Градският дизайн може да има голямо въздействие върху щастието ви

Независимо дали става въпрос за голям мегаполис или малък град, градските пространства могат да играят голяма роля за психичното и емоционалното състояние на жителите му.

Треминът: градски дизайн се отнася до проектирането на физическите компоненти на даден град. Архитекти, урбанисти и строителни инженери имат задачата да проектират справедливи и устойчиви градове – към това обаче градският дизайн трябва да вземе предвид безспорното му въздействие върху психичното състояни на жителите на даден град.

Психолози и социолози са провели изследвания и са идентифицирали няколко фактора, които допринасят за щастието на жителите на даден град. Важни например са: достъпът до природа и качеството на визуалната среда.Въздействието на града върху физическата и социалната активност на жителите му също играе ключова роля.

Зелените пространства и достъпът до природа в увеличават нивото на щастие

Изследването показа, че градовете с достъп до паркове и природа благоприятстват доброто физическо състояние на своите жители. Това се дължи на успокояващия ефект на природата върху хората. Различни психологически учения подчертават важността на ежедневното общуване с природата. Това подобрява не само психологическото състояние, чувството за щастие и мир, но и духовната връзка на човека със себе си.

Освен това градовете могат да бъдат проектирани така, че сградите и улиците, за доставят максимално количество дневна светлина за хората. Тя влияе върху много благоприятно сърху организма – особено на места, където слънчевата светлина през зимните месеци е малко.

Последната година живях в Копенхаген, един от “най-щастливите” градове на света. В един студен и тъмен ден през февруари датски професор по архитектура заведе класа ми по психология на пешеходна обиколка в центъра на града, квартал Nørrebro. Професорът обясни как дизайнът на градската среда е в състояние да подобри психичното здраве на гражданите.

Един аспект, който се открояваше, беше връзката между широчината на тротоарите и височината на сградите. През зимата в Копенхаген слънцето изгрява около 8 часа сутринта и залязва към 16:00. Максималното използване на достъпа до пряка слънчева светлина е особено важно в столицата на Дания.

„Разположението на улиците в Nørrebro целенасочено благоприятства доброто осветяване: Улиците са разположени под ъгъл от 60 градуса спрямо четирите посоки на света“, разказва Якоб Шоф. “Това означава, че дневната светлина се разпределя по-равномерно по улиците, отколкото би била в градска мрежа, подравнена ортогонално с посоките на света

Градският дизайн може да повлияе на социалните връзки

Наличието на открити пространства и паркове създава пространства за събирания в общността, което насърчава случването на социални дейности. Кварталният парк може да събере семейства с деца, както и двойки или групи приятели, които ядат или се разхождат заедно. Оживената обстановка на обществено място може дори е приятна и за сам човек.

„При липса на обществени пешеходни пространства места – улици, площади и паркове – хората от различни възрасти и социални групи е малко вероятно да се срещат и разговарят“, твърди “Обзор по градските въпроси“.

Това е нещо, което много бъдещи студенти в САЩ лично искат да преживяват по време на следването си. Когато бъдещите студенти избират унивеситет, те често правят предварителни обиколки из студентските кампусите, за да усетят атмосферата им от вътре.

В кампуса студентите са заобиколени със свои връстници, живеещи заедно в една обозрима по размер общност. Това означава, че студентите могат да бъдат сред приятели и нови хора при ежеднените си посещения на библиотеки, места за хранене и открити пространства.

Скоропно популярно съобщение в twitter засегна тази тема: „Американците годините в колежа, защото това са единствените години от живота им, които те прекарват в обозрима и пешеходна общност“

 

Градската транспортна система може да насърчи физическа активност и да подобри здравето на хората

Преминаването покрай малките пешеходно достълни жилищни общности, при придвижването в по-голям град е важно за благосъстоянието на човека. Движението из града трябва да бъде лесно и достъпно. Освен това градският дизайн и транспортът влияят върху това колко активни са хората в тяхното ежедневие.

Използването на обществен транспорт прави пътуването до работа всеки ден приключение; транспортното средство е място, където можете да видите хора от различни сфери на живота. Може да съм предубеден, защото лично усещам особено любопитство, когато попадна в обществения транспорт на нов град. Прескачането от едно превозно средство на друго, слушайки хубава музика, ме кара да се чувствам като във филм.

Използването на обществен транспорт увеличава ежедневната активност на хората, защото те трябва да обикалят между спирките, за да хванат автобуси и влакове по пътя до местоназначението си. Наличието на алтернативни форми на транспорт като достъпни велоалеи особено увеличава физическата активност.

Има особено чувство за свобода във възможността да стигнете от точка А до точка Б, без да се качите на кола. Чувството за зезависимостта се увеличава, когато хората не разчитат на личните си автомобили, а чувството за справедливост се увеличава, ако до работното място съществува обществен транспорт. Често в американските предградия хората отказват възможности за работа, защото не могат да си позволят надежден транспорт.

 

Двете страни на монетата на “американските предградия”

Американските предградия често се смятат за квартали с висок стандарт на живот. На тях се гледа като на безопасно, тихо и подходящо за семейства място. Предградията обаче обикновено не осигуряват съвременното разнообразие от нужди на американците. Разделянето на градските зони на център и предградия често понижава качеството на живот както за жителите на едните, така и за другите.

Дългите ежедневни пътувания до работа или училище с автомобил лишават жителите от възможността им да се срещат с хора. Често дори и парковете и детските площадки не са на безопасно разстояние за всички в общността. На много пътища липсват безопасни тротоари или велосипедни алеи, а големите магистрални системи често правят автомобила скъпа необходимост. Американските градове не трябва да остават такива. Политиците могат да се вслушат в изследванията градския дизайн и въздействието му върху човешката същност. Те могат да създадат промени градовете, които да подобрят здравето и психологическото състояние на жителите им.

 

автор: Катерин Бри, Вашингтонски Университет

превод: арх. Максим Недков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *