Жилищен комплекс Хадид в Милано

Днес ще Ви разкажа за един жилищен комплекс в Милано – CityLife Hadid Residences. Това е проект на британската архитектка и дизайнерка Заха Хадид. Хадид е първата жена-архитект, която получава наградата „Прицкер“ (това е като Нобеловата награда, но в областта на архитектурата). Няма да видите често архитект със световна слава, който да строи обикновени жилищни комплекси. Но когато това се случи, жилищните комплекси се оказват нещо далеч от обикновеното.

01. Жилищният комплекс Хадид се състои от седем сгради, построени в извита линия около озеленен двор. Покривите им плавно се повдигат от едната сграда към другата : височината на най-малката сграда е 5 етажа, а на най-високата 13.

02. Фасадите и балконите на сградите също имат плавни, извити форми. Тази вълнообразна форма е запазеният знак на Хадид.

03. В момента в Милано се обръща внимание на еклогосъобразността, поради тази причина в сградите се използват възобновяеми източници на енергия. Например, някои системи работят с подпочвени води и слънчеви батерии.

04. За фасадите на сградите са използвани фиброциментови и дървени плоскости.

05. В жилищния комплекс има окол 230 апартамента. От прозорците се открива добър изглед към града и парка, особено през лятото.

06. Така изглежда пентхауса от вътре.

07. А ето така изглеждат по-малките апартаменти. Цената на пет стаен апартамент с три бани е 1 913 000 евро.

08. Всички апартаменти имат открити тераси, най-добрите естествено са в пентхаусите.

09. Във всяка сграда в приземния етаж има голяма зала.

10. В някои сгради, тези зали са с височина два етажа. Широки прозорци създават усещането, че си част от парка. Мебелите в залите също са проектирани от Хадид

11. Всяка сграда има свой портиер, който проверява пропуските. Сигурността на квартала се следи денонощно, без почивни дни с помощта на централизирана система за видеонаблюдение. Има инсталирани камери дори в подземията.

12. Близо до жилищния комплекс са разположени водни обекти.

13. И голф игрище.

14. В района CityLife, в който е и комплекса Хадид, се намира най-големият парк на Милано. Той е забранен за автомобили и е най-голямата без автомобилна зона в Европа. Колите се придвижват до гаражите и паркингите чрез система от подземни пътища.

15. Паркът CityLife.

16. По-рано тук се е намирал панаирен комплекс Fiera Milano. Но после той е пренесен в покрайнините на града, а на негово място е разработен амбициозен проект за търговски и жилищни сгради CityLife. Най-напред на мястото на панаирният комплекс са построили два жилищни комплекса (комплексът Хади, който е завършен миналата година и комплекс Либескинд, който се намира срещу него и ще бъде завършен тази година). Тук ще има изградени и търговски центрове, офис сгради, дворец на спорта и велоалеи. Ето така изглежда плана на района.

17. В центъра на района ще има три небостъргача, проектирани от трима различни архитекти. Единият от тях вече е построен. Творението на архитекта Арата Исодзаки се извисява на 202 метра над земята. Това е видео, което показва процеса на строителството на небостъргача, разположен в близост до комплекса Хадид.

 

18. В момента се строи още един небостъргач – отново по проект на Заха Хадид. Височината му ще е 170 метра. Сградата се вижда на задния фон на снимката в дясно.

19. Трио ще бъде допълнено от 150-метрова кула, проектирана от Даниел Либескинд. Ето как ще изглеждат след приключване на строежа.

Как Ви се струва този квартал?

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *