Ето защо на магазините не им е необходим паркинг

Ако някога някъде стане дума за съкращаване на местата за паркиране, едно от основните възражения се състои в това, че подобно решение ще повлияе върху бизнеса на съседните магазини. Хората, които се придържат към подобно мнение са абсолютно прави: намаляването на местата за паркиране действително ще повлияе силно на бизнеса, но не със знака минус, а със знака плюс. Ако се премахнат местата за паркиране от търговската улица, броят на купувачите ще се повиши от притока на пешеходците и велосипедистите. Това се потвърждава и от изследването, проведено наскоро на улица Куинс в района Паркдейл в Торонто.

Там, в началото на 2015 г. , решили да преброят колко от купувачите пристигат с автомобили и колко идват „на собствен ход“ – велосипед, обществен транспорт или пеша. Замисълът на изследването бил да се провери как забраната за паркиране ще повлияе на местните магазини. Резултатите от изследването са публикувани през 2016 г. и показват, че много от предприемачите надценяват броя на клиентите, които се придвижват с автомобил, докато мнозинството от самите купувачи подкрепят велоалеите и разширяването на тротоарите, дори ако им се наложи да жертват местата за паркиране.

Получените цифри са в състояние да предизвикат удивление дори сред специалистите по темата за взаимосвързаността между транспортните навици и търговията: например, половината търговци смятат, че 25% от купувачите им пристигат при тях с автомобили. Каква е обаче е реалността? Само 4%! Много повече хора обаче се придвижват до магазините пеш, на велосипед или с градския транспорт – цели 72%. Още повече, че пешеходците и велосипедистите са по-изгодни клиенти, тъй като харчат повече пари в магазините, отколкото клиентите с автомобили.

Въпреки това, изследването показва, че собствениците на магазини не одобряват разширяването на тротоарите и създаването на велоалеи за сметка на местата за паркиране. Като се има предвид тяхното заблуждение относно броя на моторизираните клиенти, това е напълно логично. Повече от половината предприемачи били убедени, че на техните улици ще се усети дефицитът на места за паркиране. С тази гледна точка били съгласни 19% от купувачите, включително и автомобилистите. Освен това има една точка, която не предизвиква съмнение у никого: 53% от купувачите и 64% от предприемачите смятат, че в района не достигат места за паркиране на велосипеди.

Резултатите от изследването показват, че намаляването броя на местата за паркиране няма да нанесе вреда на бизнеса, дори без да се вземе предвид подобреното качество на средата под формата на велоалеи и разширяване на тротоарите, които обещават да направят улицата по-приятно място за прекарване на времето. Ако някъде си струва да се добавят места за паркиране, то нека са на страничните улици.

Много често, именно търговците са най-активните противници на реконструкциите на улиците в полза на пешеходците и велосипедистите. Но дали щяха да бъдат срещу подобни промени, ако от рано се бяха запознали с тези цифри. По-скоро не.

 

Източник.

One Reply to “Ето защо на магазините не им е необходим паркинг”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *