Да се поучим от живота в Америка!

Отдавна не сме поглеждали как е при тях! Нека да поговорим за наистина добрите примери за благоустрояване!

А къде наистина има такова? Например в Ню Йорк. В този момент, някой от читателите непременно ще се вкисне и ще започне да търси снимки в нета на бездомници, мръсното метро и ужасните пътища. Да-да, хайде санитарите да дадат на пациента лекарствата… А ние ще продължим нататък. На скоро в Ню Йорк откриха разкошна крайбрежна улица на мястото на бивш захарен завод. Голяма част от територията там е в процес на реконструкция, в момента се строят жилища, но паркът е вече открит. Той се нарича „Домино“ в чест на бившата фабрика. Паркът се е получил приказно красив! Нека да погледнем как трябва да се благоустроява.

01. Както вече казах, тук е имало захарен завод – голяма промишлена зона, навлизаща директно във водата. Подобни места има по целия свят. Преди време заводите са се строели до вода. Първо, тя им е била необходима. Второ, реките са естествени транспортни артерии за доставки на суровини за заводите и изпращане на продукция. С времето, заводите, които по-рано са били в покрайнините на града, започнали да заемат скъпоструваща земя почти в центъра на града, производството пречело на живота на хората, увреждало природата, често дори било морално остаряло. Започнали да закриват заводи или да ги местят и тогава възникнал въпроса: а какво да правим с промишлената зона? В Ню Йорк я реконструират. На първо място нас ни интересува парка. Обърнете внимание на това, че сърцето на парка не е само сградата на завода, но и останките от различни конструкции, както и старите пристанищни кранове.

02. А тук имаме много важен момент. У нас обикновено всичко се руши до нула и след това се изгражда нещо ново. Американците са запазили максимално детайлите от миналото. Скоро ще ги видите. Много е важно да се съхрани идентичността на мястото. За да е ясно какво е имало тук преди.

03. Около стария склад са поставени рампи – сега можете да се качите на върха! А защо? Просто така! Между другото това е много интересна тема. Ще Ви издам една малка тайна. Хората са като котките: обичат да се катерят, за да погледнат надалече. Срещал съм подобни решения в различни страни и винаги е било много яко.

Ето, например в Оукланд, Нова Зеландия. Просто са направили една конструкция със стълби.

Стигнало се е до там, че понякога просто строят площадки за наблюдение, например над кръстовища, като в Ротердам:

04. Но да се върнем в Ню Йорк. Основният акцент са два пристанищни крана, боядисани в цвят „Тифани“. Тях никой не ги е разглобил и изхвърлил. Те са поправени и сега стоят като две големи скулптури.

05. За съжаление, не можеш да се катериш по тях, но можеш да ги погледнеш от близо. Под крановете има пътека.

06. Готино, нали?

07. Осветление

08.

09. От основата на крана и остатъците от някакъв хангар се е получила ето тази конструкция, с която започва новия парк.

10. От крайбрежната се открива изглед към Манхатън. За да е по-удобно да се любуваш на красотата са поставени шезлонги.

11. А ето как изглежда детската площадка. Тя е в стила на бившия завод. Конструкцията със стълбите наподобява заводски цистерни.

12. Както обикновено, добрата детска площадка може да се определи по един прост признак: иска ли Ви се, на Вас – възрастния човек да си поиграете на нея или не. На тази площадка – да. Значи и на децата ще им бъде интересно. Отново, обърнете внимание колко добре са подбрани цветовете и какви материали са използвани.

13. И всичко това е на фона на старите конструкции.

14. Детската площадка е оградена с малка ограда.

15.

16. Входът към площадката. Тук има поставка за безплатно раздавана вода на населението. Обърнете внимание, че има три крана: за бутилки, за пиене на хора и за пиене на животни. Ето това е ниво!

17. В близост до площадката има малка зона за хранене. Тук може да се донесеш собствена храна или да си купиш нещо от лавката. През зимата има отопление – нагреватели под формата на гъби, а на стълбовете има инфрачервени нагреватели.

18. Маси

19. През зимата моравата е оградена с въже, за да не бъде стъпкана в лошото време, но през лятото е свободна за преминаване. Тук са поставени масички и столчета, за да може всеки, който иска да седне, да поработи или да похапне. Между другото из целия парк има розетки за зареждане.

20. Сухият фонтан не работи през зимата.

21. Има и площадка за волейбол.

22. На Кент Авеню, в близост до парка, се намира жилищна сграда, проектирана от SHoP Architects. Като се има предвид, че в сградата се продават едни от най-скъпите апартаменти в Ню Йорк, 105 от 250 апартамента са достъпни жилища.

23. А това е самата сграда на захарната фабрика. Domino Sugar е построена през 1882 г., тогава е бил най-големият захарен завод в света. Той е работил 148 години и през 2004 г. е прекратил дейността си. През 2010 г. е утвърден плана на благоустрояване и реконструкция на бившата промишлена зона.

24. Сега заводът е превърнат в офис център. До колкото разбирам, сградата е паметник на архитектурата и не е позволена радикалната й реконструкция. Нека да видим как се е получило при разработчика.

25. Проектът за благоустрояване е разработен от James Corner Field. Преди време същото бюро проектира най-необичайният парк в Ню Йорк – Хай Лайн.

26.

27. Парк „Домино“ се намира в модерния квартал Уилямсбърг, на брега на реката Иист Ривър и заема площ от 2,5 хектара. От другата страна на реката също има паркове, но те вече са на Манхатън.

28. Площадка за разходка на кучета! Интересна система с двойно заключване, за да не избягат кучетата)

29. На площадката има няколко дърва – за да е приятно на кучетата да ходят до тоалетна, има място за пиене на вода и торбички за изпражненията.

30.

31. Обърнете внимание, колко разнообразни зони има за всички! И всичко това на толкова малко място. Тук всеки квадратен метър се използва по някакъв начин.

32. В тези големи резервоари се съхранявал захарния сироп. И те не са нарязани за старо желязо, а са ги оставили като паметници на епохата.

33. Останалото оборудване от стария завод е използвано за оформление на новия парк.

34. А можеха да ги предадат за старо желязо.

35. От ляво скулптура от стария конвейер.

36.

37. Нека да погледнем детайлите. Ето скамейки:

38. Навсякъде има чешми за пиене на вода:

39.

40. Качеството е просто идеално. Скамейките имат и осветление.

41. Дърветата са посадени направо пораснали.

42. Вместо морави са повдигнали и оградили тревата, така не се изискват постоянни грижи. Красиво и икономично.

43. Обърнете внимание на указателните табели: тук всичко е в стила на завода.

44. Например, инструкция за детската площадка, поставена на някаква тръба.

45. Табелки

46. Фирмен люк, всичко е със запазена марка

47. Кошче за боклук

48.

49.

50. Качествена работа. За разлика от китайците, при които всичко за еднократна употреба, американците го правят да служи векове.

51. Много ми хареса как са се отнесли към старите конструкции. Всички са лакирани, за да не се замърсяват, а всички остри краища са обработени.

52. Да наблюдаваш детайлите е истинско удоволствие. Рядко може да се види толкова добра работа.

53. Между плочките и бордюра, ограждащ растенията, има дренаж, водата може да се оттича и няма да има локви.

54. Е, как е ? Искате ли подобен парк и във Вашия град?

55.

56.

57.

58.

59.

60.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *