До какво може да доведе безумното строителство на паркинги

В момента България преживява редица проблеми свързани с паркирането. Шофьорите воюват с платените паркинги в центъра, не им стигат местата в междублоковите пространства, по улиците е невъзможно да се разхождаш или да караш колело и всичко това заради безумно паркираните автомобили и т.н. Много европейски и американски градове се сблъскват със същия проблем. За да го решат те построяват още повече паркинги и в момента се изправят пред последствия от неправилното градско планиране.

Проблемите навсякъде са едни и същи. Български градове имат шанс да се поучат от чуждите грешки, вместо да допускат същите. Неотдавна излезе интересна статия в The Economist. Вижте доводите на британските журналисти, те могат да ни бъдат полезни.

Във всеки град по света, паркингите не са само източник на безкрайни глоби, но са и причина за многото разногласия между автомобилистите. В търсене на свободно място за паркиране, шофьорите са готови на всичко. Например в Шанхай, шофьорът често моли родителите си да му пазят мястото за паркиране, докато е на работа. А в Ирландия за помощ при търсенето на свободно място за паркиране има специално приложение.

Но това, разбира се, не е основният проблем на паркирането. Основният проблем е, че паркингите силно променят изгледа на града, при това към по-лошо. На пръв поглед в създаването на места за паркиране няма нищо лошо – просто няколко платна, разчертани на асфалта. Но ако паркингите са прекалено много и никой не ги управлява, те стават причина за задръствания, замърсяване на въздуха и влошаване на качеството на живот в града.

Когато хората решават по какъв начин ще се доберат до работа, цената и достъпността на паркинга се явяват решаващ фактор. Ако знаете, че лесно и безплатно може да паркирате в близост до работното си място, то вие гарантирано ще са отправите към офиса с автомобил, вместо да се качите на автобус или трамвай. А тъй като в повечето градове, паркирането на улицата и между блоковете е безплатно, със сигурност можем да заявим, че много хора постъпват така. Те захвърля колите си на края на пътя или под чуждите прозорци и спокойно отиват на работа.

Веднъж немски изследователи решили да изчислят какъв процент шофьори, участници в градския трафик, не отиват никъде конкретно, а просто обикалят по улиците в търсене на място за паркиране. Резултатите не били утешителни. Във Фрайбург процентът на тези автомобили бил 74%. Т.е. улиците във Фрайбург щели да бъдат три пъти по-малко натоварени, ако хората се бяха качили на обществения транспорт, вместо да се надяват да намерят безплатно място за паркиране.

Но много градове достигнаха до неправилен извод от тази ситуация. Те решиха, че ако се построят повече паркинги ще се намали трафика. И сега в много държави, властите задължават инвеститорите да предвиждат паркинг към всяка строяща се сграда. Понякога това води до абсурдни ситуации. Например в американския град Сент Пол съществува правило, според което в голф-клубовете трябва да има по четири места за паркиране на дупка, в манастирите – по едно място за паркиране на три монахини. Като се съобразяват с по тези правила, инвеститорите отделят повече пространство за автомобилите, от колко за хората.

Още един неправилен подход – да се запазват места за паркиране за постоянните жители на един или друг квартал. Така обичат да правят в Европа. Например, паркирането в района на централния офис на вестник The Economist в Лондон за не-жители на района струва 4.90 лири на час. Сътрудниците на вестника не можеха да си го позволят и за това отиваха на работа с велосипеди или с градския транспорт. За жителите на района, паркинга струва само 145 лири на година (0.4 лири на ден). Въпреки, че щом могат да си купят жилище на 500 метра от Бъкингамския дворец, явно не се нуждаят от подобна благотворителност. Това е ярък пример как градските власти използват крайно неефективно ресурсите.

Много хора вече са свикнали с това положение и го считат за нормално. Те разсъждават така: ако се построят много паркинги, то паркирането ще стане по-лесно и задръстванията ще намалеят. При това никой не мисли за последствията. След проведено изследване във Вашингтон, става ясно, че достъпността до паркингите намалява с 97% шанса хората да се возят един друг до работа. Вместо това всеки се качва на колата си, претоварвайки пътя. Тъй като, когато паркингите са много и са безплатни и достъпни, хората започват да злоупотребяват с тях. Това води до повишаване на задръстванията, замърсяване на въздуха и влошаване на качеството на живот в градовете.

Желанието да се построят повече паркинги превръща града в асфалтиране пустиня. Това не само не е красиво, но и оскъпява живота в града. Не само за тези, на които им се налага да платят за паркинга, но и на всички останали. Например, паркинг, построен в близост до търговски център, може да увеличи стойността му с 60-70%, което неминуемо води до повишаване на цените на наемите и на това, което ще се продава в търговския център.

Поради това, градът трябва да престане безумно да строи нови паркинги. Вместо това трябва да увеличи таксите на вече съществуващите и да се откаже от привилегиите за постоянните жители. Да, живущите в райони с платен паркинг ще се възмущават и жалват, но те са длъжни да разберат, че купувайки жилище в този район, ще трябва да платят и за място за паркиране. А със събраните от паркирането пари, властите ще могат значително да подобрят района: например, да повишат нивото на безопасност или да построят красив нов парк или градина.

Източник: The Economist

 

4 Replies to “До какво може да доведе безумното строителство на паркинги”

  1. Супер специален тъпанар трябва да си за да мислиш, че изравнявайки цената на паркирането на жителите на квартала и приходящите ще решиш кардинално проблема, още една статия която някой тапир е създал за да оправдава некадърието в София и приобщаването на още квартали за плащане. Тази система беше измислена изначало до край за да се обогатяват бандити, а не да се решава проблема на града със трафика и паркирането.

    1. Дайте пример, в какъв голям град по света няма проблеми с паркиране на лични коли? Решение е да намалим коли в града, за да стигна това, трябва да има алтернатива на коли, това е удобно пешеходна инфраструктура, правилни велоалеи и бърз обществен транспорт.

      1. Бързия обществен транспорт ще дойде при липсата на задръствания, а такива има поради голямото количество автомобили с по 1 човек вътре, за които се говори в статията.

        1. Достаточно да направят обособени ленти за градския транспорт и контрол по тях. Когато водачи ще видят, как автобуси/тролейбуси/трамваи изпреврват ги, когато те стоят в тапа, ще замислят, че с градски транспорт по-бързо и не трябва да търсят парко място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *