Европа развива възможностите за вело придвижване при възстановяването от Covid

Успешните модели по време на пандемията накараха много градове да планират значително разширяване на велосипедната си мрежа

Когато пандемията блокира нормалното придвижване преди една година, стотици градове преустроиха улиците си в по-подходящи за пешеходство и колоездене. Така те подпомогнха спазването на безопасна дистанция и намалиха замърсяването на въздуха. Сега, когато краят на ограниченията наближава, успехът на тази градска политика може да бъде измерен. Според Европейската федерация на велосипедистите (ECF) градовете на континента са похарчили 1 млрд. Евро за подобряване на възможностите за колоездене, свързани с Covid през 2020 г., създавайки поне 1000 км велосипедни алеи, мерки за успокояване на трафика и създаване на улици без автомобили.

Нещо повече, не само обичайните заподозрени, Дания и Холандия предприемат действия, но и държави с по-малко развита вело инфраструктура. Пандемията разкри скрито търсене на възможности за колоездене и ходене пеша. Сега много градове са заети с ускорено реализиране на плановете си да направят точно това.

Александър Бучински от ECF казва: “Мисля, че до голяма степен пандемията само ускори някои процеси… Градовете, в които се направиха добри временни велосипедни пътеки, промените бяха положително приети от жителите.”

По време на пандемията в Барселона използването на обществения транспорт е спаднало с 50%, а използването на частни автомобили само с 10%. В град, в който много жители притежават автомобили, които преди това са използвали само през уикендите, това крие риск от критично повишаване на задръстванията.

Първоначално 21 км временни нови велоалеи бяха прокарани през лятото на 2020 г., за да свържат същетвуващата вело мрежа и да насърчат хората да заменят обществения транспорт с колело. Понастоящем използването на вело инфраструктурата се е повишило с 10% над нивото преди пандемията.

Градската управа на Барселона ускорява изграждането на 160 км нови велосипедни маршрути, увеличавайки общата дължина на мрежата до 305 км през 2024 г. Това подпомага програмата “Superblocks“, в която велосипедните маршрути са съществен елемент, а програмта цели намаляване на използването на личен автомобил с 25% до 2024 г.

Миланската програма Strade Aperte стартира през април 2020 г. с предложените 35 км нови велоалеи и зони с приоритет за пешеходци. Велосипедният маршрут по Корсо Буенос Айрес сега е най-натовареният в града, използван от около 10 000 велосипедисти на ден. Това е увеличение от 122% само за няколко месеца. Сега Милано разшири Strade Aperte до 68 км и се стреми към 100 км до лято 2021.

В Париж улиците, някога доминирани от автомобили, сега са пълни с велосипедисти. От пролетта на 2020 г. броят на колоездачите се е увеличил със 70%. 50 км от временни вело трасета, бяха създадени в началото на кризата и сега ще бъдат направени постоянни, а към тях ще се добавят нови. Скорошно проучване установи, че 62% от жителите искат алеите да станат постоянни.

Лисабон е в процес на удвояване на своята 105-километрова велоа мрежа до 200 км тази година. Подобно на Барселона, това е част от дългосрочните планове за увеличаване на ходенето пеша и колоезденето, справяне със замърсяването на въздуха и намаляване на въздействието на топлинните вълни. Разширените зони от 30 км/ч, пешеходните зони, велопаркингите и зелените площи също са част от картината. За една година придвижванията с велосипед са нараснали с 25%, а делът на жените, които карат велосипед, също се е увеличил.

Уил Норман, отговарящ за пешеходна и велосипедна среда в Лондон, казва: „Жизненоважно е да продължим да надграждаме това положително наследство от пандемията, вместо да преживяваме възстановяване, ръководено от автомобил, което би рискувало да замени една криза в общественото здраве с друга, базирана на качеството на въздуха..”

Брюксел изпробва 60 км от временни новосъздадени вело маршрути през 2020 г., увеличавайки “активните колоездачи” с 87%, а Белгия сега се стреми да разшири плановете си за велосипедни магистрали между градовете. Фламандското правителство обяви пакет от мерки за подобряване на условията за колоездене в размер на 150 милиона евро.

В цяла Европа велосипедният туризъм процъфтява, тъй като ограниченията възпрепятстват далчени пътувания. Като част от плана за възстановяване, Италия планира да инвестира в 1000 км нови градски и 1600 км туристически велосипедни пътеки.

Краков инсталира няколко нови велосипедни алеи, които удвоиха нивата на колоездене през миналото лято, като много хора преминаха от обществения транспорт към велосипедите. Сега градът е разработил петгодишен план за допълнително разширяване на велосипедната мрежа.

„Хората казват, че на холандците или датските градове им били необходими 30 или 50 години, за да изградят своята велосипедна инфраструктура, но ние нямаме това време“, каза Бучински. „Имаме извънредна климатична ситуация, с която не можем да се справим след 50 години. Трябва да променим транспортната система доста бързо и ще бъде много трудно, ако не направим колоезденето жизнеспособна и достъпна опция за всички.

 

Източник.

превод: арх. Максим Недков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *