Защо са необходими платените паркинги?

Вие, както и повечето шофьори, сте един нормален човек, който никога няма да паркира в градинката или на тротоара и да захвърли там колата си. Сега си представете, че в продължение на много години, сутрин сядате в автомобила си, отивате на работа в центъра, паркирате на определеното ви място, спокойно отивате до офиса си, целия ден работите, а вечер се прибирате в къщи. До тук всичко е наред и е по правилата. Но броят на автомобилите расте. Все повече коли пътуват към центъра.

И ето, един прекрасен ден, вие пристигате на работа и няма къде да си оставите автомобила. Мястото, на което винаги сте паркирали е заето и изобщо всички места са заети. А вие имате делова среща, за която не бива да закъснявате, а тя започва след 10 минути. Какво ще направите? Правилно, ще включите аварийните светлини и ще оставите колата на място, на което е забранено, или в градинката, или на тротоара. И ставате също като някои други….(тук сами ще си добавите думата), които захвърлят колата си където им падне, въпреки че сутринта сте били достопочтен гражданин и през главата ви изобщо не е минавала мисъл да нарушите правилата и още повече да изоставите колата си на тротоара.

Но вие не сте единствен! Още хиляди автомобили са дошли заедно с вас в центъра и на всички шофьори им се налага да отидат на работа/на училище/на делова среща и т.н. И за всички тях няма места, поради тази причина паркирането в центъра изглежда ето така:

Трудно е да се каже, колко точно автомобили, пристигащи в центъра, са паркирани правилно, но ако съдя по това, което виждаме всеки ден, не са много. Останалите трябва да бъдат глобени. Въпреки това, физически е невъзможно да се евакиуират стотици автомобили! Веднага щом вдигнат една кола, на нейно място ще се появи друга.

Важно е да се отбележи, че повечето хора искат да паркират правилно, но просто нямат такава възможност, за това и всички се превръщат в нарушители.

Да се глобят всички също е невъзможно, разбира се шофьорите биват глобявани, но те възприемат наказанието като досаден лош късмет. Само след като човек получи глоба няколко пъти, той започва да променя транспортното си поведение.

Всяко общество се състои от 10%, които никога не нарушават правилата, 10%, които винаги ще ги нарушават и 80%, които ще се държат според обстоятелствата. Но в момента у нас 90% от хората са принудени да нарушават правилата за паркиране и не е възможно да се въведе ред.

За да се въведе ред в пракирането се въвеждат и такси, а не за да се обират шофьорите.

Сега, спазващият правилата шофьор, ще заплати 1 лв/час за паркинг, но за това пък винаги ще има обезпечено място.

Сега, ако сте дошли за важна среща в центъра, вие винаги без проблем ще намерите място за паркиране, но вече няма да зарязвате автомобила си за цял ден, тъй като пракирането е ограничено до 3 часа. Поради това, много шофьори се отказват от ежедневните си пътувания до центъра. Между другото, намаляването на задръстванията в центъра (заради неправилното паркиране) ще доведе до намаляване на трафика по всички останали пътища (заради общото намаляване на броя на автомобилите.

Естествено, 10-те% на шофьорите-изроди никъде няма да отидат, те ще се стараят да не плащат. Но когато нарушителите са малко, с тях можем да се справим, за разлика от тогава, когато почти никой не спазва правилата.

Сега няколко думи за това, защо не бива да се строят множество подземни паркинги и да се дава възможност на шофьорите да пътуват с автомобилите си до центъра. В интерес на истината – може, но защо някои си мислят, че подобни паркинги ще бъдат безплатни. От къде ви хрумна, че властите вместо да строят нови училища, детски градини, поликлиники и т.н. са длъжни да строят безплатни паркинги в центъра?

Гаражът не е социално значим обект!

Казвате, че вече сте платили транспортния данък и акциз за бензина. И колко пари дадохте – 200, 500, 1000 лв? Мястото в подземния пракинг в центъра струва десетки пъти повече. Нови паркинги ще се строят само тогава, когато има търсене. Докато можете да си паркирате колата на тротоара – няма да има търсене за цивилизовани подземни паркинги в центъра.

И в закючение ще обясня защо пракирането струва 1 лев на час, а не 10 стотинки или 20 лева.

Стойността се определя само по един параметър – постоянното наличие на определено количество свободни места (15-20%). Ако паркинга струва 10 стотинки на час, вие с лекота ще давате по 80 стотинки на ден и нищо няма да се промени. Улиците все така ще са задръстени с автомобили и няма да има свободни места. Хората справедливо ще се възмущават, че дават пари,а нищо не се променя. А ако паркингът струва неадекватно много пари, шофьорите просто ще игнорират всички правила. Да дадеш 20 лева за пътуване до центъра, дори за делова среща, са много пари. Всички шофьори ще продължават да оставят колите си където им падне, както сега и нищо няма да се промени.

1 лев за час е компромисна сума, съществена за неколцина шофьори, но не невъзможна. Правилата струват нещо само когато е възможно да се спазват.

Така че защо е необходим платения паркинг? Заплащането за паркинг, в повечето случаи не позволява на шофьора да оставя колата си на паркинга за дълго време, и съответно през деня, от едно място за паркиране могат да се възползват няколко души, което увеличава полезността на експлоатацията на градската земя.

8 Replies to “Защо са необходими платените паркинги?”

 1. Шокиран съм, че в дори в сайт с уж транспортна насоченост може да се прочете подобна статия, показваща шокиращо неразбиране на транспорта!
  Само ще нахвърлям някакви забележки, дори не ми се влиза в дискусия, щото седем години ще трябва да ви обяснявам базови аксиоми и първоначални положения.
  Първо: транспортът е социалнозначим!
  От транспорт имат нужда не само газарите и баровците, но и болните, инвалидите, малките деца, бременните жени, както и
  – работниците – от портиера до директора – всички трябва да се придвижат от и до работното си място, пътьом да се отбият, за да заведат / вземат децата от и на училище, лекарства за родителите, продукти за вкъщи.
  СЛЕДОВАТЕЛНО: ПРОХОДИМАТА ТРАНСПОТНА ИНФРАСТРУКТУРА – В ТОВА ЧИСЛО И МЕСТАТАТ ЗА ПАРКИРАНЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И “ГАРАЖИТЕ” СА СОЦИАЛНО ЗНАЧИМИ ОБЕКТИ!!!
  Както няма никакъв смисъл да строите болница на планински връх, която е недостъпна с никакъв транспорт, така няма смисъл да строите болница на място, на което не може да се паркира автомобил! (Освен ако не разчитате че всички пациенти ще ги докарват в линейки и откарват с катафалки!)
  Грижата за трафика – във всичките му измерения – започвайки от пешеходци, велосипедисти, мотопеди и мотоциклети, автомобили, та ако щете и самолети и въртолети – трябва да е първостепенна грижа на всяка администрация! Разбира се, имам предвид администрация, грижеща се за възраждането на града си, а не за ограбването на подопечната й рая! Първостепенна задача на всяка администрация е да има АДЕКВАТНОСТ на построените урбанистични обекти и транспортните артерии до тях (както шосета, така и пешеходни и велоалеи и пр. и пр.) както и места за паркиране (на велосипеди, мотопеди, автомобили, хеликоптери…)
  Въвеждането на “СИНЯ ЗОНА” не решава проблема с адекватността, а само го измества! Зоните, където паркирането е скъпо се изпразват, като се натоварват улиците по границите на синята зона – там където хората все още могат да си оставят автомобилите безплатно. Транспортната схема на всяко семейство само се усложнява от това: отиваш до училище – оставяш детето, придвижваш се извън синята зона, където паркираш, връщаш се на работа, вечерта – обратно. Пробегът се увеличава, автомобилите така или иначе не изчезват появява се допълнителен паразитен трафик, нови задръствания, нови замърсявания… и нови разходи!
  Доколкото парите, също както автомобилите, не изчезват, а само се препаркират на друго място, не е лошо да видим КОЙ ЩЕ СТАНЕ МИЛИОНЕР ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА СИНЯ ЗОНА?
  Сред заподозрените за организатори на тази “СИНЯ” далавера ще трябва да търсим и поръчителите на горната статия!
  АДЕКВАТНОСТТА, Санчо! Адекватността на издадените строителни разрешения съотнесени към наличната инфраструктора!
  И ЛЮБОВТА, разбира се! Към хората, към нуждите им! На техните нужди, на нуждите на децата им, на нуждите на родителите им!

  1. Синя зона, това е правилна стъпка за дестимулиция на използване коли в града. Моля прочетете тази статия за транспортно планиране в града
   https://bgurban.com/%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2/

   1. Вие искате да направите целия град пешеходна зона ли, бе, господа? Няма как да стане! В горния коментар ви е обяснено много добре защо, това, което предлагате, не бива да се прави!? “Сега няколко думи за това, защо не бива да се строят множество подземни паркинги и да се дава възможност на шофьорите да пътуват с автомобилите си до центъра. В интерес на истината – може, но защо някои си мислят, че подобни паркинги ще бъдат безплатни. От къде ви хрумна, че властите вместо да строят нови училища, детски градини, поликлиники и т.н. са длъжни да строят безплатни паркинги в центъра?” А това просто не е мога да го коментирам! Никой не иска безплатни паркинги, а паркинги, платени общински паркинги!! Не искам никой да ме “дестимулира”???, да си върша работа с колата в центъра и да няма къде да паркирам!

    1. Никой не предлага да направя целия град пешеходна зона, в града има място и за коли, просто ги станало твърдо много в едно и същото място. Когато има твърдо много коли, страдат всички, неправилно паркиране пречи на пешеходци и на самите водачи, все пак те също пешеходци. Неправилно паркиране дори провакира ПТП, като закрива видимост на водачи. Разбере в града живеят не само шофьори.

     Във всеки цивилизован град паркиране в центъра е платено, и брой места за паркиране ограничено. От другата страна трябва да има удобна алтернатива на кола, като хубава пешеходна инфраструктура, бърз и удобен градски транспорт и велоалеи, тогава всички сме печелим от това и град ще стане удобен за живеяне.

  2. Николай Дренчев, съгласен съм, че зоната само измества проблема от едно място на друго. Освен това парите от нея изобщо не се реинвестират в местните общини, за да оправят инфраструктурата.

   Ще се съглася с Вас, че транспортна инфраструктура трябва, НО не и само за автомобилите – за центъра специално има достатъчно други алтернативи като градски транспорт, велосипеден. Вече ще трябва да се подобри и достъпността на средата за трудно подвижни граждани. Това че родителите са масово мързеливи и не могат без автомобил е друг въпрос – аз съм лично родител на две деца и нямам проблеми да ги предвижвам в града без да закъснявам за работа. Друг е въпросът дали има социално значими обекти в района на работно място на всеки или на неговот местоживеене (магазини за хр. стоки, поликлиники, училища, градини и т.н.) – ако няма, ами, то да са мислили хората преди да се заселят 🙂

  3. Поздравления г-н Дренчев. Много точно описахте ситуацията. В безименната статия за “защо са необходими платените паркинги” през цялото време говори колко полезна е “синята зона” за тези, които искат да си уредят бизнес среща и понеже няма къде да паркират просто неволно стават нарушители. Да всички ставаме неволни нарушители, когато няма къде да си оставиш колата. Само, че в централната част не е пълно само с кафенета за бизнес срещи, и има офиси, магазини, финансови институции и други, където голяма част от гражданите полагат труд. На някои им се налага в голяма част от времето да са в движение, града е голям и бизнеса разсредоточен, което налага използването на автомобилите през голяма част от деня. От там идват и задръстванията. Еволюцията изисква мобилност. А инфраструктурата не отговаря на изискванията. И вместо някои чиновници, на които има плащаме заплатите да си напрегнат мозъка и да измислят нещо иновативно, измислиха цял квартал да стане “синя зона”, а не само главни пътни артерии. 1 лв. на час без ДДС. При 8 часов работен ден, сами сметнете парите, които усвоява общината. Аз им казвам скрити данъци, които не отчитат данъчното бреме, а има и доста такива, но това е друга тема.На всичко отгоре и след всеки три часа, дори да си плащаш, трябва да търсиш друго отдалечено място за паркиране. Много умно! А работещите за 500 лв. заплата, като си платят разходите излиза, че по-добре да не ходят на работа и да плащат данъци, а да си стоят в къщи на социални помощи. Но като няма работещи, от къде ще дойдат данъците? Нооо, не виждам и протестиращи.

 2. О, да! Всичко това е прекрасно! Ако отиваш на работа и там стоиш 8 часа е перфектно. Не си струва да хабиш автомобила си и да харчиш пари за бензин, както и да се чудиш, къде да паркираш. Но ако работата ти е в движение и трябва да пестиш време, а времето е пари. Работиш за мижави пари и не едвам свързваш двата края, на всичкото отгоре трябва и да плащаш за всеки час престой един лев плюс ДДС, не можеш да останеш повече от три часа в един и същи район, но дори и да останеш и осем часа да си плащаш е пълно безумие на умните. Да, главните пътни артерии, да се освободят, но и малките улички и пред блокови пространства да са синя зона, наистина е безумие. Вместо да се направят платени паркинги, уличките се определят за такива. Наистина си задавам въпроса: “Кой печели и кой губи”. А, то е ясно. Не се създава комфорт, а се налагат допълнителни данъци под друга форма. Но се питам още, къде е обществото?

 3. Не мога да разбера за какво улички и междублокови пространства говорим? Аз живея в такава зона и си плащам смешни пари на година, а преди не можех да си намеря място. Купувайки апартамент, не съм си купил паркомясто или гараж и реално общината е в правото си да иска наем, което всъщност е таксата за паркирането. Живял съм в чужбина, във всеки по-голям град се плаща навсякъде, като различното с България е, че са предвидили буферни паркинги. Това не е факт тук, поради соц идеята, че няма да има много автомобили явно, както и от корупционните практики да се издават разрешителни за строеж на блокове с по 30 апартамента на мястото на две къщи, без предвидени паркоместа или с десет гаража, които никой не иска да купи защото “ще паркирам все някъде”. Най-лошото е ако и най-вероятно така и ще стане като не използват парите за подобряване на инфраструктурата и обществения транспорт, както и на цената. Ако има модерен, удобен, климатизиран автобус или трамвай с wifi на всеки 5 минути, който се движи в бус лента и стига два пъти по-бързо от автомобила до крайна точка и на половин цена може и да не е толкова лошо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *