Защо не си струва да се борим със задръстванията?

В действителност никой не обича да стои в задръстване. Поради тази причина, всеки проект за строителство или реконструкция на път се обосновава именно с борбата със задръстванията.  За някои хора, новата естакада е много по-важна, от колкото благоустройството на парка или основния ремонт ремонт на входа на блока.

Лозунгът за борба със задръстванията е популярен навсякъде. Въпреки че, не е правилен. Все пак градът не е длъжен да се бори със задръстванията.

„Ликвидирането на задръстванията“ не трябва да се превръща в самоцел. Въпросът трябва да се постави по друг начин – да се намали излишното ползване на автомобили.

Повечето жители трябва да започнат да използват градския транспорт, а още по-добре ще е ако започнат да ходят пеш или да карат велосипед. Проблемът не е в това, че в има малко пътища и са необходими повече, а в това, че в градът има прекалено много автомобили, които са крайно неефективни за целите на масовото придвижване на хората.

Съществуват няколко начина за стимулиране на хората да се откажат от личните автомобили в ежедневните си разходки: икономически (платен паркинг, платено преминаване), административен (правилото за четните и нечетни номера на автомобилите и др.п.) и физически (невъзможност за преминаване). Има и времеви способ – това е, когато човек е изправен пред избор, или да се придвижи за два часа, стоейки в задръстване, или за половин час, като се качи на градски транспорт.

Ако отсъстват останалите задържащи фактори, задръстването ще бъде единствената причина за отказ от ползване на личен автомобил. В московските условия, където няма навсякъде платен паркинг или има възможности за преодоляване на системата, задръстванията все повече отблъскват хората. И ако ги премахнем, то автомобилите ще станат толкова много, колкото и задръстванията. До известна степен, това обяснява и въпросът, че  строителството на пътища води само до временно облекчаване на пътната ситуация (постулат Льюиса — Могриджа).

 

И какво сега, нищо ли да не правим?

Не точно нищо. Може, разбира се, да се надяваме и да чакаме на шофьорите да им омръзне да стоят в задръствания и масово да се откажат от ползването на автомобилите си, но тогава трябва да има 1) алтернатива, 2)когато всички преминат на обществен транспорт и задръстванията намалят, това отново ще благоприятства увеличаването на автомобилите на улиците – ще се получи омагьосан кръг. Просто, в момента е нужно, не да се инвестира в проекти за строителство на нови нива или реконструкция на улиците във без светофарни чудовища, а в развитие на обществения транспорт.

Да, на някой може това да се стори странно, но е необходимо да се погрижим за наличието на една пътна лента за автобуси и тролеи, в която те да се движат без задръстване, вместо за пет ленти с чакащи лични автомобили. По същият начин стоят нещата с тротоарите и велоалеите – не е важно, че заради тяхното разширяване ще се появят задръствания, тъй като те с времето ще изчезнат – на хората ще им бъде неудобно да се движат с автомобили по тези места и те ще изберат друг начин да достигнат целта си.

Има редица примери за подобни ситуации: улица „Уестсайд“ в Ню Йорк, „Ембаркадеро“ в Сан Франциско, Сеул и магистралата „Cheonggyecheon“, улици в центъра на Москва и др. – всички тези примери от 1973 г. насам, показват, че градът няма да въстане ако премахнеш пътното платно – повечето хора, просто ще престанат да карат колите си и ще изберат друга алтернатива да стигнат там, където искат.

 

До какво ще доведе това?

Не бива да се уповаваме много на задръстването като задържащ фактор – необходимо е да се приемат икономически, а с времето и физически методи за дестимулиране ползването на автомобили.

С всички методи наведнъж, трябва да се постигне по-голяма ефективност на мобилността на жителите на града, а обществото като цяло да бъде по-здраво и по-богато, което на свой ред да доведе до намаляване на автомобилите по улиците.  При това ще се промени и екологията на града – няма да има такова адско количество прах, ще нарасне стойността на живот, ще има повече хора по улиците – рай за частния бизнес.

Звучи ли Ви утопично? Рано или късно ще стане така – във Великобритания отдавна е забранено строителството на пътища да се оправдава с намаляване на задръстванията, това дори доведе до това, че обществените организации, които се надигнаха срещу строителството на магистрала (от типа на Alarm UK) да се саморазпуснат. Освен това, задръстванията влияят благоприятно на околната среда, тъй като правят придвижването с автомобил по-малко привлекателно, отколкото с обществения транспорт – което намалява и броят на автомобилите на пътя.

Ще бъде добре ако споделите този пост в социалните мрежи. Защото аз вярвам че този блог ще помогне на българските градове да станат по-удобни, а на хората и община да бъдат по-образовани в градоустройствените дела. Но за да се случи това е необходимо вашата помощ. Споделяйте!

 

Източник.

 

 

 

One Reply to “Защо не си струва да се борим със задръстванията?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *