Защо да отделяме трамвая и как да го направим

Как да установим за 30 секунди, че общественият транспорт в града е зле? Има един безпогрешен начин: като видим трамвай, заседнал в задръстване. Днес ще си поговорим за трамваите: в град, в който се грижат за удобството на жителите и отдават значение на ефективността, не се допуска личният транспорт да е с предимство пред обществения.

За това има основно две причини:

Причини за отделянето

Проходимостта на улицата

С един автомобил се придвижва средно 1,2-1,3 човека. Освен това, всеки автомобил заема твърде много място на по-малките улици. В града трябва да се реши една проста математическа задача: как да се превозят максимално най-много хора в ограничено пространство. И тук се появява трамвая, като най-ефективен вид градски транспорт.

Заради релсите, трамваят се движи винаги по една и съща траектория, т.е. заема малко място и не му е нужен буфер за маневриране. Към трамвая могат да се прикачат вагони като се повишава ефективността на всяка мотриса, без да се наемат допълнително ватмани и кондуктори (това е скъпо удоволствие). В пиковите часове сутрин и вечер, могат да се закачат вагони, за да се повиши удобството на хората, а през деня да се откачат ненужните. За това и трамваите по-ефективни от автобусите и тролеите.

В днешно време, градовете по света се съсредоточават върху трамваите, поради тяхната товароспособност и цена: те са по-евтини и по-леки от метрото, но също като него могат да играят ролята на основен транспорт и да формират бъдещият облик на града. И ако ви е необходимо да свържете целия град в един организъм, то тогава трамваят е най-реалистичният вариант.

Тук трябва да отбележа: ако трамваят минава веднъж на час, то трябва или да се смени разписание и маршрута му, или да се помисли за целесъобразността на трамвай на това място:
– Пустите разделени платна нервират шофьорите
– С автомобилите на пътя пропускателната способност на улицата може да се окаже по-висока, от колкото с поставените трамвайни релси

Икономия в транспорта

Трамваят струва скъпо, но в дългосрочен план си възвръща средствата. Тук има подвижен състав, трасета, платформи, мрежи, подстанции, персонал – това е още много други неща, които изискват постоянно финансиране. Поради тази причина, трамваят не трябва да вози въздух. Ако стои в задръстване, предприятието и градът реално не получават пари от билетите – трамваят започва да дърпа бюджета надолу. В крайна сметка се превръща в ковчег на колела или го закриват.

По-удобно е да стоиш в задръстване в собствената си кола, за това трамваят е длъжен да превозва хората през задръстването с нормалната си скорост. Ако има избор: да се возиш половин час с трамвая или час и половина с колата си, то изборът е ясен в 99% от случаите. Естествено, това трябва да е нормален трамвай, а не кофа на колела. Вижте трамвая в Будапеща и оценете неговите възможности:

Ако има задръстване дори на един участък, няма да е възможно да се състави разписание за целия маршрут – скоростта на преминаване на улицата един ден може да е за 15 минути, а в друг за 55. За това трамваите (и автобусите) могат да се движат с 12 км/ч по пуста улица заради спазване на усредненото разписание или да не стигат до последната спирка, заради режима за почивка на водача. Всяко задръстване – намалява превозната способност на маршрута, появява се необходимост от пускане на допълнителна техника, за да се спази разписанието и ефектът е никакъв, тъй като, когато пристигне трамваят на спирката, там вече има тълпа. Като цяло има непрестанни загуби.

Можете дълго да спорите за правата на автомобилистите и да разсъждавате за транспорта, седнали на дивана в къщи, но е глупаво да се сравнява способността на трамвая да превозва до 22 000 души на час с автомобилното платно, по което могат да се придвижат 1 000 души на час.
Фактите са прости :
– Трамваят стои в задръстване наравно с автомобилите – това завлича бюджета надолу, води до транспортна деградация и още повече задръствания
– Автомобилите са в задръстване, а трамваят –не – това води до печалба, транспортна справедливост и възможности за избор за населението
– Да се направи нещо, еднакво добре и за трамваите, и за автомобилите няма да се получи. Опитахме, не стана.

Как да се отдели трамвайната линия

Дълго време беше така:

Тази ситуация, дълги години не устройваше никой, но когато ставаше дума за приоритети, тогава всички разговори се свеждаха до огради и бордюри. Това е скъпо и бавно, но това, което е още по-лошо е, че трябва да се убедят много и различни учреждения и хора. Поради тази причина, година след година, трамваите стояха в задръстванията, а разделението оставаше в мечтите на любителите на трамваите.

Никой няма да спазва правилата без допълнителни дизайнерски решения

След това тактиката се смени на „хайде да направим нещо бързо и не толкова скъпо“. За подобно обособяване на трамвайната линия са необходимо боя, знаци и камери – списъка на съгласувателните подписи се съкрати.

На скоро ремонтираха най-болезненият участък на московския трамвай – ул. „Борис Галушкин“.  Замисълът е частично изпълнен.

Ремонтите дейности по отделянето на трамвайната линия отне една нощ. Тук все още не всички камери са настроени, но дори и без това 99% от шофьорите спазват маркировката. Снимката я правих в неделя, но ми се иска да вярвам, че и в бъдеще ситуацията ще е същата.

Всички завои са от лентата на движение – трамвай с 300 души не може да чака заради една кола, която да завие или дори заради 30 автомобила. Проста математика – 300 са повече от 30. Трамваят подминава всички опашки и тръгва пръв (потокът от автомобили стартира инертно, поради което придвижването се забавя).

Влизане в двор:

Би било добре маркировката да се допълни със стълбове. Това става бързо и не е скъпо, но маркировката е видима веднага, а обособяването е ефективно. За съжаление, на служителите от чистотата това не им харесва много.

Обособяването на трамвайната линия, маркировката и видеонаблюдението позволяват да докажем на скептиците предимството на бързият трамвай и че няма да има колапс след подобно решение. Например, миналата година обособиха част от трамвайната линия на „Бульварное кольцо“ с маркировка и поставиха платформи. През тази година приеха вътрешен документ за принципите на обособяване на пътя в зависимост от широчината на проходимата част и физически разделиха и останалата част от булеварда.

Не се опитвайте да направите всичко веднага – при нашите условия, това по-скоро би имало нулев ефект. Трябва да виждате общата картина и цел, но да вървите към нея постепенно със системни решения. Преди три години мислите за пълното обособяване на трамвайните линии бяха част от ненаучната фантастика, а днес това е вече свършен факт. Постепенно количеството ще премине в качество, така че след три години трамваят в Москва ще бъде не по-лош от този в Будапеща.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *