Залцбург: център и предградия

Преди две години бях в Залцбург, тогава ми харесаха новата ЖП гара и хубавите тролейбуси. Сега планът беше в Залцбург да се прикача, а в няколкото часа, докато чакам влака за Германия, да се разходя. Но заради обстановката с вируса, пътуването до Мюнхен отпадна и останах по-дълго в Залцбург. Така имах повече време да търся интересни неща.

Съчленени тролейбуси

Ако си мислите че тролейбусите са остарял и бавен транспорт, само за 5 минути в Залцбург ще промените мнението си.

Тролейбусната мрежа в Залцбург заменя трамвайната през 1940 г. Мисля, че днес съжаляват за това – маршрутната мрежа е нормална и няма дублиране на линии, но има голям поток  от пътници и трамваят би бил по-ефективен. Очевидно са взети поуки от грешката с премахването на трамваите и повече не повтарят подобни грешки. Тролейбусната мрежа съществува и днес.

Тролейбусите тук разполагат с нормална контактно мрежа: автоматични стрелки, BUS-ленти и цели улици, където тролеите са с приоритет. Дълги тролейбуси и много точно разписание – транспортът работи с максимална ефективност и тролеите сякаш летят дори из тесните улици.

А улиците с едно платно? Толкова е просто – те биват затворени за автомобили и оставени само за градски транспорт:

Що се отнася до контактната мрежа – сложно е – тя е навсякъде и пречи на гледката. Но премахването ѝ, дори и в мъничък участък в центъра, означава да се заменят всички тролейбуси – това би било много скъпо. А въвеждането на автобуси вместо екологично чист транспорт – глупаво. Може да се каже че е направен разумен компромис с пейзажа.

На всяка спирка има разписание, схема с линиите на транспорта и информация за билетите. Пътуването се таксува за време, а смяната на транспорта е безплатна – важно условие за всяка нормална транспортна мрежа. Тролейбусите тук са на принципа на метрото – една линия – един натоварен маршрут и необходимите спирки за прекачване.

Тролейбусите изключително рядко се чупят, движат се обикновено в отделни ленти от автомобилите, и никой не паркира на спирките, това прави  шансът за сценарий “повреден тролей на спирката да предизвика задръстване” почти нулев. Но дори и да се случи подобно произшествие на всяка спирка има табло за връзка при инциденти и спешни случаи – много полезна джаджа.

Центърът

Запазена автентичност и тълпи от туристи:

В Залцбург много държат на архитектурния облик и на всеки детайл в центъра – това пряко влияе на приходите от туристите.

Може да видите аналогов домофон: в страни от улицата, вграден в ниша в сградата има звънец, по който от можете да звъннете горе.

Слънчев часовник? Защо не!

Алпите и реката – толкова е красиво! Но крайбрежната улица не е пълноценна. Пространството е крайно недостатъчно за велоалеи,  налага се изграждането отделно ниво за велосипеди на старинния мост:

 

Предградията

Хайде да надникнем в ежедневието на обикновените хора!

В един квартал може да има разнообразни сгради – по-стари от средата на миналия век, по нови, както и съвсем нови. Както във всеки град, плътността намалява от центъра към предградията, но сградите продължават да формират улицата.

Определено, тук не се боят да експериментират.

Велопаркинг в двора на малко училище – простота и функционализъм – наистина красиво!

И паркинг за велосипеди в голямо училище

Приятно ме изненада разнообразието на сгради в не туристическите места – зад всеки ъгъл може да има нещо голямо.

Около училището няма ограда – това обществено пространство може да се използва и от учениците, и от местните жители.

Тук също използват тактически урбанизъм за повече сигурност на улицата – например остров за безопасност:

Повечето такива острови са направени от асфалт:

Понякога цели кръстовища са направени кръгови. Те са по-безопасни от светофарите, защото преди кръговото кръстовище всеки водач намалява, и шансът да се блъсне в някого на висока скорост, “защото карал на зелено” е в пъти по-малък. Разбира се означеният с маркировка кръг може да се премине и направо, но все пак вероятността от инцидент намалява.

Разбира се по-добре е да се повдигне пътят с нещо по-монолитно. Тук например има повдигнат остров в средата, но за автомобилите пространството се стеснява допълнително от маркировката – неудобно е да се шофира с висока скорост. Тролеите могат да навлизат мъничко в маркировката.

Вместо Мюнхен посетих Линц, вие навярно вече сте прочели статията за град Линц.

 

Източник.

Преводач: Елена Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *