Вземете пример от Финландия

Как да направим града комфортен и да го спасим от трафика. Ако погледнем какво се случва в България, може да ни се стори, че проблемът може да бъде решен само чрез строителство на нови булеварди и разширяване на съществуващите с допълнителни ленти, създаване на обходни маршрути както и на подлези и надлези за пешеходци и т.н. Това временно ще реши проблема, но в дългосрочна перспектива само ще влоши положението. Ако се развива само автомобилната инфраструктура все повече хора ще предпочитат автомобила пред градския транспорт и велосипеда. В следствие автомобилите ще се увеличат и ще изпаднем отново в същата ситуация и ще трябва да разширяваме булеварди, да строим подлези и надлези и да правим градовете все по-некомфортни и замърсени. Нужно е да решим проблема по различен начин, като мотивираме хората да не използват автомобили. Как? – Като предложим комфортен начин на придвижване до нужното място чрез градски транспорт и поощряване на велосипедното придвижване.

Един от аргументите против сериозна инвестиция в създаване на удобна среда за велосипедисти е, че велосипедът е подходящо транспортно средство само през топлата част от годината. „Климатът не предразполагал, зимата пречела, затова не си заслужава парите, защото велосипедът не може да измести автомобила.“ Страни с доста по-суров климат от нашия успешно доказват, че това не е вярно и е въпрос на организация на движението, осигуряване на необходимата безопасност на пътя. Ако искаме хората да пожелаят сами да покарат колело до магазина или до работя трябва първо да решим именно тези въпроси. Важно е да подчертаем, че строителство на велопътеки и места за паркиране на велосипеди са необходимо, но недостатъчно условие.

Като пример за успешно развитие и популяризация на велотранспорта можем да дадем Финландия. От 1 юни тази година влезе в сила нов закон за регулация на движението на велосипедисти и други участници в движението и техните взаимоотношения. В закона има почти 200 параграфа, но нека обърнем внимание на новите пътни знаци:

„Пропусни велосипеда пресичащ кръстовище“ – Съобщава на останалите участници в движението, че са длъжни да пропуснат преминаващите през кръстовището велосипеди.

 

„Велосипедна улица“ – Този знак е по-интересен. Той дава предимство на велосипеда пред всички останали участници в движението. В зоната на действие на знака те са длъжни да се съобразяват със скоротста на предвижване на велодипедистите и по този начин да им осигурят безпрепятствено и комфортно придвижване. Това е много добро решение за тесни квартални улички, където не може да се обособи велопътека.

 

Защо северна страна със сурова зима залага на велосипедистите, а не на автомобилите? Велосипедното движение там се развива с бързи темпове и без особени усилия ще откриете велопътеки. Не всички са направени добре, но има и добри примери като този от кея в Хелсински, където успешно са обособени зони за удобно и безопаснопредвижване на всички участници в движението.

В новите сгради на първия етаж се проектира помещение за велосипедите на живущите.

А ето и зелена стоянка за велосипедите във вътрешен двор на нова кооперация:

Във Финландия училищата имат свои велостоянки с достатъчно места за всички желаещи.

Страна с доста по-висок стандарт на живот от нашата. Хората не използват личен автомобил да возят всеки ден децата на училище. Удивително, но тази страна доказва, че при наличие на добра, цялостна градска инфраструктура, хората сами решават да покарат колело вместо да се качат зад волана.

Хората там разбират, че велосипедът не е „за парковете“ или „за село“, а за бързо придвижване на къси разстояния (и не само). Велосипедът е компактен, не замърсява въздуха, икономичен е, полезен за здравето и именно затова е предпочитан от хората в развитите страни с отговорност към средата, в която живеят. Велосипедът в комбинация с редовен и удобен обществен транспорт е най-ефективното решение за всеки град.

 

Източник.

Преводач: Николаев Георги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *