Вижте как се е разхубавила Варшава!

Вече няколко пъти съм бил във Варшава, а тази година я посетих наред с други полски градове. Както съм Ви казвал преди, смятах столицата на Полша за депресираща, телепортираща ме направо в 90-те години – но може би нещо се е променило? Например, от улиците да са изчезнали рекламите? А от тротоарите – автомобилите? Или пък в града вече има правилно проектирани велоалеи? Може би в града просто се е появило нещо още по-хубаво в сравнение с това, което беше?

Сега ще видим:

01. Районът, с типичните сталински високи сгради, включващ Дворецът на културата и науката, още през първите постсоциалистически десетилетия бе застроен с небостъргачи. Видимо те са призвани да отвлекат вниманието от наследството на Народна Република Полша, но за сега само го открояват на фона си. А сега и в съседния район започва строителство на небостъргач.  Високата сграда от миналото изглежда фантастично, а с мащаба й и силата на архитектурата, съседните небостъргачи не могат да мерят сили. Това е ярък символ на тоталитарното минало.

02. Огромно рекламно пано, подлези, много лентови магистрали…Все още ли сме в Европа?

03. Всички тези съветски булеварди със сивите си унили сгради създават угнетяваща атмосфера.

04. Опитват се по някакъв начин да разкрасят съветския център и да го направят по дружелюбен.

05. Полската нова левица на протест против Тръмп.

06. Ново благоустрояване, стандартно за Европа. Всичко е направено правилно и относително добре.

07. Както и в България, така и в Полша, обичат да затрупват улицата с пътни знаци. За 100 метра шофьорът пет пъти разбира, че тук е забранено паркирането.

08. Местата за инвалиди са отделени с цветна маркировка.

09. Тези плочки не са само настилка, а паметник!

10. Мемориалът за свободата на словото е поставен на едноименния площад и е посветен на цензурата в социалистическа Полша. Сградата зад него преди време е била полското цензурно учреждение. Паметникът символизира черната лента, с която са били покривани неудобните думи и фрази в текстовете.

11.

12. На витрината е обяснена композицията с цитат от древноримския историк Тацит на полски и английски. В превод това може да звучи горе-долу така: „Рядко е щастливото време, когато можеш да мислиш, каквото си искаш, и да говориш, каквото мислиш“. Когато цензурата променя текста той губи значението си, а името на автора изобщо изчезва.

13. Модерни лавки в стария център.

14. В Полша са ценят стари прозорци. Вижте какви шикозни дървени рамки с куки и стари дръжки! Как може пластмасовата дограма да постигне това?

15. От автомобилния център към историческия води улица с необичайно име „Krakowskie Przedmieście“ (Предградие на Краков). И почти цялата улица е дадена на пешеходците.

16. Паметник на полския поет Адам Мицкевич. Паметникът е заобиколен с ограда и като я гледаш, разбираш че сега такива няма.

17. Неясно защо във Варшава правят знаците от някакви огънати сиви тръби. В историческия център това изглежда ужасно. Вижте, не всеки стълб има подобна „патерица“.

18. Какво е това уродливо нещо? Защо просто не закрепят знака за фасадата или да поставят прав стълб в края на тротоара? Да и защо изобщо са необходими знаци, като никой не спазва правилата за паркиране?

19. Ограничението на скоростта по Краковското предградие е 30 км/ч. А какво е ограничението на скоростта в историческия център на Вашия град?

20. Центъра на стария град. Колоната на Сигизмунд е поставена през 1644 г. от сина му Владислав IV, която в края на 19 век е заменена, а след това и унищожена от немците при потушаването на Варшавското въстание през 1944 г. А статуята се е запазила и през 1949 г. колоната е възстановена.

21. Замковият площад. От ляво има останки от варшавската крепостна стена, в центъра е църквата Св. Йоан Кръстител, а в дясно е Кралският замък. Ако стената е загубила отбранителното си предназначение и е била негодна дълго преди 20 в., то другите две сгради са били унищожени от немците при потушаването на същото Варшавско въстание. Църквата е възстановена през 1956 г., а замъкът чак през 1984 г., когато полските власти са се отказали от идеята на негово място да се построи нов правителствен квартал. А в близост до двореца, в долния десен ъгъл на снимката се виждат съхранените фрагменти от предишната колона на Сигизмунд.

22. „Краковското предградие“ и Замковия площад са отделени с естакада. Нейната предшественица е била разрушена от отстъпващите немци и е била голяма транспортна артерия, разположена близо до моста над Висла. При реконструкцията на площада, транспортът, включително и трамвая, попадна в тунела под естакадата, а преходът към стария град стана пешеходен. Може да се премина направо през естакадата и веднага да се стигне до площада, или може да се премине през двореца с медния покрив, чийто двор се вижда от лявата страна.

23. Почти целият център е ново строителство. По време на войната Варшава е почти напълно унищожена.

Градът е бил унищожен на 84%.

Пострадала е почти всяка историческа сграда: разрушени са Варшавския замък и колоната на Сигизмунд, на главните улици не е имало нито една неповредена постройка.

Възстановяването на града изглеждало непосилно, както за съхраняване, така и за утвърждаване на собствената му идентичност. На 3 февруари 1945 г. е приета резолюция за реконструирането на града, а на 14 февруари е създадено „Бюро за възстановяване на столицата“.

Пазарният площад.

Планът за възстановяване на Варшава значително се различавал от други подобни в Европа, по които се възстановени само отделни постройки. Тук задачата е била да се възстанови всички исторически сгради в града.

Било е решено да се търсят и използват отломки от предишните исторически постройки. Ако е нямало оцелели такива са провели нови с помощта на съхранени стари чертежи и схеми. Интересен факт е, че голяма роля в пресъздаването на детайлите изиграли 22 картини на италианския художник Бернардо Белото с изгледи от Варшава.

Бернардо Белото „ Варшава, улица Медна“, 1777 г.

Да копира абсолютно картината, естествено е било невъзможно, заради оптически особености на живописната творба, но детайлите са се получили максимално близо до оригинала.

 

Там, където възстановяването е било невъзможно, сградите са построени в духа на стария град. Например, като част от голямото строителство на магистрала Изток-Запад (Trasa W-Z) през 1949 г., районът на Мариенщат е възстановен, а сградите са стилизирани като търговски каменни къщи от 17-ти век.

Мариенщат, изглед от Замковия площад.

 

Разлики между стария и новия град естествено е имало. В новата Варшава има повече пространство и светлина, за разлика от тесните дворове и улички на стария град. В този план, подходът напълно е съответствал на следвоенното комунистическо градско строителство с неговите широки улици и булеварди. Освен това, през 1945 г. в сила влиза декрета на Болеслав Берут, с който цялата земя, в пределите на довоенна Варшава се национализира и някои оцелели сгради са били разрушени. Не тяхно място са издигнати по-приемливи за комунистическия режим постройки.

Този подход естествено е бил дългосрочен и възстановяването на различни части от града продължава до 70-те години, когато е бил реконструиран Варшавския замък. Днес, старият град на Варшава, напълно съответства на довоенния, вижда се, че работа е била титанична. Сложно е да си представим, как би изглеждала Варшава днес, ако първоначално не е бил приет план за възстановяването й.

Преди:

Сега:

26. За щастие знаците са се изгубили някъде, но паркингът е още тук и е обхванал и тротоара.

27. Паветата в центъра изглеждат шикозно, как Ви се струва?

28. Всичко е толкова яко – автентични врати и прозорци.

29. Маркировка за новите велоалеи има само на кръстовищата и както преди те са не по продължение на тротоара, а между пътното платно и паркинга. А така не трябва да се прави. Да, като цяло велоалея върху павета изглежда странно.

30. Главното събитие в благоустрояването! Във Варшава са направили крайбрежна улица. Нека да я видим! Началото е тъжно…Засадили са нови дървета, сложили са плочки, скамейки. За сега повече плаши, отколкото да впечатлява.

31. По нататък се появява и зеленина. Когато дърветата пораснат ще стане хубаво. Обърнете внимание на това, че тук не просто поставят скамейки, а гледат те да са на сянка.

32. През зимата всичко ще е много красиво. Многогодишни дървета, треви, храсти! У нас не е така!

33. По протежение на крайбрежната улица има шест лентов път. От тук до Стария град може да се стигне само ако минете през тунела. Има и колона с навигация.

34. Като цяло не е зле.

35.

За сравнение, така изглежда крайбрежната в Нижни Новгород.

КЪДЕ СА ДЪРВЕТАТА? КЪДЕ Е СЯНКАТА?

36. Модерен тунел.

37. Вместо скучни скамейки. А от другата страна на Висла е Националния стадион, построен през 2012 г.

38. А това е най-яката детска площадка! Вижте колко хубаво са я направили. Разпръснали са дървени трупи.

39. Някои от тях са полирани отвътре.

40. Децата са във възторг.

41. Следват рибите!

42. В царството на рибите…И всичко това в голям сух фонтан. Още повече, че фонтанът е направен от меко покритие и падането е безопасно.

43. Есетра 😉

44. Огромен пясъчник. За съжаление, местните кучета вече са си свършили работата там…

45. А по нататък поляците са направили градски плаж.

46. На крайбрежната са сложили пясък, дървени пътечки, засадили са храсти и трева. Как ви се струва?

Пак искам да направя сравнение с крайбрежната в Нижни Новгород. Виждате ли разликата?

47. Батути

48. Тъй като тук има плаж, има и тоалетни и душ-кабини! Всичко е удобно, чисто и съвременно.

49.

50. Ето такава е крайбрежната улица!

51. А това не е модерна мансарда и не е център за съвременно изкуство. Това е планетариум. А до него е научния музей. И двата са кръстени на Николай Коперник.

52.

53. Под моста са скрили спортна площадка…

54. …и площадка за скейтъри. Още веднъж да спомена, че това е добро и правилно решение за разполагане на площадка за скейтбордисти. Тя може да се използва по всяко време.

55. Още един фонтан. Има малък слой вода и суха пътека по средата.

56. Обществен хамак.

57. За да се върнете в града трябва да се качите на пешеходния мост, а от него на естакадата, по средата на която има спирка на трамвая. Може да се придвижите и пеш, но маршрутът пак ще бъде същия.

58. Липсваха ли ви рекламите? Как ви се струва спирката?

59. И предишния път забелязах, че има спирки без павилион, но за толкова години си мислех, че са поправили нещата. Просто една скамейка, вкопана в тротоара. Освен това и огромен списък с маршрутите залепен за пътния знак.

60. Отделили са половината от тротоара за паркинг – изобщо красота!

61. Не всичко във Варшава е красиво…

62. До новия район има малък седеметажен квартал. Тук се паркира във вътрешните улици, а в дворовете дори няма път.

63. Най-забележима от улицата е офис сградата.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *