Защо мият улиците в дъжд?

Въпросът за това, защо по време на силен дъжд се мият улиците, вълнува шофьорите периодически: в действителност, оранжевите коли, придвижващи си по градските улици в дъждовно време, изглеждат наистина странно.

Да се мият улиците по време на дъжд е по-ефективно. При измиването на улиците работи същият принцип, както при прането: предварителното накисване, позволява на домакините да се справят и с най-силните замърсявания. Измиването на улиците по време на дъжд е много по-икономично, от колкото в слънчево и сухо време. За да се измие мръсотията, трябва преди това да се накисне. В дъждовно време, мръсотията, попаднала в асфалта се разкисва и по-лесно се измива. Така спестяваме вода. Колите от чистотата трябва единствено да пуснат силна струя и да отмият мръсотията. Така улиците по-бързо се изчистват. Дъждът само покрива праха, а машината го измива и премахва от улиците.

В дъждовно време, на пътя попада и пръст от колелата на автомобилите, които са били паркирана на тревните площи. Тази кал от колите тече към тротоарите и пътечките в тревните площи, разположени по-високо от бордюрите. Става така, че ако не бъдат измити веднага тези кални потоци ще изсъхнат и ще се превърнат в прах. След това е трудно да се изчистят, тъй като прахът влиза в асфалтовото покритие и го разрушава. Когато в града вали, мръсотията се надига, пътищата стават хлъзгави. Ако не се измие от водните струи се получава една мръсна бъркотия.

Колкото до това, което често можете да видите, а именно, че струите не са достатъчно силни, може да се обясни с това, че в машината е свършила водата. В такъв случай, тя се изпраща за зареждане и напрежението се възстановява. Лятно време, когато слънцето е силно, измиването на улиците е просто за охлаждане на пътното платно и защитата му от преждевременно износване.

 

Източник.

3 Replies to “Защо мият улиците в дъжд?”

  1. Да така е,но за да има ефект от такова миене на улиците задължително е уличите шахти да са почистени.За съжаление във Видин шахтите се почистват много рядко.Това е основната причина въздухт да е замърсен с твърди прахови частици над допъстимите норми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *