Защо в Копенхаген се живее добре

Копенхаген постоянно присъства в първата десятка на градовете по рейтинг от гледна точка на жизнения стандарт, качеството на живот, безопастността и т.н. Например през 2016 година фирма Mercer е класирала столицата на Дания на 9-то място в света по качество на живот. В рейтинга на градовете по лична безопасност на жителите, Копенхаген е на 11-то място. Между другото, това е и столицата на една от най-богатите страни в света (ако се отчита БВП на глава от населението).

Всичко това води до факта, че жителите на Копенхаген постоянно изпитват щастие. В списъка на най-щастливите градове в Европа, Копенхаген се оказва на второ място, отстъпвайки първото на друг датски град – Олборг. 67% от жителите на Копенхаген са МНОГО доволни от живота си, а 28 % са напълно доволни. Навярно останалите, 67% ги считат за върли песимисти.

Твърдението, че Копенхаген е и най-велосипедния град в света е напълно вярно.

01. Запознаването с Копенхаген почва още на летището. В залата за получаване на багажа има градски пейки.

02. Това не са просто пейки, това са легендарни пейки! Основата им е направена от чугун, а дизайнът не е сменян от 1887 година. Дървото се обработва по специален начин, така че да издържа на влажния датски климат. Такава пейка тежи 35 кг, така че да се премести на нужното място не е голям проблем. В Копенхаген има 2500 такива пейки. Доколкото успях да разбера, не само града закупува от тях: някои жители на Копенхаген се сдобиват с такива за вътрешния си двор или за вилата.

03. Има детски кът

04. Тук, на летището, на пристигащите се показват новите градски елементи. Например тази конструкция с хоризонтални пръти и стълба. Тя може да се види и в градските пристани.

05. Подова навигация (указателни знаци)

06. В Копенхаген има метро! Системата е съвсем нова, откриването и стана през 2002 година. Сега метрото се състои от две линии и 22 спирки. Тъй като в Копенхаген всичко е разположено достатъчно компактно, с метрото може да се стигне до летището и до гарата.

07. Пътуването е доста скъпо, всичко зависи от разстоянието. Станциите са разпределени в няколко зони, в зависимост от отдалечеността им от центъра. Например, билет от центъра на града до летището (метрото минава през 3 зони) ще струва 36 крони – това са 10 лева за едно пътуване. Ако трябва да минете през 2 зони, ще платите 24 крони – 6,60 лева. Глобата за пътуване без билет е 750 крони или 207 лева. След това няма да имате желание да пътувате гратис.

08. Пътуване без машинист като в Дубай или Сингапур.

09. В Копенхаген има водни автобуси! Въпреки, че сме свикнали с израза „речен трамвай“, „воден автобус“ предава доста по-точно същността. Тук това е пълноценен обществен транспорт, а не лодка за разходки. Те се управляват от същите водачи, които управялват копенхагенските автобуси и крайградски влакове. В града има 3 маршрута с 10 спирки, те свързват остров Зийланд и Амагер. Ако имате билет за автобус, метро или влакче, то трансферът до водния автобус е безплатен.

10. На някои не са им нужни водни автобуси

11. Велодвижението в Копенхаген се развива вече повече от 100 години (първата велостоянка се е появила тук още през 1910г.) и градът постоянно потвърждава своят статус на най-велосипедния град в света. Казват, че тук колелата са даже повече от жителите. Това е логично, като се има предвид, че почти всеки има свое колело, а в допълнение към това в града има около 2000 пункта за велосипеди под наем. Наскоро се появиха в движение и електровелосипеди.

12. За велосипедистите тук са направени така наречените „зелени вълни“ – участъци от улици, на които се дава предимство на велосипедистите, така че те да могат да се придвижат много бързо през града. Наистина за такива привилегии се налага да се плати: в Копенхаген велосипедистите подлежат на глоби! За неизправни спирачки, за каране на велосипед по двойки, за преминаване на червен светофар, за каране без ръце и даже за говорене по мобилния телефон без хендсфри слушалки! Може да получите 280 лв глоба. Ако сте беден студент, може да имате 50% отстъпка от глобата.

13. Товарен велосипед

14. Рамка за спускане на велосипеда до подземния паркинг

15. Уличен профил. Велоалеята е задължителна.

16. В Дания, както например в Германия, има пешеходни преходи с приоритет на автомобилите. На тях няма традиционните зебри и и тук колите не пускат хората. Затова има острови за безопасност. Това се прави например в жилищните райони, където минават малко автомобили и се кара бавно.

17. Кръглият мост (това е име) през канала Кристиансханс е построен по проект на датския художник и скулптор Олафур Елиасон. Той се състои от пет кръгли платформи, преливащи една в друга. Според Елиасон, за създаването му се е вдъхновил от рибарските лодки, които е видял в детството си в Исландия: те били плътно привързани една към друга и Олафур е мислел, че пристанището може да се прекоси по техните палуби. От тук идва, между другото, момчета и мачти.

18. Красива шахта

19. Университет

20.

21. Харесва ли ви тази къща?

22. Най-добрата тенис-маса, която съм виждал. Да си призная, не разбирам много защо поставят тези маси. Никога не съм виждал някой да играе на тях. Когато правят такива маси на специални спортни площадки, където могат да се наемат ракети и топки, ок. Но когато просто ги слагат където им хрумне… непонятно ми е. Още по-загадъчно явление за мен са уличните дъски за шахмат. Изглеждат карсиво, но нито един човек на света още не е играл на тях.

23. Двор като при нас

24. Спортна площадка

25.

26. Двор

27.

28. Шикозен първи етаж

29.

30.

31. Различни култури

32. На крайбрежната е пълно с народ. Всички си почиват.

33. И се къпят

34. Странно е, разбира се, как девойки, омотани в шалове, са рамо до рамо с полуголи европейки.

35.

36.

37.

38. Наргиле

39. Много популярни скари за еднократна употреба – вляво на снимката. Струват около 5 евро. Купуваш си в магазина месо и веднага го слагаш на скарата!

40. Скарата може да се сложи направо на масата

41.

42. Някой идва със своя скара

43.

44. Плаж на докове

45. Обикновено решение за сезона

46. Беше вкусно

47.

48.

 

Преводач Светла Петкова.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *