Германия в детайли

Днес ще говорим за детайлите. На много неща не обръщаме внимание и те ни се струват напълно нормални. Когато пристигнем в Европа или Америка, веднага чувстваме, че нещо не е така. Въпреки че, и мръсотия има по улиците, и бездомници се търкалят, и пътищата не винаги са идеални, и все пак нещо не е така, както сме свикнали. Чувстваме съвършено друго ниво на устройство на града. Работата е в детайлите. Вчера сутринта се разхождах из Дюселдорф и Вупертал и снимах техните тротоари, гари и детски площадки. Нека да ги видим.

01. Това е улица. Обърнете внимание – тротоарите са с плочки, а те са защитени от стълбове. Вижте, ако се паркира, то това е на паркинга. За него е отделено специално място. Тук няма хаотично паркиране както е у нас.

02. Ако паркирането е паралелно от двете страни на улицата, то всичко е нормално организирано. Местата за паркиране са разделени с дървета. На улицата има стълбове за осветление, но между тях не се паркира – истинско чудо!

03. Това са кофи за боклук. Те са затворени, в тях не ровят бездомници, от тях нищо не излита или изтича и не миришат. Близо до кофите за боклук минават пешеходци и не си запушват носа.

04. Удивително, но това е пешеходна пътека. Има поставен ясно забележим знак, който е и светофар. Маркировката е ясна и разбираема. Велоалеята е отделена с червено. Пред пешеходната пътека има дървета, храсти, така че да се избегне паркирането на автомобили точно на това място.

05. Така изглежда улицата на мястото за пресичане. Няма бордюри. Обърнете внимание на шахтата на пътя.

06. Плочки с дактилни знаци за незрящите в цвят като тротоара, не е отделена с ярко-жълт цвят, а е малка и точна. Всичко е построено идеално равно и качествено. Така изглеждат местата за пресичане в град, в който уважават и обичат хората.

07. Това е пешеходна пътека през трамвайната линия. Всичко е на едно ниво. От тук спокойно могат да преминат и инвалидни, и детски колички.

08. Това е тротоар с плочки. Ако вървите по него със затворени очи, никога няма да се спънете. По цялото протежение на тротоара, плочките са поставени идеално равно. Спокойно можете да се разхождате на токчета или с детска количка.

09. Това е бордюр. В Германия поставят десетки видове различни бордюри.

10. Ето пример за закръглен бордюр около дърво, което разделя местата за паркиране. Сложно е да си представим подобно нещо в България.

11. Това е тролей.

12. Това е детска площадка.

13. Детската площадка е изградена така, че и на възрастните да им се поиска да поиграят. Не е боядисана в клоунски цветове.

14. Детска пързалка.

15. Това е вход в жилищна сграда. От ляво табела с организациите, които се намират във входа, от дясно – пепелници. Обърнете внимание на водосточната тръба, която е свързана директно с канализацията, а не излива водата в двора. Удивителна технология, за която в България още не са дорасли. Влизането във входа е без праг. Защо е необходим праг на входа, никой не може да ми обясни.

16. Това е спирка. Тя е осветена, има табло с разписанието на транспорта и колона, от която можеш да повикаш полиция. Скамейката е дървена, за да може и през зимата да седи на нея. Спирката е чиста, удобна, без рекламни материали и там е безопасно да чакаш градския транспорт.

17. На всяка спирка са поставени табла със схемата за движение на градския транспорт, разписание и карта на района. Всичко, от което се нуждаеш, за да планираш маршрута си.

18. Трудно е да се повярва, но това е съвременен трамвай.

19. Това е градски стълб в Дюселдорф. Красив и изящен.

20. Това е люк в пешеходната зона в Кьолн. На него е гербът на града и той краси улицата.

21. Изход от гарата в Кьолн. С табели за навигация. Всичко е разбираемо и без много думи, използвани са общоприети знаци.

22. Служителите на гарата са готови винаги да помогнат, те са дружелюбни и учтиви. Стоят в такива светли будки и посрещат пътниците с усмивка.

23. Това е влак.

24. И това е влак. Ако има пролука между влака и перона, тогава се отваря специална платформа, за да не падне някой. При нас, например, няма никаква трудност да паднеш при слизането от влака.

25. Това е вагон във влак. Чисто, светло и удобно.

26. Интериори в различните влакове.

27. Във влака има екран, на който могат да се видят следващите спирки, скоростта на влака, както и разписанието на влаковете на най-близките гари.

28. Важните съобщения се превеждат на основните езици, за да бъдат разбрани от всички.

29. Във всеки вагон има кошче за боклук. Невероятно е, но поради тази причина във влаковете е много чисто.

Снимките могат да бъдат безкрайни. Искаше ми се да снимам всеки камък, всеки стълб, всяка детска площадка или обявление. Искам да покажа и да разкажа за всичко това, за да могат хората да видят и да променят отношението си. Да разберат, че локвите, лошите плочки и мръсните влакове не са нещо нормално.

Разбира се и в Германия с лекота могат да се открият лошо поставени плочки, неправилни пешеходни пътеки и мръсни вагони. Но работата не е в това. Много ми се иска, хората в български градове да разберат, че ги лъжат. Че улиците могат да бъдат чисти и красиви, че транспортът може да бъде удобен и безопасен. И не е нужно да търсим 100 причини, защо у нас никога не е така, както в Европа, по-добре да помислим, как можем да направим нашите градове удобни за хората.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

One Reply to “Германия в детайли”

  1. ОГРОМНИТЕ КРАЖБИ НА БЪЛГАРИЯ СЕ ДЪЛЖАТ НА БЕЗБОЖНОТО ПОКОЛЕНИЕ, ПРОИЗВЕДЕНО ОТ ВУЛГАРНИЯ КОМУНИЗЪМ! ,,Страх от Бога е начало на Мъдростта!”. В БЪЛГАРИЯ НЯМА СТРАХ ОТ БОГА, НЯМА МЪДРОСТ! И РАЗРУХАТА НЕ ЗАКЪСНЯВА! ОТВРАТИТЕЛНО Е, ДА ГЛЕДАШ ДУХОВНАТА МИЗЕРИЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *