Защо подлезите не са добра идея

Всеки път се намират хора, които не разбират, защо е необходимо в града да се поставят „зебри“, вместо принудително да се вкарат пешеходците под земята. Ползата от подлезите е навярно най-масовото заблуждение. В нея вярват, и чиновниците, и КАТ, и обикновените хора. Въпреки че всички изследвания сочат противното.

Съвсем непонятна е причината, поради която се финансират и строят подлези на неголеми градски улици. Ако авторите на тези промени бяха прочели някоя книжка или хвърлили поглед върху чуждестранния опит, щяха да знаят, че положителното в подлезите и надлезите е много малко. Но те не са чели.

Преди

После

Най-интересното е, че една от главните цели, поради която се роят и надстрояват подлезите, е безопасността, а тя не е постигната.

Игнорирането от пешеходците на „безопасните“ подлези се обяснява със следното: първо – с естественото желание да се съкрати пътя, второ – с неудобното разположение на подлезите и трето – с наличието на препятствия като стълби.

Във всички случаи подлезите са абсолютно зло за града, освен тогава, когато става дума за пресичане на високоскоростни магистрали.

Подлезите са особено опасни и вредни за групата на трудноподвижните граждани. А това не са само инвалидите, а и всички възрастни хора над 60 години, тези които се придвижват с товар (например куфари), с детски колички, тези които са получили травми или боледуващи.

В България такъв е почти всеки трети гражданин. За много от тях е трудно да излязат на улицата, както и неприятно да се разхождат, поради тази причина те си остават в къщи, на работа или в колата.

Тук е крайно време да видим и гледната точка на нарушителя. Той не е някакъв си невъзпитан пиян бездомник, който плюе на правилата и пресича пътя където му скимне. На първо място това е някоя баба, която е отишла да напазарува в съседния магазин и за нея е физически невъзможно да се качва и слиза 4 метра по стълбите.

Това е някоя майка с детска количка, която не може да я спусне по неудобната рампа на подлеза, както и велосипедисти.

Като гледа от прозореца на автомобила си, на чиновника му се струва, че след като е построил подлез или надлез в жилищен район е решил проблема с безопасността на улицата. Всъщност многократно е влошил положението.

Кажете честно, Вие бихте ли се спуснали по дългата стълба в този тъмен коридор? А готови ли сте да се изкачите с тежките чанти, велосипед или детска количка? А ако сте просто болен, възрастен или уморен човек?

Харесва ли Ви?

Като осъзнае, че хората няма да минат доброволно през „удобния и безопасен“ подлез, чиновникът започва да поставя заграждения. Това усложнява пътя на пешеходците, но те така или иначе трошат загражденията , минават под/над тях пресичайки където им е удобно.

Ако ще се строи подлез или надлез в града, то в него трябва да има асансьор или ескалатор, за да може комфортно да бъде ползван от всички жители, не само от здравите и силните.
В коментарите читателите със сигурност ще ми кажат, че е светофарите не са необходими, тъй като създават още по-големи задръствания и пречат на колите.

Нека погледнем центъра на Ню Йорк

А това са „Елисейските полета“ в Париж, с по четири платна за движение във всяка посока, това е главна улица в града и никой не принуждава хората да пресичат под земята. Има пешеходни пътеки през 50 метра.

Както виждате, никой не се притеснява от „зебрите“ в града. У нас е прието да се мисли, че щом махнем светофара ще подобрим пътната ситуация. Всъщност нещата не стоят така. Светофарите регулират потока от автомобили, като го разпределят равномерно. Капацитетът на централните улици не е съобразен с това, че от всички страни ще прииждат хиляди автомобили. Вместо да чакат на светофара, всички ще са заклещени в задръстването и пак ще чакат. А без светофар няма да има никаква възможност да се регулира потока.

Подлезите и още повече надлезите са необходими само в няколко особени случаи като пресичането големи магистрали. Строежът на подлези в центъра на града, в жилищните райони, на места с голямо струпване на хора, само провокира пешеходците да нарушават правилата за движение по пътищата, в същото време шофьорите не очакват да видя там пресичащи хора. Почти винаги, на подобни места статистиката, за пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци, се влошава.

Варна:

Място: https://www.google.com/maps/@43.2193197,27.9426241,3a,37.5y,161.59h,87.07t/data=!3m6!1e1!3m4!1s25rQU2sfuqhLo10LZ2qcYw!2e0!7i13312!8i6656

 

Варна (ЖП Гара)

 

От тук можете да свалите изследванията (на руски език).
Друго изследване за надлез (на английски език).

 

Мнение на Ян Геел за подлези:

В източноевропейските градове са останали много лоши съветски навици – например да се строят подлези за пешеходците, така че да не пречат на трафика, защото той трябва да се движи бързо. Хората мразят подлезите. Хората с увреждания не могат да ги използват. Майките с колички не могат, възрастните не могат”, обяснява Геел. Според него това е ефикасен начин да си сигурен, че просто няма да срещаш тези групи хора по улиците. “Това се вижда в Москва, в Алмати, в Рига, където работим”, казва архитектът. “Аз силно им препоръчвам да запълнят тези тунели с чакъл и да оставят хората да използват улиците.”

 

Нашите медиите за подлези:

Крадци нападнаха жена в подлез в Пловдив
Нападнаха пловдивчанка в подлеза срещу панаира
Малолетни нападнаха и ограбиха жена в подлеза до гарата в Плевен
Нападнаха жена в подлез в Морската градина във Варна
Маскирани девойки нападнаха връстнички във варненски подлез
Опасни и непроходими подлези за инвалиди и майки с колички в София
Внимание, софиянци! Опасни подлези
Всеки пети подлез в София е опасен
Мръсни и опасни подлези в София
Опасни подлези в София
Ученици пресичат неправилно натоварен булевард заради опасни подлези
Опасни подлези
Един от най-често ремонтираните подлези в София отново е в окаяно състояние
Опасни подлези по „Цариградско шосе” в Пловдив
Подлези към Морската – непроходими /снимки/
Жена се потроши във варненски подлез, осъди Общината за над 7 хил. лева
Майка с бебе заседна в асансьор на надлез в “Аспарухово”, пожарната помогна

 

Подлез във Варна през зимата:

Подлезите във Варна след порой (04.06.2018г.):

 

Срути се таванът на подлез до Делфинариума във Варна

 

Източници:
http://varlamov.ru/1020930.html
https://city4people.ru/blog/blog_260.html

 

22 Replies to “Защо подлезите не са добра идея”

 1. Изключително манипулативна статия. Не се разграничава центъра на един град от неговата периферия. Повечето снимки са от Варна, а това е град, който няма нормално околовръстно шосе, което да поема транзитния трафик Север-Юг или Запад-Север. Вместо подлези/надлези за пешеходците, то такива трябва да се строят за колите, но това не го пише тук. В Ню-Йорк и други големи градове има тунели и надлези за колите и така се решават транспортните проблеми. Чак после може да се мисли за пешеходните пътеки.

  1. Казахме, пошеходците …..далеч, на друга планета…. ма как ще се мисли за тях…. “чак послеМОЖЕ да се мисли за тях”…

  2. Значи отново автомобилите са по-важни от хората, по-приоритетни и с предимство във всичко. Хората кучета ги яли!

 2. Не само манупулативна, но и малоумна. Достатъчно е човек да види как са представили като нарушител човека с велосипеда, чийто статут е равен на тези с МПС-тата, а не на пешеходците. И не виждам какво общо има липсата на поддръжка на подлезите в България с тоталното им отричане. Аз лично когато мога винаги използвам подлезите или надлезите и тайничко се надявам да започнат да глобяват тарикатите и “трудноподвижните” баби, които не могат да изкчат няколко стъпала, но като пантери прескачат огради и мантинели. Надлезът на кръговото в Бугарс, който са използвали за снимката го използвам с особено голям кеф защото освен че е красив и удобен (с асансьори) има и страхотна гледка. Преди пресичането там беше меко казано опасно заради Бай Ганьовците, които не признават светофари и пешеходни пътеки и се изшиват на червено сякаш от това зависи живота им. Задръстванията бяха огромни. Примера с Париж също е малоумен. Точно заради тези пешеходни пътеки през 50 метра в големите европейски градове има постоянни задръствания. И дете ще се сети по пътя на логиката, че колкото по-малко пресечни точки имат пешеходците и автомобилите, толкова по-малко ще са конфликтите. Всяка година хиляди хора умират или се осакатяват на пътното платно, било то на зебра или не. Все още не съм чул за човек блъснат от кола в подлез или надлез.

  1. Правилно, пешеходците под земята….харесва ми идеята. Улиците са за автомобили, за това трябва и да са по-широки. Аплодисменти.

   1. vijte shte vi kaja neshto podlezite sa za peshehodci a bulevardite za koli chovekut pravilno e kazal znam goo zashtoto vseki den minavam prez centralen podlez vav varna normalna golemina udoben za presichane ne suzdava panika za nikogo vseki govori da gi zatvorqt no ne e pravilno podlezut koito minavan si ima rampa za kolichki taka che po dobre da se polzvat
    a ne da gi zatvarqt

  2. щом му е равен статута с МПС и не е нарушител, защо се движи в насрещното? 🙂

 3. Глупава статия с глупави аргоменти….” Съвсем непонятна е причината, поради която се финансират и строят подлези на неголеми градски улици. Ако авторите на тези промени бяха прочели някоя книжка или хвърлили поглед върху чуждестранния опит, щяха да знаят, че положителното в подлезите и надлезите е много малко. Но те не са чели.” личи некомпетентноста свързана с всякакви градоустройствени и транспортни норми. Факта че в градовете подлезите са мръсни и миришът зле е проблем на обществото но това е един от малкото недостатъци на транспортното съоръжение “подлез”.

  1. А ти сигурен ли си, че си прочел и съответно разбрал статията. Защото ако ми отговориш с да, то коментара ти е доста…..глупав с глупави аргументи

 4. Големи дебили в тия коментари. Всичко е обяснено отлично, те пак ръсят идиотии. Подлезите никога не са адекватно решение и въобще не се изненадвам, че изграждането им е съветска порядка…

 5. За натоварени булеварди е напълно адекватно и единствено решение, но задължително с РАБОТЕЩ асансьор или ескалатор.
  То на малки улички и не слагат, така че това си се подразбира. На кратко статията трябва да казва: Трябва да има асансьори за всеки подлез 🙂

 6. Първо на запад няма подлези понеже оскъпяват проекта и трябва да се мести подземната инфраструктура и второ подлезите са триста пъти по безопасни за пешеходците от пешеходните алеи. Я провери колко пешеходци са загинали на пешеходна пътека и колко във подлез?

  1. Имаме много подлези, надлези, никъде няма толково много и какво? И пак сме на първо място по загиналите на пътя, не всичко е толково примитивно, отколкото мислете.

   1. загинали в подлези няма. има загинали в ПТПта по магистралата или на междуселски път, защото карат с 4.82 промина, има пометени на пешеходни пътеки и автобусни спирки, но загинали в подлези – няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *