците, здравето е по-систематично нещо, което касае ежедневието на хората. Както с пожарите, по-лесно е да предотвратиш болестта, от колкото след това да я лекуваш, но за това е необходима правилна градска среда и мотивация.

Един от главните проблеми на нашето време е заседналият начин на живот. Може да забраните на хората да дебелеят или да купуват всякакви домашни тренажори, но по-ефективно и по-надеждно ще бъде ако ги стимулирате да се движат пеш, а не да се возят на колите си. За това градската политика, в полза на пешеходците, велосипедистите и обществения транспорт, е по-скоро медицински въпрос, от колкото транспортен. Например, развитието на велодвижението в Лондон е спомогнало за спестяването на 128 милиона лири и то само от това, че хората не отсъствали от работа по болест.

Удобните улици и интересните обществени зони привличат пешеходците, поради което ориентацията на пространството към пешеходците способства за повишаване на здравето им. Веднъж се опитаха да ме убедят, че подлезите за полезни, тъй като хората тренират като слизат и се качват по стълбите. Уви, работата е там, че подлезите отказват хората от придвижването пеш или с велосипед, за това те не са полезни, а вредни. След реконструирането на улиците в Москва, броят на пешеходците се повиши няколко пъти буквално за една година (въпреки че проектите на улиците трудно могат да се нарекат добри). По-скоро хората дори няма да се замислят за здравето си докато ходят – то просто ще стане част от живота им.

Естествено, важна е цялата екологична обстановка в града. За някои тя се изразява в производството на отпадъци от ТЕЦ-овете, но за други е свързана преди всичко с автомобилите по улиците. Градовете, които изтеглят личните автомобили от улиците и прехвърлят хората на друг вид транспорт, категорично заявяват това. Понякога деавтомобилизацията се превръща в основна цел за града, оставяйки въпросите за икономиката и транспорта на по-заден план.

Градът трябва да предоставя възможност на всички да се занимават със спорт. Не само да водят здравословен начин на живот, а целенасочено да се занимават със спорт. С това добре се справят уличните тренажори за различни възрастови групи и спортните площадки. Освен това, тяхното поставяне трябва да бъде комплексно, а не на принципа – в този двор стойка за набиране, а в другия уреди за крака, в третия – за гърди, а в четвъртия – за коремни преси. Като цяло, основната грешка на занимаващите се с благоустройство – поставянето на тренажори на открити места. За мнозина е некомфортно да тренират пред очите на всички, така че може да се поставят една-две стени и покрив, или да се огради района със зеленина.

Ходете повече и не се разболявайте.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *