До и после: 41 трансформации на обществени пространства (снимки)

За да бъде един град удобен е необходимо правилно да подредим приоритетите си. Кой е важният в града? Пешеходецът? Автомобилът? Велосипедистът? У нас е прието на първо място да се обслужват интересите на шофьорите. Като цяло, автомобилното лоби е доста силно. Те си извоюват привилегии, искат да бъде отдадена общинска земя за паркинги, да се изградят нови пътни възли, надлези, да се премахнат светофари. Оставаме с такова впечатление, че всички в града се движат с автомобили, въпреки че не е така. Например в София, само около 35% (данни за 2014 година от MOTT Macdonald и ЦГМ) от жителите на града ползват автомобил, за да отидат на работа. Останалите 65% използват градския транспорт или се движат пеша.

Да се направи града удобен за автомобилите е невъзможно. Просто мястото не достига, за да могат всички желаещи да шофират комфортно автомобилите си. Дори американските градове, които традиционно се развиват като градове за автомобили, разбраха това и започнаха да променят приоритетите си.

Градът се променя, разрушават се надлези и тунели, обществените пространства се облагородяват. Градът на бъдещето е удобен за пешеходците. Бразилското бюро за градско планиране Urb-i е събрало примери за най-удачните преобразувания на градските пространства н целия свят, като се използвали снимки от Google Street View.

01. Улица „Нордвал“, Хага, Холандия. Пустеещото пространство е използвано за създаването на поредния канал, а самата улица е станал по-удобна за пешеходците.

02. Парк „Клайд Уорън“ , Далас, Тексас (САЩ). Строителството на парка е започнало през 2009 година. Голяма част от средствата за неговото построяване – приблизително 50 милиона долара, са събрани от волни пожертвования на хората. Още 20 милиона е отделило правителството и частни партньори. Около 17 милиона паркът е получил за подобряване на транспортната инфраструктура. Паркът „Клайд Уорън“ в Далас е открит през 2012 г. новата озеленена зона е създадена върху шосето „Woodall Rodgers „. Пространството е било огромно. В резултат от трансформацията му, тук са се появили градски и детски парк, ботаническа градина, павилиони, библиотека, ресторанти, фонтан, сцена в центъра на парка, пътечки за бягане и зони за игра.

03. Plaza de la incarnation, Севиля, Испания. Някога този площад в Севиля е трябвало да бъде превърнат в паркинг. Но през 1990 година при разкопки на стария пазар са открити руини от времето на Римската империя и Андалусия. Следователно, тук паркинг не може да има. И през 2005 г. е създаден проектът на най-голямата дървена конструкция в света – Metropol Parasol. Проектът е завършен през 2011 г. като за него са похарчени 100 милиона евро, вместо обявените в началото 50 милиона. Конструкцията е наречена „Гъбите на инкарнацията“, заради формата й. Тя се състои от шест свързани помежду си „гъби“, които са сглобени от 8 000 дървени и не повтарящи се елементи. Комплексът е с площ 5000 кв.метра. Височината на покрива достига 26-28 метра. Дървените колони, който подпират най-горната площадка, са поставени върху бетонни основи. В „краката“ на гъбите са разположени стълби и асансьори. Днес на площада има фермерски пазар, ресторанти, барове, панорамна тераса и археологически музей.

04. Таймс скуеър, Ню Йорк. Реконструкцията на главния площад в Ню Йорк започна през 2010 година. Същността на неговото преобразяване се състои в това, че автомобилната зона бе превърната в пешеходна. Две пешеходни зони се появиха от страните на пътното платно, което бе намалено от шест на четири платна. На площада бяха сложени големи павета, скамейки, появиха се кафенета.

05. Район Квангжинг, Сеул, Южна Корея. В Сеул също са си спомнили за пешеходците и са направили цветни зони за тях от двете страни на пътя, както и пешеходни пътеки и скамейки.

06. Алеята „Випстикер“, Цволе, Холандия. В Холандия много повече се грижат за удобствата на велосипедистите.

07. Ferenciek tere (площадът на Францисканците), Будапеща, Унгария. Площадът е радикално променен и е превърнат в открито пространство в рамките на проекта „Новите главни улици“. Целта на проекта е улиците да бъдат обновени, така че да станат по-привлекателни за туристите и местните жители. Движението е преместено на 15 метра от площада.

08. Muscat Street в Сингапур. Тя съвместен проект на Сингапур и Оман. Между другото, улицата е наречена така в чест на столицата на Оман. На тази улица се намира една от главните джамии на града. Обновената улица е открита през 2012 г. и е придобила етнически характер. По двата края на улицата са разположени 8 метрови гранитни арки. Плочките, които са поставени на пътното платно, са доставени специално от Оман. Но главната особеност са фреските по дължината на улицата, които символизират древните търговски взаимоотношения между Сингапур и Оман, както и други културни аспекти от живота в Оман.

09. Griffith Park Boulevard, в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ. По-рано тук е имало две пътни платна за движение на автомобилите. Бетоновата повърхност на обновеното пространство е боядисана в жълто-зелен цвят, поставили са столчета, чадъри, баскетболен кош.

10. Улица „Трез-Арапонгаз“, Сао-Пауло, Бразилия. На тази улица са обновили малко настилката и са развели флагчета.

11. Амстердамщраад, Антверпен, Белгия. Тук също са се отървали от автомобилите. Вместо паркинг е направена велоалея, поставили са съответните знаци, а в центъра е разположена зелена зона.

12. Бри стрийт, Кейптаун, ЮАР. В Кейптаун, на мястото на бивша бензиностанция, първоначално се появява паркинг, а след това ресторант.

13. Крайбрежна улицата „Йозеф Антал-старши“, Будапеща, Унгария. На тази улица в Будапеща са стеснили пътното платно, като за негова сметка е увеличена пешеходната зона, дори са поставили пешеходна пътека.

14. Йънг Стрийт, Саутпорт, Австралия. В Австралия също малко са стеснили платното, като са подходили креативно и към оформлението на пешеходната пътека.

15. Бродуей и Източна 17-та улица в Ню Йорк. Преобразяването на Бродуей и близките улици започва през 2009 година. Имали са желание да направят целият район удобен, с подобрени завои, паркинги, светофари с променливо време на работа. Таймс скуеър и Хералд скуеър са затворени за автомобили. Източна 17-та улица от двупосочна е превърната в еднопосочна. Към нея са добавени тротоари и велоалеи. За да ги разделят са поставени саксии с растения, които пречат на навлизането на коли. На ъгъла на Бродуей и 17-та улица е забранен завоя, тротоарът е разширен и така се повява пешеходен площад.

16. Госфорд Стрийт, Ковънтри, Великобритания. Основната цел на този проект е безопасността на улицата. Поради тази причина най-напред са премахнали светофара. Оцветеното в червено пътно платно, широките тротоари и ниските бордюри правят по-забележими пешеходните зони пред университетските сгради.

17. Площадът на Якобинците, Лион, Франция. Поради това, че през 2013 г. фонтанът е ремонтиран, зоната около него става пешеходна, достъпът на автомобилите е забранен, а паркингът е премахнат.

18. Улица „Гарибалди“, Лион, Франция. Още през 60-те години улицата е била разработена като скоростна отсечка, за да се облекчи автомобилното движение в града. Но всичко се променя. Проектът по преустройството й предвиждал много промени: да се намали броя на платната за движение, да се озелени пътя, тротоарите да станат по-удобни, да има пешеходни пътеки, велоалеи, острови за безопасност.

19. Шато д’О, Бордо, Франция. Във Франция, в резултат от трансформацията, са се получили острови за пешеходци с добре очертани форми.

20. Улица „Македа“, Палермо, Италия. През деня улицата е затворена за автомобили.

21. Atwater street Детройт, САЩ. С откриването на Adventure Center тази улица претърпява голяма промяна. Съответно е облагородена и територията около нея: върху пустото пространство се появяват велоалеи, пешеходни зони, храсти, дървета и огромна зелена поляна.

22. Улица „Ген.Мутон-Дюверн“, Лион, Франция. Тази улица в Лион е украсена с растителност, а пътното платно е заделено на две за автомобили и велосипеди.

23. Площад Хаузер, Копенхаген, Дания. В центъра на Копенхаген е създаден оазис, сред който е разположена детска площадка. Пространството е с необичайна форма, напомняща редица хълмове. При това оазисът се състои, както от естествени растения, така и от изкуствени.

24. Ийст стрийт, Хоршъм, Великобритания. От тази улица са създали общо пространство. Вече Ви разказах какво е това. По такава улица едновременно могат да се движат автомобили, велосипеди и да се разхождат пешеходци.

25. Площадът на Републиката, Мексико. Той частично е освободен от движението на автомобилите.

26. Улица до Университета Йонсей в Сеул, Южна Корея. Разширяването на пешеходните пътеки е направило придвижването по-просто.

27. Площад с галерии, Будапеща, Унгария. Кофите за боклук са заменени със зелена зона.

28. Улица „Св. Хюбърт“, Квебек, Канада. Тази улица е преобразена с дървени сандъци с растения, които в същото време я обезопасяват.

29. Улица “Vester voldgade”, Копенхаген, Дания. Улицата минава през центъра на града е и много популярна сред шофьорите. Но от четирите платна са оставени две, места за паркиране са премахнати, а за велосипедистите са поставени широки велоалеи.

30. Granary Square, Лондон, Великобритания. Това обществено пространство, едно от най-големите, бе открито през 2012 г. Днес тук се провеждат много мероприятия и концерти. Някои идват тук просто да отдъхнат – на поляните има шезлонги. А освен това има и фонтани, хиляди малки фонтани.

31. Фрайърс-бридж-роуд, Ипсуич, Великобритания. На мястото на моста, днес има леко повдигната пешеходна зона с бетонни ограничители и дървета.

32. Улица „6-ти август“, Лодз, Полша. И това отново е обща улица. Някога тя бе много обичана от шофьорите, а велосипедистите и пешеходците не бяха приоритет. Но всичко се промени. В някои участъци от улицата изчезнаха високите бордюри, сложени са павета, засадени са дървета, а дори е направена и зона за ресторанти, като е съхранен и паркинга. Полските създатели на проекта са получили вдъхновение от Холандия, където първи въведоха общите улици.

33. Анам Огори, Сеул, Южна Корея. Пешеходната зона в Сеул е по-забележима и привлекателна.

34. Coenties slip, Ню Йорк. И тук са решили, че автомобилите нямат място в града.

35. Анам-Ро, Сеул, Южна Корея. А в Сеул са разрушили някакви стари бараки и сега на тяхно място има живописна зона.

36. Улица „Сервантес“, Неапол, Италия. И тази улица е изцяло затворена за автомобили. Дори са поставили знак за велосипедисти.

37. Площадът на дъгата в Копенхаген, Дания. В Копенхаген са се преориентирали и вместо автомобилен паркинг са направили велосипеден.

38. 45-то авеню, Ню Йорк. Ъгълът на улицата е затворен за автомобили, създавайки малък площад.

39. “Sassenpoort”, Зволе, Холандия. На площада пред градските врати е поставена дървена конструкция – абажур, която може да се включи, когато се стъмни.

40. Dutch Kills Greenр Куинс, Ню Йорк. И тук действащият някога паркинг е превърнат в зелено пространство. Трасето е изменено, добавени са велоалеи, ландшафтът е променен.

41. Lougheed highway, Бърнаби, Канада. И в Канада са премахнали паркинга. На негово място са поставили дървета и пешеходни алеи.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *