Засадил си дърво? Тогава го покрий!

Откритата пръст е източник на прах и мръсотия в града и това е факт. Няма значение за колко време – седмица, месец или пет години, ще имате открита купчина пръст – тя ще се мокри, ще изсъхне и ще полети заедно със цялата гадост във въздуха и ще влезе директно в белите Ви дробове. Това води до намаляване на имунитета на хората и до увеличаване на загубите на държавата за здравеопазване, а още по-големи ще са разходите на общините за почистване.

Както вероятно сте разбрали от заглавието, това се отнася и за пръстта около дърветата, но с нея успешно се справят в последните няколко години с помощта на решетки, мулч и други подобни материали. Много по-лесно е веднага да се направи нещо хубаво, от колкото после всяка година да се дават излишни пари за почистване – тази тайна обаче отдавна е забравена от кметовете.

История

Това е Париж през 19 век, освен необичайната гледка на уличен писоар, тук добре се виждат и решетките около дърветата:

Традицията да се озеленяват улиците, е дошла в Русия малко по-късно от колкото в Европа, но на тази снимка на ул. Новая Басманная в Москва от 1904 г. се вижда, че за дърветата са се грижели – не се вижда пръст и са поддържани.

Традицията да се грижат за дърветата и чистотата в града продължава, артефактите от миналото буквално лежат под краката ни:

После идва политиката на икономиите, която заменя архитектите със строители, а градинарите с чистачи. Забравя се за източника на мръсотия в града и резултатът от деградацията е налице:

 

Какво да правим?

Ако дървото се намира в парка или насред моравата, то по-добре нищо да не се прави, тъй като под дървото ще има трева и паднали листа. Проблемът е по-скоро по улиците, където потокът от хора е по-интензивен и тревата просто е изтъпкана. Тук добре ще прилегне добрата стара желязна решетка:

Лайпциг

Цената на подобни решетки е различна като започва от 300 лева. За мащабите на улиците това може да се струва много, но за асфалт отива повече.

Лондон

Икономията от благоустройството на улиците води до по-големи загуби в бъдеще. Това е все едно да направиш улица без шахти за оттичане на водата и с постоянни локви – вие спестявате от проектиране и строителство, но за това пък асфалтът ще издържи година-две вместо пет, а поправянето на грешката ще струва много повече, от колкото ако е било свършено в началото.

Прага

 

Може да продължим нататък ида се насладим на тази красота:

Гданск

 

Бетонна решетка с изградени и засипани дупки:

Рига

За щастие, в последните години взе да се говори за решетки около дърветата и в Москва. Градът винаги е имал пари за това, но просто до сега никой не е разбирал значението на подобни конструкции.

 

За по-слабо интензивните участъци има и други по-евтини варианти: засипване с мулч, чакъл или по-големи камъчета.

Варшава

 

Брюксел

 

Санкт Петербург

 

Има и специални покрития. Струват скъпо, но затова пък са твърди, естетични и позволяват на водата да се оттича в почвата:

Лондон

 

Будапеща

 

Решетките около дърветата запазват достъпа до тях, за тор може да се закачат специални пакети:

Копенхаген

 

Ако дървото расте в страни от пешеходния поток и разделя местата за паркиране, то може да се сложи и ограда. Но това е по-скоро изключение, от колкото правило.

Виена

 

Както виждате, не е кой знае какво, просто трябва да се грижим за града и да предотвратяваме проблемите, а не са борим с последствията.

 

Източник.

3 Replies to “Засадил си дърво? Тогава го покрий!”

  1. Статията е писана от някоя изключително некомпетентна персона, подобни изказвания са меко казано смешни “…открита купчина пръст – тя ще се мокри, ще изсъхне и ще полети заедно със цялата гадост във въздуха и ще влезе директно в белите Ви дробове. Това води до намаляване на имунитета на хората и до увеличаване на загубите на държавата за здравеопазване…”, заради това ли има замърсяване по големите градове, защото летят почви??? Не следя блога Ви, но подобни статии са смешни за име като това – “Градове за хората ГРАДОУСТРОЙСТВО И УРБАНИЗЪМ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *