Добра архитектура

Когато посещавам някоя нова страна винаги се старая да направя репортаж за съвременната архитектура. В България проблемите в тази насока са големи и предимно поради факта, че няма поръчки за хубава, качествена, съвременна архитектура. За това няма е архитекти – те не са необходими на никого. Дори да се появи желание за нещо по-хубаво, проектът се прекратява още в стадия на реализация, поради икономия на технологии и материали. За съжаление, у нас се строи предимно с евтини материали. Докато се води битка за себестойността на квадратен метър строителство, няма да се построи нищо друго освен стъклено-пластмасови сараи.

Мен обаче ме безпокои друго, хората въобще не разбират архитектурата. Огледайте се, навсякъде едни и същи потресаващи сарайчета, къщички от компютърни игри, вулгарни цигански дворци, те не се появяват просто така. Те се строят във вид, който на вас Ви харесва, който е одобрен от главния архитект на града, който се харесва на съседите Ви, добрали се до власт и пари. Както и в изкуството, да ценят и разбират архитектурата могат единици.

На мен ми провървя, с това че имам архитектурен вкус и мога да споделя своите знания с читателите. Ако съдя по коментарите и отзивите под публикациите ми и читателите ми са също образовани. Днес съм направил кратък подбор на свои стари постове за добрата архитектура. Постоянните ми читатели сигурно вече са ги видели, но на новите предполагам, че ще им бъде интересно.

Да започнем с квартал Фуненпарк в Амстердам.

Църквата „Хосемария Ескрива де Балагер“ в Мексико.

Жилищен комплекс “Reflections” в Сингапур

Къща “V”, къща „М“, къща „планина“

Жилищен комплекс 8 House в Копенхаген

Градът на изкуствата и науката във Валенсия

Утрехт

„Обувката“ или щаб-квартирата на ING в Амстердам

Гара „Ориент“ в Лисабон.

Дом на музиката в Порто.

„Мозъкът“ в Берлин

Новият офис на Водафон в Порто

Бизнес район в Папендорп, Холандия

Новият квартал в Амстердам, Бостън и Детройт

Обществена библиотека в Амстердам

Книжен ресторант в Брюксел

Център за изкуства „Кралица София“ в Мадрид

Терминал 4 на летище „Барахас“ в Мадрид

Сграда „бен Ладен“ в Мадрид

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

2 Replies to “Добра архитектура”

  1. отново страхотна статия и потресаващо добри снимки.

    Моля автора да обозначава авторски негов текст, както и преведения материал от оригинала.

    ПП. Също така моля авторът да застане зад цялата тази страхотна страница с името си! ще е хубаво да има страничка във фейсбук с тези страхотни материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *